//..GÜNÜN SORUSU...Şiir nedir?

//..GÜNÜN SORUSU...Şiir nedir?

Sizce şiir Nedir?

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Hülya ATAOĞLU

Şiir dar bir alana sıkıştırılmış az sayıda sözcükle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan yazınsal bir iletişim aracıdır. Şiirde, anlam yoğunluğu, doku zenginliği, biçim sıklığı vardır.
şiir, çok az sayıda sözcük kullanımıyla, çok yoğun duygular anlatmayı amaçlar ve içinde kişi, kişisel ses tonu, şiirsel söyleyim, sıradışı sözdizimi, imgeleme, söz sanatları, ses yinelemeleri, bütünlük, belirsizlik, zirve, sapma ve önceleme gibi bir dizi sanatsal kıstaslar barındıran bir yazınsal metin türüdür.

bunlar şiirin tanımları ama ben kendi fikrimi söylersem eğer
şiir, yazan kişinin yüreğinde başlayan, yavaş yavaş işlenen ruh ve duygu dökümleridir benim için...

_____________________________________________________________

Kerim BAYDAK

Bence şiir, şiire konu olacak malzeme hakkında kişinin yüreğinin taa derinliklerinden gelen duygu ve düşüncelerin dışa vurulmuş özgün ve yalın halidir.Bir kartanesinin yere vardığı, bir yaprağın yere düştüğü ana..... kadar ki geçen zamanın az ve öz kelimelerle genel,anlatımıdır diye düşünüyorum.
_____________________________________________________________

Feride ÖZMAT

''Bana göre ise şiir bir ırmaktır; kâh usul usul akan, kâh çağlayan... Kalemi eline alan kişinin yüreğindekileri kelimelerle dans ettirmesidir şiir; bazen yalnızca duygularına kapılarak, bazen de aklının yolunda giderek, ama mutlaka ve mutlaka yaşanmışlıklarından, aldığı eğitimden, ona verilen görgüden ve o ana kadar okuduklarından bir şeyler katarak..
_____________________________________________________________

Burhanettin AKDAĞ

'İnsan duygusunun ruh ve düşüncelerinden, yaşanmışlıklarından sıyrılıp, düzenli ve anlatımı okuyanı içine alacak şekilde yazıya dökülmesidir. Soyut şiirler için değil ama, genelde aşk ve sevgi üzerine yazılan bir şiirde şairin yaşadıklarının payı neredeyse yüzde yüzdür. Hakeza, hüzün şiirleri (ki benim maalesef en sevdiğim şiir grubudur) insanın hayatında kendi yaşadıkları veya etrafında gördükleri ile duyduklarından bir senteze gitmektedir.

Burada en önemli nokta şudur, bu şiiri önce yazan beğenmeli, anlatımından etkilenmeli ki, okuyana da aynı duyguları yansıtabilsin. Mesela ormanlık bir alanda tabiat, çiçekler ve güllerle ilgili şiir yazmak daha kolaylaşmaktadır. Bu itibarla, şair öncelikle şiiri kendi içselliğinde yaşamalıdır.

Son olarak ölçüler ve anlatım tekniğinden söz etmek isterim. Öncelikle hece şiirinde ölçü, kafiye ve ayak sarmalında şiirin boğulduğu söylenir. Ben buna pek katılmıyorum, önemli olan anlatımda vurgulu kelimeleri sıralamaktaki titizlik, her dörtlüğün kendi içinde bir mana bütünlüğü olması, giriş gelişme ve final dediğimiz sonuç aşamalarının birbirini akıcı olarak takip etmesi gerekmektedir. En sonunda da, şiiri okuyan okur bütün dörtlükleri kafasında toplayıp şiirin genel manasına tam olarak vakıf olmalıdır.

