İmge Şiiri - Yorumlar

İncilay Yılmazyurt
70

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

.................................arz bedene cazib
.....................................sermed hayale

ı.

tevessüdeymiş
her biri

Tamamını Oku
  • Ahmet Kırmızı
    Ahmet Kırmızı 12.10.2020 - 22:26


    buralarda zor bulunan bir eser
    şiir yorumlar kadar yormadı.

    ben tekrar gelmeliyim o yüzden not alıp gittim.

    Cevap Yaz
  • Mehmet Binboğa
    Mehmet Binboğa 14.04.2011 - 01:01

    Bu şiir son yıllarda yayımlanmış üstün şiirlerden biri.Belki de tek kusuru, gereğinden fazla Arapça sözcük kullanılmış olması.Gerçi dini jargon böyle...Siz istediğiniz kadar arı duru Türkçeden söz edin tasavvuf ehli bir şekilde Arapça sözcüklerin mistik büyüsüne kapılıyor.Zaten baştan beri tartışmaların sebebi de bu sözcüklerin çağrışım katmanlarını anlayamamak değil mi? Şair anlaşılır Türkçeyle yazsa neyi tartışacaksınız? Dil şairin seçimi,bunu beğenip beğenmemek sizin uhdenizde; lakin buradaki laik okur gönülsüzlüğünün sebebi sadece sözcükleri anlayamamaktan kaynaklanmıyor.O sözcüklerin yaşadığı manevi iklime olan yabancılığın da büyük etkisi var.Muhafazakar okura hiç de yabancı olmayan sözcükler bunlar; en azından bir cuma hutbesinde kulağına çalınmış kelamlar; dolayısıyla bu mesele sadece Fener-Gs taraftarlığı gibi tarafların birbirine gıcık olmalarıyla açıklanamaz.Yani bir kısmı anlıyor mevzuyu.Beri tarafta şiirle çok cebelleşen ustalar da anlıyor; nitekim kimi usta şairler günün şairine saygısını sundu.

    Şair,muhtemelen edebiyat ya da ilahiyat tedrisinden geçmiş olmalı; zira Osmanlıcaya bu denli hükmetmesi başka türlü izah edilemez.
    Fuzulî'nin 'İlimsiz şiir temelsiz duvara benzer.' retoriğine bağlı bir şair İncilay Hanımefendi ki şiiri kurarken salt edebiyatın olanaklarından faydalanmakla kalmıyor; dini ilimlerden,felsefeden,kozmogoniden,fizikten,kimyadan,hatta biyolojiden de yararlanıyor.Böylece kurguladığı birçok gerçek simge kendiliğinden 'hüsn-i talil'e (güzel nedene bağlama) dönüşüyor.Bu anlam ve söz sanatları da şiirdeki anlam katmanlarına çimento oluyor.Birçok özgün söylemi ilk kez duyduğumu itiraf etmeliyim.Kısacası bu şiir usta işi bir şiir.Böylesi bir güzellik karşısında gün boyu şaşkınlık yaşayan birçok vatandaş şiire olan ilgisini saldırarak da olsa gösterdi.Yani kimse tegafül göstermedi ey şair,sizi kutluyoruz efendim.Daha nice güzellikler sunmanız dileklerimle esen kalın.

    Cevap Yaz
  • Nadir Sayin
    Nadir Sayin 14.04.2011 - 00:04

    Kendimi hiç bir zaman aydınım diye lense etmedim..Siz beni aydın bilirmişsiniz…Aydın olma yolunda gittiğimi bilirim..Ve sizin yakanızda da bunda yanılmıyorum demek ki…

    Ancak samimi olmak gerekirse o yanıttan ben de pek hoşnut değilim.. Ancak o yanıta neden çıkışlı yoruma tek kelime dememeniz daha da şaşılası değil mi!

    Kendisi ile farklı görüşte olduğum alğısına vardığım şiir ve şairliğine saygı duyup kendime eşit düzeyde görduğüm ve ama nihayetinde iletişimlerde benden bir küçüğüm bir başkasına soruma, onu rahtsız etmeyin siz de rahatsız olmayın, diye çıkışlı bilgeçlik iması verir atışta bulunursa…Evet ona hiç bir şey dememek..ya da dediğini sinye çekmek..ya da özür dilemek ya da hiç görmemiş olup es geçmek..Evet bunlar mı AYDIN olan kişi sizin nazarınızda!

