Devam Aforizma: “”Popper'a göre metafizik konular zamanla bilim problemleri haline gelir. Kadim Yunanda bir metafizik probleme cevap olarak ortaya çıkan atom teorisi, bugün bilimsel çizginin önemli asimptotik noktalarından birisi haline gelmiştir.
Bir diğer düşünür Thomas Kuhn ''değerler dizisi'' kavramına yüklediği anlamla bilgi kavramında çığır açmıştır. “”
Sizin ne dediğinizi, anlatım konumla ilişkinliği açısından, anlamışsam Arap olayım. Benim analizimin Karl Popper'in, yöntembilimi ve yanlışlaşabilir olma ilkesine, nereden, nasıl karşı olurluktur bilemedim. Bu ismi ve çalışmalarını buraya getirip yazmak, ne zamandan beri eleştiri oldu, doğrusu hiç bilmiyorum! Aksine benim bilimsellik anlayışımda; 1-Yanlışlaşabilir olmak, 2- Daima ikmal edilebilirlik gözetmek 3- Görece ve bağıntılılık 4- Bilgilerin kendi alanlarıyla sınırlılıkları var bulunduğu 5-Bilginin saltık olmayıp yaklaşık olma ilkesi vardır. Analizin temelinde bile Hiçbir toplumsal siyasayı anlayışı, şu şudur demedim bile. Genellikli olmaya gayret ettim.
Siyasanız ne olursa olsun, yaşayışınız, o toplumsal siyasanın, nesnel, somut örgütleniş yapılaşmasına göredir. Siz; bu yaşayışa göre paylaşım hukuku ve ideoloji üretirsiniz diyorum. Bu üretim şekliniz sizin Toplumsal sözleşmeniz olur, Bu sözleşme plastik ve evrensellik içerir diyorum. Ve saltık, her yönü ile belirlenmiş bir sözleşme olmayıp, süreçle geliştirilen ve süreci geliştiren bir yapı olduğunu söylüyorum. Ve inançlar da, aslında göksel olmaktan ziyade, bu yercil toplumsallığı taşırlar. Üstelikte inançlar bu somut koşullarda, 1. halde; doğma anlamalarla oluşacaktır. İşin içine, doğaüstü gücü de katarak, dokunulmazlık zırhı ile insan eli ile toplum üstünde egemenlik kurma hilesi, amacı güttüğünü söylüyorum.
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin
Ben sana mecburum bilemezsin
İçimi seninle ısıtıyorum.