Mesela ben genelde hece şiirlerimi çok yalın ve anlaşılır yazmaya çalışıyorum, çok yakıştığı için de Osmanlıca Farsça kelimeleri işaretlemeleriyle birlikte kullanmayı çok seviyorum. Yani şiiri okuyanı tekrar geriye döndürüp ne anlatmak istemişti diye yormamak ve konsantrasyonunu bozmamak asıl gayemdir.

İşte sonuç olarak şiir, insanın duygu atmosferinden hayata bakışını en güzel resmeden güzellikler, çiçekler diyarı, uçsuz bucaksız umman ve masmavi gökyüzünden...
................
___________________________________________________________________

Türkan DİNÇER

Şiir, neredeyse dilin doğuşuyla beraber ortaya çıkan bir yazın türüdür. Şiiri tanımlamak için binlerce ifade kullanılmışsa da doğru ve değişmeyecek bir tanıma ulaşmak olanaksız gibi görünmektedir.

Ancak, kendine ait bir dil ya da söylem kullanması, müzik ve sesle yakın ilişki içinde bulunması ve estetik bir etkileme gücünün olması herkes tarafından kabul edilebilecek özelliklerdir.

Şiirin ortaya çıkışı, insanın sesini bulması ve özellikle konuşarak iletişim kurmasını sağlayan bir dil geliştirmesi ile yaşıttır. İnsan günlük konuşma dilinin yanı sıra özellikle değiştirebileceği ya da yansıtabileceğini düşündüğü doğayı etkilemek için bir büyü dili oluşturmuştu. Bu dilin ritmik özellikleri şiir dilinin öncülü olarak algılanabilir. Platon da şiiri tanımlarken 'büyülü söz' ifadesini kullanmıştır.

Çağlar boyunca türküler şiirsel metinler olarak sözlü yazın örnekleri olarak yaşamışlardır. Her kültürün günlük dil kadar sık kullandığı türkülerin sosyolojik boyutu yazınsal boyutundan daha önde görülmüştür. İşlerini yaparken türkü söyleyen insanlar bireysel ya da grupsal gereksinimlerinden dolayı farklı türlerde şiir geliştirmişlerdir. Bu gereksinim sonucu ortaya çıkan türler Yunan kültürü etkisi altında gelişmiştir. Bu bağlamda ilk gelişen türler lirik, epik ve dramatik şiirdir. Bunların dışında pastoral, didaktik ve satirik diye adlandırılan türler de şiirde iç farklılaşmanın diğer örnekleridir.

Topluma ortak bir duyarlık ve bazen vicdan oluşturmak, insan-doğa ilişkisini düzene koymak, sıradan insanın gözlemleyebildiği halde ifade edemediği olayları ve olguları güzel ve farklı bir dil kullanarak gündeme getirmek ve böylece toplumun sözü olmak gibi işlevleri vardır şiirin. Şiirin işlevi yazıldığı ya da söylendiği döneme bağlı olarak farklılık göstermiştir. Topluma kazandırılmak istenen değerlerin sözcülüğünü yapmış, yenilikleri tanıtmaya çalışmış, demokrasi ve özgürlük kavramlarının kalıcı olmasında önemli pay sahibi olmuştur.

bilimsel tanımlardan bir tanesi de bu tanımdır.

Ama bana göre şiir, duygu birikimi, iç dünyasının dışa vurumu, gözyaşlarını, acılarını, sevinclerini,sevgilerini aşklarını anlatabilme şeklidir.

Şiir, yüksek ses ile seslendiremediğimiz duyguların kagıtlara dökülüp oradan binlerce insanin yüregine seslenebilme biçimidir.

Siir, türküdür, nağmedir, sazın telindeki notalardır, sevgiliye yakarış, sevdaya uzanış, kara düşünceleri beyinden kovma ve hayata güzel gözlerle bakabilme şeklidir.