    Öyleyse öyle olsun..bakın iyi geceler demiştim..bunu samimiyetimle tekraladım..yarın iş/ güç var.. erken kalkacağım..

    Saygıyla..

    Cevap Yaz
  • Nadir Sayin
    Nadir Sayin 13.04.2011 - 23:37

    Yani rica ederim… Şiiri anlamadan, hatta görmeden ve duymadan..daha da ileri gideren hatta şiiri hissetmeden bunlar nasıl olur! Yani.., neredeyse armut tadı hissederek elma yemiş olmayı ve elmanın hazımla tadı armutta var demeye benziyor..

    Ya hani bizim varlık olarak en belirgin özelliğimiz düşünme ve düşündüğünü bilme..hissettme ve hissettiğini bilme idi!.. Ne yapalım şimdi bunları çöpe mi atalım!
    Yani şimdi sizin bu anlayışı genel psikolijk kavramın neresine koyacağız..!

    Neyse..malesef bu hoş tartışma biraz geç başladı! Siz iyi bir düşünün belki bir yürek içeriğinde matık boyutunu yakalarsınız..Artık duyarım sizden..
    İyi geceler..

    Cevap Yaz
  • Nadir Sayin
    Nadir Sayin 13.04.2011 - 23:20

    Endişem o ki siz konuyu anlayamadınız sanırım….(sizin ayarınızda gidecek olsam ..-'şaire hanımı ve kendinizi yormayın'.. mış-…ukalalıkta düzeyinize inip biraz büyüyün de gelin diyeceğim..dememiş kabul edin!)

    Divan şairlerininden şiirinden bahsedilmiyor ki burda..Genel şiirden ve şairden bahsediliyor…hem sonra Lara hanımın edebiyat, şiir..ve şair anlayışında sanırım (–algım o ki) öyle- hiç mi hiç bir avukata ihyityacı yok herhalde!..

    Eger sizin bana..yorumumdan yana, anlamadığınız ya da farklı düşündüğünüz bir nokta varsa..büyülmeden..küçülmeden..samimi sorun ..samimi yanıt vereyim..
    Benim burda ki konumum divan Şiiri.. şairi..edebiyatı falan değil..nerdeyse yatma zamanı..

    Cevap Yaz
  • Nadir Sayin
    Nadir Sayin 13.04.2011 - 22:46

    Samimi ve ciddiyim Lara hanım! Simdi siz şu aşağıda ki alıntı yaptığım bölümden ne demek istediniz tam?:

    ``felsefenizin ve sizin sadece şiir için var olmuş olmanızı dahi anlamayanlar…şiiri anlamadan da sevmenin bir yolu olabileceğini kabul etmezler…çünkü idrak ve kavrayış…kavramların değişik tatlarının yaratıldığı bir mutfaktan yoksundur…o sebeple…şair sadece şiir için vardır…ve şiire vesiledir…bazen şairi bile şiirine hayret eder…o sadece kulağına fısıltı ile gelen ilhama tercüman olmuştur…``

    Yani diyelim ki görme engelliyim ve yalnızım tabloyu görmeden onu nasıl severim..Evet tablo severim ..severim ama kafamda canladırır severim..Ama illa tablo nasıl çizilirliği hiç bilmeden görmeden onu o şekliyle nasıl severim?..

    Duyma engelliyim..müzik açar dinler severim..Severim severim de -arabask hiç sevemem- ve kafamda türkü söyler ya da klasik müzik..onu dinler severim..

    Buraya kadar tamada şimdi bu örnekle ben sonradan görme ve duyma enngelliysem bunlar benim için geçerli olur..Ya insan anadan doğma görme ve duyma engelliyse..onlar nasıl olacak?

    Yani şimdi şu somut soru size..şimdi bu örneklerden haraketle diyelim ki - bu örnekte sizden olsun - anadan doğma şiiri anlamada handicapsınız (engellisiniz) bilmediğiniz bir şeyi sevmenin şiir sevmenin yolunu nasıl bulacaksınız? Bana kalırsa sizin gözünüzü bağlasak inanın bana ekmeliğin yerini bulamazsınız?

