Kalender Kılıç: Hayatı, Biyografisi, Ese ...

132

ŞİİR


1

TAKİPÇİ

KALENDER KILIÇ HAYATI

Köy enstitülü bir öğretmen çocuğuyum.Baba'mın görev gezi süreci,çocukluğumuzun ruhunu şekillendirdi.Çocukları eğitmek,kutsal dedikleri şeyin esasıdır.Kutsal olan tek şey,İnsanlığı güzelleştiren,evrensel davranışların tümüdür.Bu duygularla kendimi buldum ve kendi yüreğimden yola çıkarak,tüm yüreklere misafir olacağımın güzelliğini yaşadım.Yüksek okul,askeri meslek,ticaret,kırsal kesim yaşamı,varoş yaşamlar,site yaşamlar...tüm yaşam alanları bedenime dokundu.2 Yavrum var,serbest çalışıyor,hem kendime hem onlara bakıyorum.Şir yazıyor,geziyor,bakıyor-görüyorum.Yaşamı seviyorum..Hepinize yürekten selam gönderiyorum..Kalenderce

Eserleri


SUNUŞ
Selam Sizlere Dostlarım,
Ne güzel bir yolculuk ki ellerinizde konaklanmak.
Kitabımın her sayfasına dokunuşunuzda Ellerinizin sıcaklığını yüreğimde hissediyorum.
Her dizelerimin aralarına sizleri sakladım.Nerde bulursanız kendinizi bana bir selam gönderin...
Şiir okunur ve okuyana bir şeyler bırakır.Şairin ismi bile önemini kaybeder. Her dizenin hafızamıza bıraktığı iz,derin bir boşluk açmaya yetiyorsa,alacağımızı almışızdır.
Yazarın psikolojik izlerini taşıması azda olsa, şiirin özgürlüğüne ve bağımsızlığına gölge düşürmez.
Şiir,Yaşamın ve doğa ile ilişkilerimizin en doğruya yakın ifade ediliş şeklidir.
Şair, sırtındaki kamburu atmış haliyle karşınızdadır.Kamburlu şair olmaz,adı tutmaz..
Öyleyse okuyalım,sadece az bir zaman ve sessiz bir köşe kapalım yeter.

Doğanın bereketli kucağına rağmen insan oğlu hiçte bereketli davranmamıştır.Doğa tüm haliyle yaşamı korumak adına seferber olmuş,bol,rengarenk sunumlarıyla da cömertlik yapmıştır.
İnsanlık,yaşadığı doğasını genç yaşında ihtiyarlatmış,saçını ağartmıştır. Emanete ihanet etmiş ve etmeye devam eder durumdadır.
Yaşam ortakları; Hayvanlarla ve kendi soydaşları ile hiçte barışık olmamıştır; saldırmış,öldürmüş,yok etmiştir.Ve bunun ısrarını da günümüze taşımıştır.
Nedir bunca hırçınlığının ardındaki gerçek.Kendine yakıştırılan bumu olmalıydı.
Tüm bu davranış kalıplarımızın kaynağında; Tarihin iç hafızamıza yazdırdıkları yatar.Bu hafızamızı,yüzyıllar boyu süren korkularımızın,çatışmalarımızın,psikolojik anlamda güvence aramamızın nedenleri doldurmuştur.Bu durum İnsanlığımızı iyi bir şekilde koşullandırmıştır.
İnsan koşullanmışlığın, geleneksel tutuculuğun hafızası ile düşünür olmuştur.Zeka, koşullanmışlığın içinde nefes alamaz, donuklaşır.Böylece de,düşünce ve davranışlarımızı bir kalıba sokar.
Bundandır ki,”kendimiz olmayı ve kendi düşünsel sürecimizin farkına varmayı” öğrenemedik.Zekanın doldurmadığı alanı Kaos doldurmuştur.Tüm bizim dışımızdaki şeyler;
İnanç kalıplarımız,mezheplerimiz,cemaatlerimiz,siyasallıklarımız bu boşluğumuza hücum ederler ve böylece de bizi bölünmüşlüğe, oradan da çatışmalarımıza zemin hazırlar; farklılığımız yaratmayı değil yıkmayı oluşturur.Bu alanın dışına çıkmadıkça Yaşamın kutsallığını koruyamayız.Zekanın kaplamadığı alan bataklıktır.Bataklığı ancak,Koşullanmışlığımızdan kurtularak kurutabiliriz.
Sevgi ve şefkat Bağımsız,özgür zekadan doğar.Öbürü sevgi değildir.Kuzu postuna bürünmüş kurt’tur.
Zekanın alanı sonsuzluktur; bilgi ve sevgiyle örtülüdür; zeka,çok uyanık bir şekilde,dikkatle ve disiplinle tüm ilişkileri gözler; Kişinin kendiyle,başkalarıyla ve doğayla olan ilişkisi….
Korkularımızı anlamayı öğrenirsek,yazgımızı yeniden şekillendire biliriz.O Zaman, kendi eylemlerimizle ekip biçtiğimiz bir bahçemiz ve bu bahçeyi de sevgi suları ile sulamamız,bizi yaşamın doğruluğuna götürecektir.
Şiir, burada, her zaman,zekanın kapsamı alanındadır.Tüm yıkımlara karşı içten kuşatmaya girer ve soluk almaksızın direnir.
“O Bebekten pamuk ellerle selam var” dizeleri, korkunç, öldürücü kimyasal bombanın aldığı “çiçeği burnundaki Bebek yaşamın” pamuk ellerini Tüm yüreklere dokunmasına aracılık eden de şiirdir.
şiir kutsaldır.
Şiir her zaman görev başındadır, Nöbettedir.

Ve tüm bunlarla beraber “krisna’ya kulak verelim;
“Hakikat yolsuz bir ülkedir.insan ne bir örgüt ne bir inanç,doğma,din adamları ve törenle ne de felsefi bilgi ve psikolojik teknikle hakikate ulaşabilir.Hakikati ilişkilerinin aynasından,zihnin içeriklerini anlayarak,gözleyerek bulmalı; entelektüel veya içe dönük analizle değil.”

Şiir tadında özgürce yaşamlar dileğiyle… Kalender KILIÇ