Şiir sevdadır, aşktır,ah çekmektir, umuttur, ışıktır ve herşeyden önemlisi yaşama biçimidir.
_____________________________________________________________________
Sevim ERDOĞAN TEZEL

Ben ilke edindiğim bir alıntıyla cevap vereceğim dostlar.
Saygılar, sevgiler :))
............

Şiir, zor olduğu kadar, dinleyenin ruhunu başka bir âleme götürecek kadar kuvvetli bir sanat dalıdır.
Gerçek şairlerin arzuladığı tek şey, çok şiir yazmak değil, hafızalarda yer edebilecek birkaç şiir yazabilmektir.

Mehmet Nuri PARMAKSIZ
18.01.2007

Ben ilke edindiğim bir alıntıyla cevap vereceğim dostlar.
Saygılar, sevgiler :))

___________________________________________________________________

Sevil NİZAMOĞULLARI

Bence şiir duyguların kelimelerle dansıdır... :)

________________________________________________________________
Ömer Ekinci MİCİNGİRT

Vicdanın sesiyse şiirdir şiir...

__________________________________________________________________________

Ömer ASLAN

Şiire Dair

Şiir bir cennet bahçesi
Girmeyene anlatılmaz.
Cennet nedir, bahçe nasıl?
Görmeyene anlatılmaz.

Şair gülü, şükür gülü
Yaprak yaprak dokur gülü
Her mısradan fikir gülü
Dermeyene anlatılmaz.

İne gönül, kalka gönül
Hep doğruya baka gönül
Hak vergisi.. Hakka gönül
Vermeyene anlatılmaz.

Şiir toprak kokusudur
Şiir damla damla sudur
Ermişlerin duygusudur
Ermeyene anlatılmaz.

Şairler sultanı Yunus
Her sözü yüz defa yumuş
Aşk bağına dergâh kurmuş
Varmayana anlatılmaz.

10.06.1984
Beşinci Mevsim(sh.49)

Abdurrahim Karakoç
__________________________________________________________________________

Nadir SAYIN

Şiir (şair) sonsuz özgürdür..kimi zaman ölü deniz gibi bakmaya doyulmayan sadece yakamozla on metre derinliğindeki çakıl taşı görülen sessiz ve durgun sudur. Kimi zaman sel baskını, depremdir. Şiir değirmencinin değirmenidir. Buğdaydan un ve ondan ekmek üretir. Şiir duyumsama, gözlem ve zihnin işlevi olarak üretilir ve kime zaman bir ilhamla gelir. Şiir türküdür, sevgi-aşktır, sitem ve rüyadır. Şiir acıdır, ağıt yakar ya da güldürür. Şiir irdeler, düşündürür ve kimi kereler anlatır da...Şiirde imgeler (gerçekle ilgisi olmadığı halde insanın zihninde tasarlayıp canlandırdığını yansıtması) , ironiler (düşündürürken güldürme kavramı) gibi özellikler olduğu gibi; şiir açık-nettir, çağdaştır..tarih ve geçmişi duyumsandığı-bildiğiyle yorumlar-yoğurur.

Kısaca şiir üretimi duygusal-zeka boyutludur ve onun merkezinde ‘ben’ in yanısıra öz değerde ‘biz’ vardır.
Ne olursa olsun şiiri şiir yapan temelde insan, onun yetkinlik boyutunda şairlik ve onun üst katmanında da ‘ozan’ vardır.. Bunlar ise öz ve merkezdir. Herşeye karşın şiir bir ‘amaç’ değil bir 'neden' ve ‘araçtır'. Ve bir başlangıç/sonuç degil bir süreçtir. Somut ama soyut kavramda da şiirden insan değil, insandan şiir doğar.

Ozanlık boyutunda olanların dahi şiirin tanımında farklı farklı görüşleri vardır. Bu boyutuyla ise şiir aynı zamanda göreceli bir kavramdır..Şiir de olmazsa olmazlar yoktur. Olmazsa olmaz insan, şair, ozandır ve onları şiir, şair, ozan yapan tek olgu ise okuyucusu, yani halktır.

