Kamuslar, Kaderle ilgili olarak tek kelime kullanıyor; "Yazgı"diyor.
Peki yazgı hakkında ne diyor?
Yazgı; "Tanrı'nın uygun görmesi, Tanrı'nın isteği, kader, ezelî takdir, yazı, alın yazısı, hayat, mukadderat, takdiri ilahi."
Evet kader dediğimiz yazgı, Hak tarafından konulan, işleyen sistemin tümü. Beş yıl önce not aldığım ve beni düşündüren tarihsel vesikayla kaderi birde ben açıklamak istiyorum.
Eski Sümer yaratılış efsaneleri tabletlere yazılmış çoğunlukla. Bunlardan en önemli olanlarının başında"Enuma Eliş" gelir. İsadan önce, üç bin yılına tarihlendirilen, yedi tablet bulunmaktadır.
Enuma Eliş tabletlerinde "Kader"in yörünge olduğundan bahis eder. Daha sonraki yıllar da, tabletlerin tersine Kamuslar da, engellenemeyecek, değiştirilemeyecek "ilahi bir yazgı" olarak karşımıza çıkar.
Ancak burada, şunuda belirtmekte fayda var, geçmişte İsadan evvel ücbinyıl önce, yedi Enuma Eliş Tableti, sadece gökler de ve evrende ki, ilahi değişmeyecek gerçeklere işaret ediyordu. Sonradan bu olgu, insanların başarıyı yakalayamaması durum da "kaderim buymuş" demesine neden olan bir liman haline geldi.
Kader; eski sümerdeki yedi tablet üzerindeki halinden günümüze çok yol kat etmiş. Çok garip. Gelecek bin yılda ne hale gelir acaba..!
Ne garip, değil mi?
Emrah Bekci 2Kayıt Tarihi : 30.10.2013 21:14:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!