Kadınım Şiiri - Yorumlar

Kelkitli Aşık Serdari
4

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Huri melek misin sen nesin söyle
İlâhlardan güzel kutsal kadınım
Sana tapıyorum hakikat böyle
İlâhlardan güzel kutsal kadınım

Ülkeden ülkeye emrin başlarda
Çok kral padişah hatta şahlarda

Tamamını Oku
  • Deniz Yener
    Deniz Yener 10.10.2007 - 22:36

    [email protected]

    Cevap Yaz
  • Perinur Olgun
    Perinur Olgun 10.10.2007 - 17:47

    güzel... ustadan ustaca...

    Cevap Yaz
  • Türkan Ay Dinçer
    Türkan Ay Dinçer 10.10.2007 - 17:19

    'Kadına bu kadar değer vermiş gibi görünen( ama değer vermediği anlaşılan) bir şiir okudum. Kendi adıma mutluluğu ve mutsuzluğu bir arada yaşadım ama bir yanlış olduğu kanısındayım.

    Biz kadınlar tapılmak ya da ilah olarak görülmek istemiyoruz. Bizler yalnızca ve yalnızca insan olarak ve insanca yaşamak istiyoruz. İnsani değerlerimiz verilsin yeter. Burada kadını hem göğe çıkartıp hem de yerden yere vuran iki zıt düşünce oluşmuş. Bizler şeytan mıyız yoksa gerçekten tapılacak varlıklar mıyız? Bir kere bu iki zıt düşünce ortadan kalkmalı.

    Şiiri şekil olarak eleştirmek bana düşmez. Değerli üstatlar gerekli eleştiriyi yapmışlar ve yapmaya da devam edecekler sanırım. Günün şiirini kim nasıl ve ne şartlarda seçiyor ya da seçiliyor bilmiyorum ama bir yerde bir yanlış olduğunu düşünüyorum.

    Yinede şiir içerik olarak güzel abartılar ve zıtlıklar olmamış olsaydı çok daha güzel olurdu sanırım. Yazan kalemi kutluyorum.

    Saygılarımla '

    Cevap Yaz
  • Hande Caner
    Hande Caner 10.10.2007 - 16:45

    ilk defa kadına hitabedilen bu kadar güzel bir şiir okudum..

    kadını güzel gören göz,kadını değerli bulan öz,ve güzel dizeleriniz adına kutlarım efendim...10 PUAN

    HANDE

    Cevap Yaz
  • Enver Özçağlayan
    Enver Özçağlayan 10.10.2007 - 15:32

    Yukarıdaki tenkide aynen katılıyorum.Ancak
    şunu belirtmeden geçemiyeceğim;her şiirde teşbih
    yapılabilir ve bunlar genelde yerine 'cuk' otururlar.
    Fakat bu şiirde oturmadığı gibi,anlatılmak isteneni de, okuyucunun duygularını da tahriş ediyorlar.
    ÂŞIKLIK ise öyle salla küllah kullanılabilecek satış
    sıfatı değildir.Pek çok tecrübeden,kemalden,icazet-ten geçer.Enikonu,Milletinin kültür hamuruyla yoğu-rulup,hemhal olmaktan geçer.Bilinmelidir ki bazı şeyler ,asla istismara müsait değildir.

    Cevap Yaz
  • Yücel Yarımbatman
    Yücel Yarımbatman 10.10.2007 - 14:12

    hüsnün senin ey peri nadide kamermi,
    ah hurimisin melek mi ey peri afet...aman..
    şimdi bu ezgide ki bütünlüğü ben bu dizelerde göremedim.. huri ve melek benzetmesi haddi aşmadan lanse edilmiş.. aslında burda huriye ve meleğe sevilen kadınla birlikte bir övgü var..
    ve bu eser bir beste bile olsa bütünlük tam tamına korunmuş..
    lakin aşık serdari arkadaşımızın bu eserinde gerçekten çok farklı ruh durumu var.. huri ve melek kavramları tek tanrılı dinlere ait bir kavramdır.. lakin ilahlar kelimesindeki çoğulluk.. önceki durumu hiçe sayıp farklı bir inanış biçimine giriyor..tanrının tekliğine karşı bir alay bir bir hiçe sayış sunuyor... bir sevgili bilinir ki melek ya da huri benzetmesine alışıktır.. yani teşbihte hata sayılmaz.. lakin siz ilahlardan kutsal kelimesini kullanırsanız.. bir kere adınızın başına kullandığınız aşık kelimesine ihanet etmiş olursunuz.. anadoluda yetişmiş hiç bir aşıkta ben bu alaycı hiçe sayışı görmedim.. şuanda yaşayan yada merhum aşıkların hiç bir eserinde ben bukadar ölçü dışına çıkmış bir şiirde görmedim çok üzüldüm.. aşık lakabını kendisine layık görmüş bir şahsiyetin bence bunlara dikkat etmesi gerekir..
    hem anlatım bozuklukları hemde hece ölçüsünün tutturulmaması hemde kelime yalnışları hemde mesaj içermemesi yönünden ben kendi adıma üzüldüm..ayrıca çok kullanılmış kelimeler hemde gelişi güzel serpiliş şiire.. bu da kulağı çok tırmaladı.
    bu şiir dostuna bence aşık edebiyatını daha iyi araştırmasını haddime düştüğü kadar tavsiye ediyorum...bir saygısızlık ettiysem affola saygılar..
    bir mahsuni şerif bir aşık veysel bir yunus bir karacaoğlan bir nesimi bir reyhani beyhani davut sulari vs adını sayamadığım yüzlerce aynı yolda ilerlemek istiyorsak bence daha dikkatli olmalıyız...

