KALEMİ Tecnis Şiiri - Yorumlar

Nerman Karakoç
1

ŞİİR


6

TAKİPÇİ

Yurt tutalım şu karşıki dağda yâr,
Yaracaksan al sinemi ‘dağ’da yar.
Say ki gurbet önümüze dağ dayar,
Ya bu gönlüm erişilmez kale mi?

Yaktığın ateşle kaynıyor kazan,
Gelip görmesen de bir gönül kazan.

Tamamını Oku
  • Seyit Kılıç
    Seyit Kılıç 05.06.2012 - 18:09

    Cinas edebî sanatlardan söz sanatı ile yapılan bir sanattır. Cinaslı şiir yazmak elbette yarım kâfiye ile de yazılabilen koşma şiir yazmaktan daha zordur.

    Bu eserde her ne kadar mısralara yüklenen anlam da biraz zorlanma olsa da cinas yönünden her şey yerli yerinde. Eğer üzerinde ısrarla çalışılsa idi daha keskin ifadelerle donatılabilirdi. Burada her üç mısrada da cinas-ı mürekkep vardır. Kelimeleri teker teker irdelemeye gerek kalmayacak kadar burada cinas açıktır. Ancak 2. mısrada “yar” kelimesinin üzerinde şapka/inceltme işareti olmayacaktı.

    İkinci dörtlüğe gelince:

    Kazan kelimesi üç ayrı şekilde gerçek anlamda kullanılmıştır. 1. mısrada isim, 2. ve 3. mısrada “kaz” emir fiili ile kazan emir fiili. 2. mısradaki kaz kelimesine ek olarak “-an” çekim eki getirilmiş. Böylece her üç kelime de ayrı anlamda kullanılmıştır.
    Üçüncü ve son dörtlüğe gelince:

    Asıl girift olan dörtlük burası. 1. ve 3. mısradaki ince ayrımı iyi analiz etmek lazım. İlk mısrada “sen” kelimesi muhatap zamiridir. 3. mısrada geç fiiline bağlı “se/n” ise dilek/şart kipi 1. tekil şahıs fiil ekidir. O zaman 1. ve 3. mısrada cinas vardır. Ancak anlam bakımından çokça yakınlık vardır. 2. mısradaki geç kelimesi ise zarftır fiil değildir. Yani gecikmek anlamında zaman bildiren bir zarftır. Diğerlerinde ise fiil olarak kullanılmıştır.

    Ana uyaklar olan “kalemi” kelimesini ise irdelemeye gerek bile yoktur. Zira burada cinas açıktır.

    Başarılı bir esere imza atan bu kalemi tebrik ediyor,

    Selâm ve saygılar sunuyorum…

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 21 tane yorum bulunmakta