**Her Dağın Ayrı Bir Rüzgarı Vardır**

Durmuş Kaya
198

ŞİİR


10

TAKİPÇİ

**Her Dağın Ayrı Bir Rüzgarı Vardır**

Her Dağın Ayrı Bir Rüzgarı Vardır

Her dağın ayrı bir rüzgârı vardır, yüksekliğine alçaklığına göre ayrı karakterler taşır Her ırmağın ayrı bir akışı vardır…

Ve her varlık kendi şiirini söyler…

Dünyada her yaratılmışın kendine has ayrı bir duruşu özelliği vardır hâsılı… Bu duruşlarında ayrı bir gizem taşırlar… Duruşları gidişleriyle doğa, tam anlamıyla anlatamadığımız, ama tam anlamıyla yaşadığımız bir ortamdır…

Dünya, her an genişleyen uzay boşluğunda helezonlar çizerek güneşin çekiminde dönerken ona yüklenmiş programın şiirini okur, türküsünü söyler…

Her şeyin dili başka başkadır; insanın, kuşların, ağaçların, çiçeklerin, böceklerin, tepenin, dağın, ayın ve yıldızların… Bu diller şiirsel gizemler taşırlar. Bu gizemleri dış dünyaya aksettirebilenler şairdir. Herkes duyar ama söyleyemez. Ama doğa, çekinmeden ve zorlanmadan söyler! ...

Her pınarın akışı duruluğu tadı başka başkadır. Her mevsimin çiçeği, havası, iklimi başka olduğu gibi… Bütün bunları tabiatı ve insanları bir an için düşündüğümüzde anlar, farkına varırız. Çoğu kez farkına varmadan, tanımlayamadan yaşarız. İdrak sınırlarımızın ötesinde bir sürü gelişmeler olur.

Her varlık kendi hayatını yaşarken tıpkı dünyanın yaptığı gibi helezonlar çizerek değişimlere uğrar… Ama insan, varlıklar ötesi bir mefhumun YARATAN’ın yarattığı bütün yaratılmışlardan ayrıcalıklı olarak bir beyne sahiptir ve düşünür… “İnsan düşünen bir hayvandır” düşüncesi inancımız gereği kabul görmez. Ama doğrudur. İnsanı bütün yaratılmışlardan ayıran özellik,aklı ve düşüncesi olduğu kadar bütün uzuvlarıyla da diğer yaratılmışlardan ayrı olmasıdır.

Dolayısıyla insanın bir iç dünyası vardır.

Bu dünya “Gönül İklimi”dir. Her dağın ayrı bir rüzgârı, her tepenin ayrı bir yeli, her ırmağın ayrı bir akışı olduğu gibi her millet de ayrı özellikler taşır. Bizi diğer milletlerden ayıran en büyük özelliğimiz, rahmetli Prof Mehmet Kaplan’ın dediği gibi “iki dünyada” yaşamamızdır. Bizi ayrıcalıklı kılan da bu aşırı duygusallığımızdır…

Ve şairler…

Şairlerin özelliği daha bir başkadır…

Diğer insanlardan ayrılan özellikleri, düşündüklerini güzel sözlerle ifade edebilmeleri, gönül ikliminin müstesna şiir oylumlarında at koşturabilmeleridir… Gül yürekli ve de iki kere daha güzeldir onlar…
..........
Bu konuları burada derinlemesine inceleme durumumuz ve zamanımız yok. Mevsimler nasıl doğanın konuşmasını, seslenmesini, süslü türküler söylemesini yerine ve zamanına göre gösteriyorsa, insanlar da mevsimine göre (yaşadıkları zamana ve duruma) mevsimlere ve doğanın tümüne nazire edercesine söylemeye devam ede-gelir şiirini…

Ben, bütün bunların toplamına “GÖNÜL DİLİ” diyorum...

ve tüm dostları 'YİTİKOZANLA ŞİİRİN EFSUNKAR İKLİMİ'

www.siirimindili.com'a bekliyorum

Her pazar 21.30..

Durmuş Kaya
Kayıt Tarihi : 10.8.2008 23:53:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Sevim Yakıcı
    Sevim Yakıcı

    GÖNÜL DİLİ!

    Ne güzel bir başlık, herkes görür ama gördüğünü düşünemez, ifade edemez. Ben şairlerin sıradışı insan olduklarına inanıyorum. Ama gerçek şairlerin.

    Çok sevdiğim bir Çin atasözü der ki: 'Gül sunan elde bir miktar gül kokusu kalır'.. Şair de ne sunarsa elinde ondan bir koku kalır.

    Üstü gül döşeli dağların kırılgan duruşlu, naif yürekli Kürşad gönüllü şairi.. her testi içindekini sızdırıyor.

    Tuhaftır ki; sizi okuduğum zaman içimde öfkeye ve kırgınlığa dair hiç bir şey kalmıyor... Sanırım bu sunduğunuz gül kokusundan olmalı. Bu sebeple, oldukça asil bulduğum sanatınıza ve yukarıda dillenen 'Gönül dili' nizi betimleyen kaleminize hayranlığımı/ saygılarımı sunuyorum.

    Cevap Yaz
  • Dursun Elmas
    Dursun Elmas

    Saygıdeğer gönül dostum.
    Kıymetli arkadaşım.
    Bu güzel ve manalı yazıyı hemen kopyalayıp 'önemli yazılar' dosyama koyuyorum.

    Bu arada rahmetli Prof Dr. Mehmet KAPLAN hocamızı da hayırla yadetmemize sebep olduğunuz için ayrıca tEŞEKKÜR ediyorum.

    Selam ve dua ile

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (2)

Durmuş Kaya