Dostluk ve saygılarımla.

_______________________________________________________________________

Burcu YALKIN

Şiir sözcüklerle dertleşme sanatıdır...

Saygılarımla...

_______________________________________________________________________

Büşra ARSLAN

Şiir, insanın tabii/fıtrî yapısında, içsel/derûnî aleminde sakladığı mahrem sırlarını, hiç elbise giydirmemiş çıplak seslerini, asla el değmemiş bakire duygularını, Tanrının ona üfürdüğü ruhun manevi ve iman gücüyle cansız ve ruhsuz harflere tek tek basarak sıraya geçirmesi, yerli yerine hizaya dizmesi ve onları akan bir sele, esen bir fırtınaya ya da bir okyanus dalgasına çevirip sessizce insanın bedeni ve belleği üzerinde ürperti, sarsıntı, heyecan, aşk, tufan, inilti ve yakarışlar uyandıran en etkili sanatsal ve kültürel silahtır.

________________________________________________________________________

Mehmet KARLI

Bence Şiir...Duyguların kulağa hoş gelecek gönlü ferahlatıp huzur verecek şekilde kaleme alınıp ifade edilmesidir..Mehmet Karlı
__________________________________________________________________________

Ahmet Ünal ÇAM

Şiir nedir ki?
-
Yaşamak gibidir şiir, sevmek gibidir.
Kimi gün sığmazsın cihana, dar gelir,
Kimi gün ezik yüreğinle,
Yolda yürümek bile zor gelir.
Bir bakarsın satır satır,
“ayva gelir nar gelir”.
Kimi gün, halden anlayanın çıkmaz
“kahır çekmek zor gelir”
Yüz vermese de eninde sonunda;
“dönüp baksan, bir edalı yar gelir”
Savaşlar biter sonunda, mevsimler biter
Ama bitmez mevsimli mevsimsiz cefalar
Her köşede
orasından burasından
kırık kalp kalır
“Şarkılar seni söyler”; Sen isyanda
“hep kahır, hep kahır bıktım..”
“Ne candan dost,ne vefalı yâr
Bu kaçıncı kış,kaçıncı sonbahar.”
Diye diye geçer ömür.
Geride,yazılamamış mektuplar kalır

Ahmet Ünal ÇAM
http://huzur.sehri.com

______________________________________________________________________
Murat AKÇAN

Şiir,az sayıda sözcükle yoğun duygu aktarımıdır.Şiiri okuyan kişi,onda kendini bulmalıdır.
________________________________________________________________________

Cengiz ÖZKAN

şiir karşındakıne anlatamadıklarını kağıda dökmedir
___________________________________________________________________________

Ahmet TIĞLI

Şiirin bir değil belki bin tarifiş olduğu biliniyor.Ama bu tarif benim tarifim değil,bir edebi dehanın tarifi ve ben ona katılıyorum:

'Şiir sözcükler dinidir'.