    Cevap Yaz
  • Kamil Durmuşoğlu
    Kamil Durmuşoğlu 10.10.2007 - 05:44

    Hece vezni ile yazıldığı anlaşılıyor şiirin.
    Lakin ikinci dörtlüğün mısra sonlarındaki
    ....... başlarda
    …… şahlarda
    ……. Tahtlarda
    Kelimelerinde ‘’lar’’ eki kullanılarak uyak yapılmış. Uyak yapımında esas olan kelime kökleridir. Oysa burada ‘’başlarda’’ kelimesinde kök kelime ‘’baş’’, ‘’şahlarda’’ kelimesinde kök kelime ‘’şah’’ ve ‘’tahtlarda kelimesinde kök kelime ‘’taht’’ şeklindedir. Bu üç kelimede birbirleri ile uyak oluşturmuyor.
    Yine üçüncü dörtlükte de kök kelime ‘’Süleyman ‘’, ‘’Yusuf’’ ve ‘’Havva’’ özel isim kelimeleridir. Bu kelimeler birbirleri ile uyak teşkil etmemekteler ve önlerine getirilen ‘’’’dan’’ ekleri ile uyak oluşturulması yanlıştır.
    Dördüncü dörtlükte de ilk iki mısrada ‘’sende’’ kelimesi ile redif yapılmış, bu kelime öncesindeki ‘’bal ve ‘’dil’’ kelimelerinde uyak oluşturulmuştur. Ancak üçüncü mısrada bu kural ahenk bozularak ilk iki mısradaki redif olan ‘’sende’’ kelimesine ‘’fende’’ kelimesi ile uyak yapılmıştır.
    Beşinci dörtlükte de bir ve ikinci mısralardaki ‘’tacı’’ ve ‘’acı’’ kelimelerine üçüncü mısradaki ‘’tadı’’ kelimesi uyak olmaz.. Bu şiir bu haliyle şiir olmaktan çok bir türkü sözü gibi durmaktadır.
    Şiirin yazılı kaynağı yoksa derlemeden de kaynaklanan hatalar olabilir diye düşünüyorum. Yoksa halk ozanlarının bu kadar çok kural hatası yapacakları kanaatinde değilim.

    Cevap Yaz
  • Nur Yıldız
    Nur Yıldız 10.10.2007 - 05:07

    guzel şiir ama bi insan hem ilah hemde şaytan dye adlandırılırmı acaba cok uclarda bi şiir bunun ortası olsaydı ne guzel olurdu
    şeytan,ilah
    tapmak ,bela
    gibi uclarda kelimeler olmasa harika bi şiir

    Cevap Yaz
  • İbrahim Durmuş
    İbrahim Durmuş 10.10.2007 - 03:16

    *İlâhlardan güzel kutsal kadınım*

    demiş halk ozanı,
    her dörtlüğün son dizesinde.

    beslendiği kaynağın doğrudan halk olduğunu kabul edersek ozanın
    söyleyişinde de halkın ta kendisini görmek olası.

    öylesine farklı kılıflara sokulan inanç ve kutsallık kavramlarının halkta nasıl şekillendiği; çeşitlilik kadar, uyumsuzluk ve karşıtlıkların, hatta biraz da saflık ve yüzeyselliğin egemen olduğu göze batıyor.

    böyle olunca da birilerinin bunu kullanması, halkın aydınlanmaması için hile-hurdaya başvurması olağan değil mi.

    coğrafyamızda şiirin uzunca bir dönem, dışarıdan halka dayatılan etkenlerle kimlik zayıflığı yaşadığını,başka öğelerle yaşamaya çalıştığını söyleyeceğim.
    şimdi ise nefret edilmişliğinden nasıl kurtulacağının bilinemediğini de ekleyeceğim

    saygılar
    i.durmuş

    Cevap Yaz
  • Şahin Yılmaz
    Şahin Yılmaz 10.10.2007 - 02:12

    Hece şiiri olarak epey eksiklik var, belki türkü olarak yazılmıştır. Galiba buraya kaydedilerken de eksiklikler olmuş. Mesela sent değil bent olması gerekir.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 14 tane yorum bulunmakta