Millî Mücadele kahramanı Ege’de direnişin öncüsü olan ve 23 Eylül 1951, Bursa’da vefât eden “Efelerin Efesi” Yörük Ali Efe’mize 71. yıldönümünde Cenâb-ı Hak’tan rahmet diliyorum mekânı cennet olsun.
HEY GİDİNİN EFESİ! 🇹🇷
“Hey gidinin efesi… Efesi efelerin efesi”….
Bu türküyü bilmeyen var mı ya da hala dinlemeyen?
Peki bilenler, dinleyenler, severek eşlik edenler türkünün hikayesini ve kahramanını biliyor musunuz?
Kahramanlık türkülerine konu olmuş, Aydın Zeybeği’nin Başkahramanı, Ege Bölgesi’nde Milli Mücadele direnişinin sembolü, “Efelerin Efesi” ünvanına sahip, Kuva-yi Milliye’nin gizli kahramanı Yörük Ali Efe!!!!
Aydın’ın Sultanhisar ilçesi Kavaklı köyünde 1895 yılında dünyaya gelen Yörük Ali Efe, 19 yaşında Aydın dağlarındaki Alanyalı Molla Ahmet Efe’nin zeybek grubuna katıldı. Kısa sürede herkesin güvenini ve sevgisini kazanan Yörük Ali Efe, Alanyalı Molla Ahmet Efe’nin hayatını kaybetmesinin ardından grubun başına geçti.
İzmir, Aydın ve Nazilli’nin düşman işgalinden kurtarılması için Milli Mücadele’de yer alan Yörük Ali Efe, 16 Haziran 1919’da Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve Milli Şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak tarihe geçen Malgaç demiryolu köprüsü yanındaki güçlü ve tam teçhizatlı düşman karakoluna baskını gerçekleştirdi. Yaptığı baskınlarla düşmanı büyük zarara uğratırken, düzenli ordunun kurulmasıyla emrindeki grubu orduyla bütünleştirip, kendisi de Milli Aydın Cephesi Komutanı oldu.
Fiziki olarak çok da heybetli olmayan bu kahraman Türk Tarihinin en son zeybeklerindendir. Mütevazı karakteri ve verdiği mücadele ile devleşerek Ege Bölgesi’nde çok kıymetli olan “Efelerin Efesi” ünvanını almıştır.
Milli mücadeledeki başarılarından dolayı TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmiş ve Cumhuriyet döneminde ailesini temsilen “Yörük” soyadını alan Yörük Ali Efe, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir süre İzmir'de yaşadı.
İzmir'de 1951'de geçirdiği tramvay kazasında bacaklarını kaybeden Yörük Ali Efe, tedavi için gittiği Bursa'da 23 Eylül 1951'de hayatını kaybetti.
YÖRÜK ALİ EFE EVİ MÜZESİ - YENİPAZAR/AYDIN
Milli Kahraman Yörük Ali Efe’nin İzmir’den dönüşünden ölümüne kadar yaşadığı Aydın 'ın Yenipazar ilçe merkezindeki evi 1980’li yıllarda çıkan yangında tamamen yanmıştır. 1995 yılında Aydın Valiliği tarafından Kültür Bakanlığı'na yapılan öneri kabul görmüş, Yörük Ali Efe’nin mirasçıları evin müze yapılması koşulu ile evi Kültür Bakanlığı'na bağışlamışlardır. Tahsis işlemleri 1999 yılında tamamlanmıştır. Evin aslına uygun restorasyonu ve bahçe tanzim çalışmaları sonucu teşhire hazır hale getirilmiştir.
Yörük Ali Efe’nin kullandığı şahsi eşyaları da varisleri tarafından müzeye bağışlanmıştır. Aydın Müzesi Etnografya seksiyonundan devredilen eserlerin yanı sıra, Aydın Müzesi Kıymet Takdir Komisyonu’nca piyasadan alınan ve vatandaşların bağışladığı malzemelerle yapılan teşhir çalışmaları kısa sürede tamamlanmıştır.
Yörük Ali Efe’nin Muslukuyu Mezarlığı’ndaki mezarı da Bakanlar Kurulu kararı ile müze bahçesindeki yerine taşınmıştır. Yörük Ali Evi Müzesi Aydın Müzesi Müdürlüğü bağlı bir birim olarak 8 Haziran 2001 tarihinde ziyarete açılmıştır.**
Yenipazar “slow city ” unvanını almış sakin bir şehirdir.
**Müze İle İlgili Kaynak : Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kayıt Tarihi : 23.9.2022 21:26:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
YÖRÜK ALİ EFE 🇹🇷 (YILDÖNÜMÜ ANISINA) ~ şiirinden Yörük Ali Efe’ydi duyulan millî gurur “Efelerin Efesi” namıyla meşhur yiğit İşgal son bulduğunda vatana gelir huzur “Efelerin Efesi” düşmana vermez geçit 🇹🇷 Aydın’ın dağlarında millî müfreze kuran Yaptığı baskınlarla düşmandan hesap soran Malgaç Baskını ile büyük bir darbe vuran “Efelerin Efesi” müdâfaada kilit 🇹🇷 Bizde Ali’ler çoktur herbiri mihenk taşı Kınalı Asker Ali, Seyit Ali Onbaşı Yörük Ali Efe’de Ege’de çekti başı “Efelerin Efesi” kalbi vatana ahit 🇹🇷 Türküsüyle anılan mütevazı kişilik Kahraman bir zeybekti hem cesur hem de çevik İstiklâl Madalyalı alnı açık başı dik Türkmenoğlu diyor ki; ona tüm vatan şahit Türkmenoğlu (Şükrü Atay)
Değerli yorumunuz için sonsuz teşekkürler.
Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
Kaleminize sağlık.
Nice şiirlere.
Kıymetli yorumunuz için sonsuz teşekkürler üstâdım.
Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun.
Sonsuz selam ve saygılarımla.
TÜM YORUMLAR (7)