Ahmet TIĞLI

Şiir Vardı Yaşamın Burçlarında

Şiir vardı yaşamın burçlarında;
Kırmızı gözlü baykuşların
Gündüzleri mıhlanan bakışlarına
Kör eden bir güneş gibi indi.
Akşamın uzaklaşan kızıllığında
Gecenin yıldız yıldız
İnen mehtabında,
Mehtabın Ay'ında ve onun
Yakamozlarında
Dize dize dansediyordu,
Ve bir ozanın deyimiyle
Şiir 'iktidara yürüyordu'.
Gülün tomurcuğunda
O kırmızı yanaklarında
Ya da sarı benzinde
Karanfilin o mesteden kokusunda
Kardelenlerin dağbaşlarında
O boynu bükük duruşunda
Ve bir sevgilinin içten ağlayışında
Ve gören gözlerimizin her renginde
Ve yalnızlıklarımızda,
Acılarımızda ve özlemlerimizde
Şiir vardı
Kanayan yüreklerimizde.
Şiir vardı yaşamın burçlarında;
Ve o binbir sıkıntımızın yokuşlarına
Bizi teselli edebilmek için
Yol boyu yürüyordu.
Bazen anlatmak isteyipte
Anlatamadıklarımızın
İmdadına yetişerek,
Bir sevgiliye dil dökerek
Ve gülümseyerek ağlayan yüzümüze.
Elleriyle okşar gibi yüreklerimize
Bir ana şefkatiyle dokunuyordu.
Ormanların o heybetli duruşunda
Çağlayanların o çağıldayan sesinde
Denizlerin sahilleri yalayışında
Güneşin her doğuşunda ve batışında
Şiir vardı...
Şiir vardı yaşamın burçlarında;
Bir hüzzam şarkının o hazin güftesinde
Kuşların cıvıl cıvıl neşesinde,
Kozmik uğultunun yaklaşan nefesinde
Şiir vardı,
Tanrı'nın kutsal düzlüğünde
Ve evrenin tam ortasında...

Ahmet TIĞLI 14.8.2006(Sevgi Merdivenleri)
________________________________________________________________________

Nurcan GÖKSEL

Merhabalar!
'Şiir' En az içindekiler kadar dışında kalan duygularıda anlatabilen
bir metafor ve gerekli sözcüklerle abartıya kaçmadan içimizdekilerin
her ne olursa olsun dışa vurumudur...
Yaşamın için de olanları kalemin ucundan kurtarıp somut olarak yüreklerimize oradanda paylaşımlara eklediğimiz duygudur.

________________________________________________________________________
Ufuk BAYRAKTAR

benim yazdıığım şiirler; kendi içsel dünyamın dışa yansıması oluyor... biraz da edebi bulunyorsa ne mutlu bana :)))
__________________________________________________________________________
Seher ERCAN

ŞİİR....duygudur...yürektir.En olmadık zamanda içimizden dökülüp,akıııııp giden bir çağlayan gibi...hele birde kabul görüyorsa, ne mutlu yüreğini ortaya koyana :))

_______________________________________________________________________
Erol GÜNGÖR

Bence şiir, sevgiden bıkmayan, harete gücenmeyen, ümidi tükenmeyen ve yıllara yenilmeyen insanların, yaşam sevincidir..Erol Güngör..

_________________________________________________________________________
Hilmi YAZGI

bence şiir..

duyguların taşması
hecenin okşaşması
kafiyenin, vezinin
melekçe koklaşması

cemre kalbe düşünce
damla damla sözüdür
buharlaşan düşünce
aşk'ın dili, gözüdür
___________Hilmi Yazgı

_________________________________________________________________________

İbrahim ÇOŞAR

Şiir duyguların yazı haline gelmişidir, hele bu yazıma bir de müzik ve ruh katıldıysa tadına doyum olmaz şiirin. Şiir anlatacaklarını insanların yüreğine söyler, bu nedcenle şiirin mesajı yürekten beyine gider.Algılaması kolay ve kalıcı olur.
__________________________________________________________________________
Nurten Boz HÜREL

Şiir; Başlangıcından sonuna kadar, müziksel bir estetik ile duygularımı anlatma biçimimdir...iyi akşamlar...
_______________________________________________________________________

Hıfzı ÖZBEKMEZ

Bence şiir; nisan yağmurları msali yağan aşk sağanağında gönülden süzülen inci damlalarıdır.O inci daamlalalrı ki, her gönülde başka ışılar başka değer bulur.
Hıfzı özbekmez
________________________________________________________________________

Selçuk YAZICI

Bir çırpıda roman mı deseem hikaye mi
bir çırpıda yürek de yakışır....
şiir.
_________________________________________________________________________

