İnsan Hakları ve Demokrasi

Mürsel Adıgüzel
1946'Kars-Arpaçay-Koçköyü'nde doğdum,yaşıyorum
130

ŞİİR


7

TAKİPÇİ

İnsan Hakları ve Demokrasi

İnsan Hakları ve demokrasi

“İnsan Hakları ve Demokrasi” nedir diye düşündüğümüzde, aklımıza ilk gelen düşünce, insanca yaşama hakkıdır, deriz. Bu düşüncenin hayatın içinde yer bulması anlamına baktığımızda, şunu görmekteyiz: İnsan Hakkı, insanın insanca yaşaması ve devletiyle olan ilişkisinin düzenli olmasıdır. Bu bakımdan baktığımızda, devlet vatandaşıyla bütünleşmişse, insan haklarının genel anlamda varlığından söz edile bilir.şayet,devlet vatandaşıyla bir takım gereksiz ve anlamsız girişim içine girmiş ise, orada insan hakkı aramak beyhudedir.Devlet yapması gereken sosyal ve ekonomik işlevi bir kenara bırakmışsa, o zaman neyi nerede aramaya başlarız.İşte bu zamanda oturup düşünmek ve bu olumsuzluğu nasıl aşarız diye mücadele vermemiz gerekir.İşte, temel insan hakkı bu olsa gerek, diye düşünüyorum. O zaman kendini vatandaşıyla bütünleştirmesini bilmeyen bir devlet, vatandaşından fazla bir şey bekleme hakkına sahip olmamalıdır.Böyle bir sistem içerisinde yönetilen vatandaşın, hiçbir zaman insan hakkından söz edilemez. Yaşadığımız tarihi süreçte bu kavramların yeni oluşumunun var olmasından da mutluluk duymaktayım. Çok önemli bir gerçeğin altını çizmek zorundayım. O da şudur ki, bilinmesi gereken ve sahip çıkılması mutlak olmalı bir durum vardır ki, o da İnsan hakları ve insanın kendisinin haklı olduğunu bilmesidir.Bu bağlamda genel bir değerlendirme yapacak olursak, olaya şöyle bakmamız gerekir: İnsanların içinde bulunduğu ırkı,dini,rengi, inanışı ve cinsiyeti ne olursa olsun, hiçbir ayırım yapmadan elde ettiği haklara sahip çıkması anlamında gerçekleşmiş olur.
Sizleri biraz gerilere götürerek, bu hakların nasıl elde edildiğini izaha çalışacağım. 1215 yılında, İngiltere Kralına sunulan” Manga Karta” belgesi, bir derece insan hakkı bildirgesi olarak sayılmaktadır.Bunu haricinde, bir diğer önemli bildirge Amerika’da yayınlanan bağımsızlık bildirgesidir. Bunu haricinde, Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik gibi kavramlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız ihtilali sonucunda yayınlanan bildirgedir.
İkinci dünya savaşı sonrasında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, kabul edilen ve 10 Aralık 1948 yılında yürürlüğe giren insan hakları beyannamesiyle duyurulmuştur.
Bildirgenin giriş bölümünde, aynen şu ibare yer almaktadır.O günkü genel Kurulun almış olduğu kararı aynen şu şekilde bütün dünyaya duyurulmuştur. Bütün uluslar kendi insanlarının temel haklarına saygılı olmalı ve insanlarını devletin hakim güçleri karşısında korumalıdır. Bu korumanın temel öğelerinden birisi de, hukukun evrensel değerlerine uygun hareket etmeli ve hukukun üstünlüğü ilkesi, birinci derece de hakim kılınmalıdır.
İnsan hakları bildirgesinde yer alan bir takım maddeler incelendiğinde, bizim anayasamızla bire bir örtüştüğü görülecektir. Ne var ki zaman zaman insan hakları ihlalleri, bizleri derinden yaralamıştır.Bu oluşumun meydana gelişi bir takım çıkar çevrelerinin genel menfaatlerinden kaynaklandığında bilinmesinde fayda vardır.Bu gün dünyada var olan 190 ülkeyi aşan devletlerin var olmasına karşın, insan hakları ihlalleri bir çok yerde devam etmektedir.Bu ihlallere son verile bilmesi, bütün dünyada demokrasiye geçilmesiyle mümkün olacaktır.
Toplumların çağdaş değerlere ulaşması için, Reel gelirden kendine düşen payı almalıdır. Toplumsal barışın ve insanca yaşamanın bütün kuralları ve değerleri buna bağlıdır. Aksi halde her şeyden mahrum insanların, insan hakkından bahsetmek beyhudedir.
Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel
Kayıt Tarihi : 9.12.2006 00:05:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