    Ciddi diyorum Lara hanım nerdeyse şairi şiirin emrine verdiniz..Yani şiirden şair değil, şairden şiir doğar! Ama siz sanat sanat ..estedik ..estedik saygı duyarız tabii ama lütfen tutarlı olun. O halde ve iyi de siz sanat sanat içindiri de mi solladınız? Bir açıklayın, lütfen benim anladığım dille, anlamak istiyorum.. Yok eger açıklayamıyorsanız siz bence nep sanat sanat içindir diyenlerden misiniz?

    İyi akşamlar..

    Cevap Yaz
  • Lara Açanba
    Lara Açanba 13.04.2011 - 21:42

    şiir kendi evreninden çok daha başka hayatların genlerinde korunmuş değişimin ve bilerek hissetmenin değişik dinlerdeki ortak bulgusudur…bu sebeple ilahi keşfin…şaire gerekli bütün yol haritalarını çizeceği aşikardır…anladığımız nokta ile göremediğimiz nokta arasında henüz netleşmemiş bir hikaye henüz başlamışken…kapatılan göz kapaklarının da bir hükmü yoktur…çünkü şartlı bir anlaşma değildir şiir…tebliğ edilen ve teslim alınan…his denizlerinde…sadece yalnızlık hakimdir…bu sessizliğin korunması adına…şiir dili doğmuştur…yani aslında şiir en sessiz olma halidir…elbette bu bazılarını korkutabilir…ürkütebilir..ve hatta redde zorlayabilir…ama böyle…ortak bir dilimiz olmadan sadece şiir için var olmaktır…felsefenizin ve sizin sadece şiir için var olmuş olmanızı dahi anlamayanlar…şiiri anlamadan da sevmenin bir yolu olabileceğini kabul etmezler…çünkü idrak ve kavrayış…kavramların değişik tatlarının yaratıldığı bir mutfaktan yoksundur…o sebeple…şair sadece şiir için vardır…ve şiire vesiledir…bazen şairi bile şiirine hayret eder…o sadece kulağına fısıltı ile gelen ilhama tercüman olmuştur…ve şiir kendi zaman kavramına ait bir hafıza ile yol alır…bu hafızayı muhafaza eden ilahi bir adalettir…nasıl tarihin asıl kokusunu sadece şiirler taşır ise…şairler bu yetenekten istifade ederler…çünkü her şairin keskin koku gücü vardır…bu bildiğiniz nefes ile burna çekilen bir durum olmayıp…ilhamın taşıdığı şiire ait bir damladır…bu vaziyeti her ne ile anlatsak az olsa bile…biz buna…zamana ait bir dokunun her hücresinin ileri bir geleceğe ve geçmiş geleceğe taşındığına inanırız…bu durum sanılandan da karmaşık olsa bile…zamanın gelecek ve geçmiş hafızası…farklı bir konumda kodlanmış ve şiir bu ara bölgede kendine ait hüviyet ile dolaşmaktadır..valizlerinde … …ölümün gerçek hal durumlarına ait…reddi imkansız zenginlikler mevcuttur…bugün buralarda keskin kokulu şairler ve şiirler dolaşmakta yine…sevgilerimle

    Cevap Yaz
  • İbrahim Eroğlu
    İbrahim Eroğlu 13.04.2011 - 21:04

    tümdense parça
    yahut ben meczupsam
    yok mu rahim
    işte moment işte âdet
    ve bu yeknesak hüzn
    çifti olmayan nebat hani
    ne ki var âlemde birbirine emsal

    ...

    ustaca....

    Cevap Yaz
  • Necdet Arslan
    Necdet Arslan 13.04.2011 - 20:21

    Ayrık ve özgün bir deneysel şiir.
    Yetkin us oyunları...Metaforlar....İmgeler...

    Hepsi de bu özen emekte.
    Kutluyorum.

    Erdemle.

    Cevap Yaz
  • Hasan Buldu
    Hasan Buldu 13.04.2011 - 20:16

    Bu Günün Şiiri!ne harcadığım zamana yazık. Bunu çözeceğim diye ki, çözemedim. Keşke bunun yerine bir roman okusaydım...

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 84 tane yorum bulunmakta