-Şiir bence; Şairlerin,duygu ve düşüncelerini farklı bakış açılarına göre duygu bombardımanı ile anlatmasıdır.Şairlerin diyorum.Çünkü adına şiir diyeceksek mutlaka bir şair tarafından yazılmış demektir.Şiirler edebiyat kriterlerine ve muhteviyatına göre yazan insanı ya şair yapar ya da laf ebezeni durumuna düşürür.Şiir de; Kafiyeli ve hece ölçüsüne göre yazmama rağmen belli bir kalıba sığdırılmasına bende karşıyım.Ancak serbest şiirinde serbestlik ölçüsü haz sınırlarına kadar olmalıdır diyorum.Şiir okunduktan sonra insana bir konuda en azından bir hususu öğretmelidir.Şiir de konu ve anlatım bütünlüğü olmalıdır.Şiir halk dilindeki adıyla, orta tabakaya ulaşabilmelidir en azından.Aksi takdirde yazılan satırlar bize haz verir ama hedef kitleye bir etkide bulunamaz.Şairin bir görevi de,toplumun kültür seviyesine uygun olarak bazı mesajları ilgili yerlere verebilmek,halkın sıkıntılarınıda dile getirebilmektir.Bana göre bazı şiirler halkında açıkça anlayabileceği bir dille yazılmalı onlarında şiiri sevmesi sağlanmalıdır.Sadece şairlerin yazdığı ve şairlerin okuduğu şiir döngüsü topluma hiç bir şey veremez diyorum.
-Değerli okurlar konu şiirdi ama ben biraz sınırı aştım bilerek.Çünkü şiir sitemizde şiir adına yaşadığımız ve okuduğumuz bazı yazılar beni buna zorladı.Herkes kendine şair diyebilir ancak toplumu oluşturan insanların şair demesiyle şair olunduğunuda hatırdan çıkartmamak gerekir.Herkese saygı ve selamlarımı iletiyorum. Gürsel GÜVELOĞLU
_________________________________________________________________________
Erol ERDOĞAN

Önceden yanıtlanmaya çalışılmış sorulara 'bir de benim tarzımla ve benden dinleyin' denilerek yanıt arama çabasıdır.
________________________________________________________________________
Şahin ERTÜRK

ŞİİRİN BUGÜNE KADAR MİLYONLARCA TANIMI YAPILMIŞTIR
HERKES KENDİNE GÖRE BİRŞEYLER SÖYLÜYOR

BENCE ŞİİR,
ACILAR DENİZİNDEKİ
SEVGİ ADASIDIR
VE,
DİLEYEN HERKES ORAYA
SIĞINABİLİR...

ŞAHİN ERTÜRK/KÜTAHYA

Haksızmıyım?
Acılardan,Ayrılıklardan,Hasretten
Kaçıp kurulmak isteyen,
Yazarak,okuyarak bu dertlerinden biraz
olsun uzaklaşmazmı?
Başka dünyalara gidip gelmez mi?

Canan KARADAĞLIOĞLU

Hergün, pervasızca harcanılan binlerce kelimeye ruh, duygu,anlam, derinlik katarak işleme sanatıdır şiir...

şair ise; bu binlerce kelimeyi dansettirebilen, herkesin söylediğini herkesten farklı bir tarzda kullanabilen kelem ve ruh işçisidir...saygılarımla

Şahap TEKER

Şiir: Kudret kaleminden hayat mürekibi bitinceye kadar geçen bütün bir zamandır.
Şiir, bazen bir olayı, bazen bir sevdayı, bazen bir açıyı, bazen de bir sevinci anlatır, bunların hepside insan yaşamından bir kesinti işte bu yaşananların yazıya bir ahenk biçiminde yazılış şeklidir.

insanı anlatırken şiiri, şiri tarif ederken insanı göstermek yeterli sanırım

Sevgilerimle Şebap TEKER

AHMET AYAZ

Şiir,
Edebi sözlerle satır satır
duygu ve düşünceyi anlatır
bence.
Abuk sabuk sözler,
şiire işkence...