10 Aralık İnsan hakları haftası olması münasebetiyle kaleme alınmış bir makale.

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Nurten Tarım
    Nurten Tarım

    Konu derin Demokratik hareketlerin insan hakları beyannemelerin tarihsel süreç vede gelişmelerindende bahsetmişsiniz Güzel ama bu örtünün ardındaki o dönemlerden bugünlere akan siyonızm vede emperyalizmide belirtmek gerekli Demokrasi gercek anlamıyla tam insanı kendı içinde degerlendiren bir kavram Ama demokrası kişilerinin beyin süzgeçinden geçmez ise olgunlaşamaz vede egerki halk bunu bilinçli olarak gereksinme olarak görüp tırnaklarıyla mücadelesi sonunda alırsa güzel yoksa tavandan yapılırsa ne yazıkkı yanlış uygulamalar vede yanlış sonuçlarda görülebılınır Örnegin ülkemizde siyasetten anlamayanların politika yapması vede genel seçimlerde gercege bakılırsa özgüvenın eksikliği ile başkasının iradesine göre oy kullanımı Yani aslında bu işledıgınız konu derin tartışmalarla işlenebilecek konu Milletimiz vede bireyler bu konuda bilinçli egıtılmesıgı sürece sadece tartışırız Bence bu kadar Yüreğinize saglık

    Cevap Yaz
  • Aysen Gencer
    Aysen Gencer

    Hocam çok güzel ele almışsınız konuyu....bu yazıyı tanıdığım herkeze göndereceğim.
    Sizin gibi değerli büyklerimizi başımızdan eksik etmesin Allah...
    Gerçekten yaşınıza, konumunuza, eğitiminize yakışır bir tablo çiziyorsunuz. Biz gençlerin sizden, sizin gibi tecrübelere imza atmış, diğer kıymetli büyüklerimizden öğreneceği çok şeyler var.
    Size saygılarımı sunuyorum
    ayşen GENCER

    Cevap Yaz
  • Ümran Tokmak
    Ümran Tokmak

    İnsan haklarının ve demokrasinin gerekliliğini vurgulamış, bunun kanun maddesi olarak yerleşmesini, uluslararası zemine taşınmasını akademik bilğiler vererek anlatmışsınız.
    Ve insan haklarının her yerde ihlal edildiğinin de altını çizmişsiniz.
    Ben ihlalden de öte çiğneniyor, hatta böyle bir kurumun varlığı işe yaramıyor diye düşünüyorum.
    Gene bütün kararlar eğemen gücün kontrolünde alınıyorsa ne önemi kalıyor ki.

    Emeğinize ve sunduğunuz bilğilere teşekkür ediyorum.
    Saygıyla

    Ümran Tokmak

    Cevap Yaz
  • Hacer Alioglu Yakuti
    Hacer Alioglu Yakuti

    Bencede herkesin okuması gereken bir yazı
    emeğine sağlık Üstadım
    selam ve saygılarımla

    Cevap Yaz
  • Ziya Öztürk
    Ziya Öztürk

    Önemli bir konuda bizi aydınlatıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Kaleminize sağlık. Saygılarımla.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (15)

Mürsel Adıgüzel