Hamr Şiiri - Fatih Lütfü Aydın

Fatih Lütfü Aydın
302

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Hamr

Beyni, düşünmeyi; ekşiten, aksatan,
Her şeyin adıdır hamr, hamur.
Ey içkiden, uyuşturucudan medet uman insan.
Böyle bir hayatın sonu çirkef, çamur.

İçki, tütün, uyuşturucu,
Çok yemek, çok konuşmak,
Çok uyumak, çok muhabbet.
Hepsi şeytanın cephanesi
Bunlarla gürleşir şeytanın sesi.

Damlalar kadeh, kadehler şişe,
Şişeler fıçı, fıçılar mahzen.
Şeytan ezer geçer seni.
Damlasına direnmezsen.

Paganizm putperestlik.
Rezillikte tam serbestlik
İçki, tütün, uyuşturucu ve her şeyin fazlası,
Hamra ait ne varsa, bu hayatın gıdası.

Hamr suyu boşa döktürür.
Putperest şeytan yolunda yürür.
Sonunda gerçeği görür.
Görür ama, şeytan önünde iki büklümdür.

Bütün bu sözler niye?
İnsan insan olsun diye.
Hayata geçmezse bu sözler.
İnsan şeytan kucağında inler.

Saygılar ve Sevgiler.
15.01.2007

Bakara, 219

Yaşar Nuri Öztürk: Sana uyuşturucuyu/şarabı ve kumarı sorarlar. De ki: "Bu ikisinde büyük bir günah vardır; insanlar için çıkarlar da vardır. Ama onların kötülüğü yararlarından çok daha büyüktür." Ve sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: "Helal kazancınızın size ve bakmakla yükümlü olduklarınıza yeterli olanından artanını verin." İşte Allah, ayetleri size böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.

Yes’elûneke anil hamri vel meysir(meysiri) , kul fîhimâ ismun kebîrun ve menâfiu lin nâsi, ve ismuhumâ ekberu min nef’ihimâ ve yes’elûneke mâzâ yunfikûn(yunfikûne) kulil afve, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyâti leallekum tetefekkerûn(tetefekkerûne) .

1. yes'elûne-ke: sana soruyorlar, sorarlar
2. an el hamri: şaraptan
3. ve el meysiri: ve kumar
4. kul: de, söyle
5. fî-himâ: ikisinde vardır
6. ismun kebîrun: büyük günah
7. ve menâfiu: ve menfaat, faydalar
8. li en nâsi: insanlar için
9. ve ismu-humâ: ve onların (o ikisinin) günahları
10. ekberu: daha büyük
11. min nef'i-himâ: onların (o ikisinin) faydalarından
12. ve yes'elûne-ke: ve sana soruyorlar, sorarlar
13. mâzâ: ne, nasıl
14. yunfikûne: infâk ediyorlar
15. kul(i) : de, söyle
16. el afve: afv olan, ihtiyaçtan fazla olan mal, affedilen, vazgeçilen
17. kezâlike: bunun gibi, işte böyle
18. yubeyyinu allâhu: Allah açıklıyor
19. lekum: sizin için, size
20. el âyâti: âyetler
21. lealle-kum: umulur ki böylece siz
22. tetefekkerûne: tefekkür edersiniz, düşünürsünüz

Maide, 90

Yaşar Nuri Öztürk: Ey iman edenler! Uyuşturucu/şarap, kumar, tapılmak için dikilen taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.

Yâ eyyuhâllezîne âmenû innemâl hamru vel meysiru vel ensâbu vel ezlâmu ricsun min ameliş şeytâni fectenibûhu leallekum tuflihûn(tuflihûne) .

