Hayati YAVUZER
I.Giriş
Halk Edebiyatının özellikle nazım alanı, tarihi süreç içerisinde kendine has bir çizgi halinde varlığını sürdürerek bugüne gelebilmiştir. Nazım alanında anonim ürünlerin yanı sıra söyleyeni belli ve belli bir geleneğe bağlı olarak üretilen şiirlere ‘aşık tarzı şiir’ adı verilir. “Aşık tarzı şiir adıyla anmayı uygun gördüğümüz manzum ürünler günümüze kadar saz şiiri, veya aşık şiiri terimleriyle ifade edilmiştir.” (Günay:1986/ 24)
Türklerin, bilinen ilk örneklerinden bugüne değin ortaya koydukları (milli dil, vezin, nazım birimi, milli ruh vb.) eserler haklı olarak Milli Edebiyatın kapsamı içinde sayılır. Bugün de Milli Edebiyat geleneğinin yaşamaya ve üretmeye devam eden yegâne şubesi Halk Edebiyatıdır. (Günay:1986/ 8)
yumuşakbaşlı rüzgarların kanatlarında bir yer bul bana
suyun ışıltılı sesleri aksın bir yanımızdan,
bir yanımızı defneler sarsın...
demir kollarının yumuşaklığında uyanayım sabahları
zeytin ağacının gözlerinde büyürken bir çekirdek
Sayın Doç. Dr. Hayati Yavuzer'e Türk Halk Şiirine verdiği emekleri dolayısıyla teşekkür ediyorum.
Yazıyı büyük bir heyecan ve zevkle okudum. Bana yer vermiş olmsından dolayı ayrıca şükranlarımı belirtmek istiyorum.
Şairlerin tanınması açısından böyle akademik çalışmalara ihtiyaç olduğu muhakkaktır.
Kişilerin yazdığı yazılar, şiirler sahsi defterinde kalıyor ve kitlelere ulaşamıyorsa hiç bir mana ifade etmediği kesindir.
Bu sebeple de Sayın Doç. Dr.Hayati Yavuzer'ein çalışmalarının sürekli olmasını temenni ediyorum, ayrıca teşekkür ediyorum.
Selam ve dualarımı gönderiyorum.
Zülfikar Yapar kaleli
Mikdat BAL üstadin vasitasiyla haberdar oldugum bu incelemeyi begeniyle okudum,,Ictenlikle tebrik ediyorum...Basarili calismalarinizin devamini dilerim.Gönül dolusu selam ve sevgilerimle
Sayın Hayati Yavuzer;
Böyle geniş kapsamlı bir çalışmanızı bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ediyor, emeğinize sağlık demeyi bir borç biliyorum.
Türk Edebiyatının en önemli konuklarından biri olan aşık tarzını bütün detayları ile anlatmış ve bir çok güzel örnekler sunmuşsunuz.
Gerçekten kutlanmaya değer çok ciddi bir araştırma.
Bu güzel çalışmada adımı görmek, şiirimden örnekler bulmak beni son derece mutlu etti.
Bizler de kendi ölçülerimizde dünden örnek alarak, ustalarımızdan önemli bilgiler edinerek, karınca kararınca birşeyler yapmaya uğraşıyoruz.
Yıllardır Ankara'da gerçekleştirdiğimiz şiir toplantılarında günümüzün üstatları etrafında toplanıyor, değerli hocalarımızla şiiri ve güzellikleri paylaşıyoruz.
Bu etkinliklerimizde hiç bir zaman bizleri yalnız bırakmayan , sazı ve sesi ile şiirlerinden örnekler sunan, Devlet Sanatçımız sayın Aşık Şeref Taşlıova'dan Halk Edebiyatında Aşıklık Geleneği hakkında çok önemli bilgiler alıyor, bu tarzı etraflıca tanıma, inceleme şansına erişiyoruz.
Yukarıda şiirleriyle yer alan tüm değerli dostları ve sizi bir kez daha kutlamak istiyorum
Başarılarınızın devamı dileklerimle...
Not:
Aşağıya kısa bir özgeçmişimi ekliyorum.
Saygılarımla.
Sevinç Atan
Aslen İzmirlidir. İlk, orta ve lise yılları İzmir'de geçti. Bir kamu kuruluşunda yıllarca görev yaptıktan sonra memuriyetten ayrıldı.
Şiir yazmaya 1965 senesinde başladı. O dönemde İzmir'de yayınlanan Ege Ekspres, Ege Telgraf gibi gazetelerde, Aydın'da yayınlanan Yeni Kıroba Dergisinde ve Yelpaze Mecmuasında Sevinç Özgen adıyla şiir ve öyküleri yayınlandı.
Yurt genelinde gerçekleştirilen pek çok şiir ve beste yarışmasında elliden fazla ödüle layık görülmüş, bu eserden bazıları Kültür Bakanlığı, valilikler ve belediyelerce hazırlanan seçkiler Cd.lerinde yer almıştır.
Üç yüz civarında şiiri otuzaltı değerli bestekar tarafından bestelenmiş olup, bunlardan otuz üç tanesi TRT Repertuarına kabul edilmiştir.
Mesam ve İlesam üyesi olup, bir dönem İlesam Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır.
'Sevda Köşe Başında' adlı 2004 basımı bir şiir kitabı bulunmaktadır.
Bazı dergilerde ve sitelerde
' Sevinç Atan'la Sanata Dair' adlı köşeyazıları yazmakta, çalışmalarını Ankara'da sürdürmektedir.
Teşekkür ederím hocam Allah razı olsun
selam ve saygılarımla
burada adları geçen dostlarımı yürekten tebrik ederim
Ozan mikdati
can dost hayati yavuzer boyle bir calismanin icerisinde adimin gecmesi bana onur ve grur verdi calismalarinda sonsuz basarilar diliyorum ayrica uzerimize dusecek olan bir gorev varsa her an icin hazir oldugumu saygilarimla iletiyorum ozan yasari hollanda
Saygı deger abim kıymetli gönül dostu,
evvela böyle bir çalışmadan dolayı emegi gecen tüm kardeşlerime teşşekkürü bir borç bilirim, eğer sizler gibi insanlar olmasaydı bu gün KARACAOGLAN bilinmezdi LEYLA ve MECNUN bilinmezdi PİR SULTAN bilinmezdi, ve daha niceleri bilinmez unutulur giderlerdi, işte sizin gibi duyarlı insanların sayesinde bizden evvelkileri bizler okuyuruz, bizler her nekadar yazarsak yazalım çalarsak çalalım söylersek söyleyim bunlar ileri kuşaklara taşınmadıkca sayfa altı kalırlar ve kaybolup gideler,,
ben şahsınıza tekrar teşekkür ederim, başarılarınızın devamını cani gönülden dileirm kıymetli abim hürmeten ellerinden öpüyorum
gurbetten sılaya
selam ve dua ile...
Böylesi akademik bir çalışmada adımın geçmesi bana ne kadar büyük bir onur verdi bilemezsiniz Hayati hocam.Teşekkürler.
Bu şiir ile ilgili 17 tane yorum bulunmakta