Hırsızlığa Karşı Bazı Önlemler

Abdullah Konuksever
143

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Hırsızlığa Karşı Bazı Önlemler

Her ne kadar 2002’den bu yana hırsızlık, gasp, cinayet gibi olaylarda düşüş olduğu iddia edilse de, Hollanda Polis Teşkilatının Internet sayfasında yapılan bir açıklamaya göre Hollanda’da yılda ortalama 120.000 ev soyulmaktadır. Gasp veya cepçilikte hat safhadadır. Hollanda gibi refah seviyesi çok yüksek bir ülke için yüz binlerce ev ve işyerlerinin soyulması, çok sayıda insanın gasp edilmesi anlaşılır gibi değildir! Ancak, yazının konusu ev soygunlarına yöneliktir.

Ev soygunların azaltılabilmesi yönünde bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Bu tavsiyelerin özelliği ise ev sahiplerinin yatırım yapmaksızın alabilecekleri basitçe önlemlerdir. Öte yandan, önlem alınan evlere yönelik soygunlarda çok büyük oranda düşüş görülmektedir. Bu önlemlerin bazıları sırasıyla şunlardır:

• Bir kaç dakikalığına da olsa evden çıkılırken pencere ve kapıların iyi kapatılması
• Uzun süre için dışarı çıkılması halinde kapıyı sadece kapatmak yerine kilitlenmesi
• İçeriden kapı kilitlendiğinde (yani akşamları) anahtarın kapıda bırakılmaması
• Mücevher gibi kıymetli eşyaların veya pasaport gibi önemli dokümanların iyi saklanması
• Evde mücevher veya parası olanların (evin gizli bir yerine) çelik kasa yaptırmaları
• Antika gibi kıymetli eşyaların sokaktan geçenlerin bile göreceği bir yerde olmamaları
• Evin bahçesinde hırsızların işine yarayabilecek: merdiven, tornavida, çekiç gibi eşyaların bulundurulmaması
• Karanlıkta eve yaklaşıldığında otomatik yanan lambanın kullanılması
• Evde olmasanız bile, birileri varmış hissinin verilmesi. Yani akşamları bir kaç odanın ışığının yanması, televizyon veya radyonun açık kalması gibi
• Evin önünü kapatacak şekilde çiçek veya çalı bulundurulmaması

Yukarıda sıralanmış önlemler hırsızların işi bir hayli zorlaştıracaktır. Ancak, yüzlerce belki de binlerce insan hırsızlığı meslek edinmiş ve bu konuda uzmanlaşmıştır. Uzman hırsızların bazı filmlere konu olmuş efsanevi soygunları bile bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle, bankaların almış oldukları onca önleme rağmen yine de soygun önlenememiştir.
Günümüzde halen polisin, bankaların ve güvenlik şirketlerinin ortak çalışmalarına rağmen, sinemacıların ağızlarının suyunu akıtacak şekilde soygunlar gerçekleşebilmektedir.
Yukarıda değinildiği gibi, çok sayıda insan soygunu hem de profesyonel bir seviyede meslek edinmiş ve bu yönde doktora yaparcasına kafa yormaktadır. Haftalar, aylar beklide yıllarca günün büyük bir bölümünü bir vurgunu düşünmekle, planlamakla geçirenler insanlar olduğu sürece alınan önlemler elbette yetersiz kalabilecektir.

Nasıl olsa faydası yok, önlem almayalım gibi bir iddiam yok! Anlatılmak istenen konu, maddi tedbirlerin yetersiz kalabileceğidir. Maddi önlemlerin yanı sıra manevi tedbirlerden de yararlanılması gerektiğini düşünüyorum.

Manevi tedbirlerin başında elbette tevekkül gelmektedir. Maddi önlemler yerli yerince alındıktan sonra Allah c.c.’den yardım istenebilir.
Diğer bir manevi önlem ise zekat ve sadaka vermektir çünkü Peygamber efendimiz (s.a.v.) zekat ve sadakanın her türlü belayı (hırsızlık, kaza, yangın ve benzeri) def ettiğini bize söylemişlerdir.

Abdullah Konuksever
Kayıt Tarihi : 9.2.2010 23:31:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Âşık Çağlari Muammer Çalar
    Âşık Çağlari Muammer Çalar

    Çok güzeldi yazan yüreğe ve kaleme selam olsun
    saygılar

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Abdullah Konuksever