HAMR
Sözlükte "örtmek, gizlemek, mayalamak" gibi anlamlara gelen hamr, aklı örttüğü için özelde şarap için, genelde bütün sarhoşluk veren maddeler için kullanılmaktadır. İslâm'ın geldiği dönemde çok yaygın bir şekilde kullanılan içki, bir kerede yasaklanması halinde insanların alışkanlıklarından hemen kurtulamayacakları dikkate alınarak tedricen dört merhalede yasaklanmıştır. İlk önce içki, güzel rızktan ayrılmış (Nahl, 16/67) : ikinci olarak kesin bir şekilde yasaklanmamakla birlikte içkide büyük günah ve faydalar bulunduğu, ancak zararının daha büyük olduğu belirtilmiş (Bakara, 2/219) : üçüncü merhalede sarhoş iken namaza yaklaşmak yasaklanmış (Nisâ, 4/43) , son olarak da kesin bir şekilde haram kılınarak şeytan işi bir pislik olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/90) . Hz. Peygamber, "çoğu sarhoşluk veren şeyin azı da haramdır" (Tirmizî, Eşribe, 3) : "içkiden sakının, çünkü içki bütün pisliklerin anasıdır" (Camiu'l-Usul fî Ehadîsi'r-Rasûl, V/103) buyurmuştur. İçkinin haram kılınmasında pek çok hikmetler bulunmaktadır. İçki, insanlar arasına kin ve düşmanlık sokabilmekte, Allâh'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaktadır. Yüce Allâh içkiyi yasakladığı âyette, "Şeytan, içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi? " buyurmaktadır (Bakara, 2/91) . İçki, insanı diğer canlılardan ayıran ve mükellef yapan özelliği olan aklını örtmektedir. Bu sebeple, can ve mal kaybına sebep olan ve pek çok kimsenin sakat kalması sonucunu doğuran trafik kazalarının önemli bir kısmını alkollü sürücüler yapmaktadır. Sinir sistemini bozduğu için, cinâyetlere varan kavgalara yol açmaktadır. İçki boşanmalara kadar varan aile huzursuzluklarına sebep olmaktadır. Bunun yanında, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemekte, mide ve karaciğer başta olmak üzere iç organlarında tahribata neden olmaktadır. Bu nedenle Hulefâ-i Raşidin döneminden itibaren, sarhoşa hadd cezası tatbik edilmesi kabul edilmiştir. (İ.P.)

Not: Hamr başlıklı yazı Diyanet'in Kavramlar Sözlüğünden alınmıştır.

Muhammet 15, deki içki tüm insanlar için değil sakınan (takva sahibi) kullar için ve Kur'an bir ayetini başka ayetle yorumlama özelliğine sahiptir.

Muhammet, 15
Meselul cennetilletî vuidel muttakûn(muttakûne) , fîhâ enhârun min mâin gayri âsin(âsinin) , ve enhârun min lebenin lem yetegayyer ta’muhu, ve enhârun min hamrin lezzetin liş şâribîn(şâribîne) , ve enhârun min aselin musaffâ(musaffen) , ve lehum fîhâ min kullis semerâti ve magfiratun min rabbihim, ke men huve hâlidun fîn nâri ve sukû mâen hamîmen fe kattaa em’âehum.

Yaşar Nuri Öztürk: Sakınanlara vaat olunan cennetin durumu şöyledir: Orada, bozulmayan sudan ırmaklar; tadı bozulmayan sütten nehirler, içenlere lezzet sunan bir şaraptan nehirler, süzme bir baldan oluşan nehirler var. Ve orada kendileri için her türlü meyvenin yanında, Rablerinden bir de bağışlanma var. Bu nimetler içindeki ile, sürekli ateşte olup da içirildiği sıcak su tarafından bağırsakları parçalanan kimse aynı olur mu?

Saffat,
45. Aralarında dupduru pınarlardan [içecekle doldurulmuş] bir kâse dolaştırılac
46. berrak ve içenlere tat veren [bir içecek];
47. çarpmayan ve sarhoşluk vermeyen.

Yukarıdaki ayetlerde cennet içkisi hakkında bilgi verilmekte. Bu bilgi ışığında cennet içkisinin dünyadaki şarap gibi çarpmayan sarhoşluk vermeyen olduğu yazılı.

Ayrıca şarap Kur'an'da hamr olarak geçer. Hamr, (hamur da buradan gelir ve ekşidir) aklı ekşiten aksatan şeydir ve Maide, 90 da yasak edilmiştir.
Saygı ve sevgilerimle.

Fatih Lütfü Aydın
Kayıt Tarihi : 3.10.2024 23:10:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!