İNSAN SURESİ
Adı mahlûkat ağacının tohumu hem de meyvesi olan insan. Allah bir sureyi insana hediye etmiş. Ne muhteşem. Medeni olduğunu söyleyen âlimlerimiz de var. Mekki olduğunu söyleyenlerde. Mekki olması daha muhtemel. Konusu: insan iradesinin belirleyiciliğini ele veriyor. İnsanın iradeli bir mahlûk oluşu. İradesini kullanınca insanın insan oluşu.
1. ”İns” görünen varlık, Ünsiyetten gelirse ilişki kurabilen varlık. Karşılığı “cin”dir. Cin uzağı, ins yakını temsil eder. İnsan iradeyi hilşafet görevi olarak aldı. İyiyi, doğruyu, güzeli meleke haline getirdiği zaman insandır. DEHR: uzun zaman demek. İnsan bu zaman içerisinde gelişerek aşamaları içerir.
2. Sınava tabi tutmak için işitme ve görmeye ihtiyacı var. Bu iradeye, irade de öğrenmeye delalet eder.
3. 4. (İnkârı tercih edenler için) SAĞİR: kışkırtılmış ateş. Kışkırtan olmasa tutuşmayacak. İnsan amelleri ile onu kışkırtıyor.
5. Cennet ve cehennem tasvirleri benzetilenlerden fersah fersah üstündür. İnsan aklının ve hafsalasının bir yere ve sonuca varması için verilen misaller aslı gibi olması mümkün değil.
6. 7. ADAK: cimriden mal çıkarmaktır. Adakta bir nevi pazarlık vardır da ondan. Ya verilen şey senin için hayır mı, şer mi olduğunu nereden bileceksin? Şükür kurbanı tercih edilmeli. Adak, kendine vacip olmayanı kendine vacip kılmaktır.
8. Allah’ı sevdikleri için, malını seve seve verirler.
9. Hem yaparlar hem teşekkür bile beklemezler. Neden? 1. Allah’ın verdiğini veriyorlar. Allah’ın verdiğini Allah’ın kuluna veriyor. 2. Allah karşılığını verecek. İnsan teşekkür etse ne olur, etmese ne olur. 3. Bir şey yapmış gibi olmamak için teşekkür beklemezler. Mümin hem verir, hem teşekkür eder. “Kâfur” budur işte.
10. 11. 12. HARİRA: orada tüm kötü duygulardan arındırılacak. İpek, bir özgürlük giysisi olarak bilinir.
13. 14. 15. 16. 17. Tüm ibadetlerimizi tatlandıracak bir karışım muhakkak vardır.
18. Cennetin kaynağına seni getirecek yolu sor. Sersebil.
19. 20. 21. 22. Üstün gayretinizi Allah kabul etmiştir.
23. 24. Cennet için mükellefiyetleri yerine getir. Sabret.
25. 26. 27. 28. 29. 30. 31.
Osman Erdoğmuş
Kayıt Tarihi : 8.2.2019 19:33:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Osman Erdoğmuş](https://www.antoloji.com/i/siir/2019/02/08/insan-suresi.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!