Bazı olayları anlamak, anlatmak için teknik terimler vardır. Makro, mikro gibi tanımlar. Makro genişliği, genel bakışı ifade ederken, mikro küçüklüğü, özü ifade eder. Ekonomi, siyaset bilimi, sosyolojik bilimler makro ve mikro tanımlamalarıyla çözülmeye çalışılır. Bende bu gün, “hadi lan” gibi kaba bir tarifle; insan, toplum, devlet ilişkilerini anlatmaya çalışacağım.
Bilindiği gibi, “hadi lan” ifadesi kullanan tarafından, karşı tarafın silinmesini ifade eder. Yani bir kişiye, bir topluma, bir devlete “hadi lan” ifadesi, kişiyi, toplumu, devleti takmamaktır. Hadi lan ifadesindeki tarafları değişik açılardan inceleyelim.
Hadi lan diyen taraf,
1. Karşısındakinin söylediklerine asla inanmamaktadır. Onun söylediklerinin dünyasında yeri yoktur. Ne olursa olsun asla kabul etmeyecektir. Kısacası, karşı tarafı “adam yerine” koymamaktadır. Söylediği ve aldığı tavırla, karşı tarafı kabul etmemeyi hedef alır. Siler geçer.
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
keşke beğenmediklerine sadece 'hadi lan' deyip geçselerdi.
hakaret, darp gibi akla gelen her türlü yola baş vurmuşlardır.........
Merhaba!
Mana ve muhteva itibariyle ilmî derinliğin, zengin mefkûrenin ve büyük bir emeğin mahsûlü, istifade edilesi müstesna bir çalışma idi.
Muharririni candan tebrik ediyor, daha nicelerine muvaffak olmasını diliyorum.
100+heybem.
Selam ve saygıyla.
Bu uzunlukta bir yazının tamamını okumak (bu ortam için) çok zor ama içeriğinden önce emek kendini gösteriyor.
Kaleminize, emeğinize sağlık sayın Mehmet Çoban..
toplumsal mücadeleyi halklar arasındaki gizli çekişmeyi türkiyemiz gerçeğini konu alan güzel bir yazı kutluyorum.. yüreğinize kaleminize sağlık....
ÖZÜR DİLERİM
Kitap okumayı tercih ederim
vaktim yok üstat..SELAMLAR
Bu şiir ile ilgili 5 tane yorum bulunmakta