Murat DOĞAN

kişiye ve kişiliğe göre değişir ŞİİR in anlamı.bana göre şiir yalnızlığımdan kaçış ve içimde sakladıklarımın dışa yansıması..

sevgiyle kalın dostlar..

Selçuk YAZICI

Bir çırpıda roman mı deseem hikaye mi
bir çırpıda yürek de yakışır....

Serdar SAYIL


şiiri şirsel olarak anlatmıştım size yolluyorum slm şiir perisi grubuna

Şiir (Şiirin şiirsel anlatımı) (Şiirle ilgili dinletilerde en çok sevilen şiir oldu sıkca okundu.)

Şiir durmayan dalga demektir
Şiir sevgiyle sarmak demektir
Şiir sevgiye köprü demektir

Şiir gönül kapısını açmak demektir
Şiir karanlıkta görmek demektir
Şiir yazmak demektir
Şiir gönlü kağıda dökmek demektir
Kısaca şiir sevgi demektir

Nurten ALTINOK

şiir, şairin kendini ele vermesidir....

kendi kendini ihbarıdır... yalan da değil hani :))))
________________________________________________________________________
Ahmet DAŞ

güzeli,güzel olanı en güzelce anlatma...
kötüyü bilem kırmadan hicv etme..

Mehmet Emin Ermekin

SİHİRLİ KELİMELER
Hafif serin
Mehtaplı bir gece
Dalga sesleriyle dansederken hayalin
Boş durmak yakışır mı ellerime

Yakışır mı gözlerini anlatamamak
Yakışır mı gülüşünde bir şey bulamamak

Elimdeki kalem sessizliğe isyankar
Kağıtları alet ediyor emellerine
Hastalık gibi bir şey bu
Şiiroloji bölümü var mı hastanelerde

An gelir de duygular
Şaha kalkarken
Dolu dizgin yol alır
Bütün cümleler
Akşam serinliğinde
Güneş batarken
Bulunmaz nimet olur
Uzun geceler

Diyelim ki özlemler içindeyim
Ellerimde kaybolur sanki kalemler
Diyelim ki seni düşünüyorum
Hasretimi körükler kör saatler

Bil ki sabaha kadar yazarım
İstesemde engelleyemem ellerimi
Seni anlatmak için
Dolaşırım kurulmamış cümleleri

Düşün ki bir kelime
Okyanusun derinliklerinden kopup gelmiş
Diğer bir kelime
Ağrı dağının en yüksek yerinden
Başka bir kelime
Uçsuz bucaksız çöllerden
Zincir Zincir birleşmiş

Ah o kelimeler
Bir araya geldiklerinde
Bir kadının boynundaki
Paha biçilmez kolyenin
Taşları gibidir.

İşte böyle bir şeydir şiir
Kara bulutları darmadağın eder
Masmavi gökyüzünde
Pırıl pırıl bir güneşle
Başbaşa bırakır insanı...

Mehmet Emin Ermekin

___________________________________________________________________________

Turan ORAK

Şiir; toplumlarda başgösteren siyasi, sosyal, ekonomik olumsuzluklara başkaldırın sanatının yanı sıra, duyguların, belli kurallar ve düzenlerle kelimelerle haykırışıdır
___________________________________________________________________________

Abdurrahman GÜLEÇ


Şiir: Bir milletin kültürünün atlı arabasıdır.

O'nu geçmişten geleceğe taşır.

benim ise iç dünyamda yaşadıklarımın dışa vurumudur.

saygılar

ayrıca bu iş devam etsin bence
____________________________________________________________________________

Fedai GÜNAYDIN

Şiir Ne Mi Olmalı

şiir şiir mi oluyor imgeyle mimgeyle
yoksa üslup mu deniyor şiire
halkı mı yazacağım halka mı
size ne yahu ben yazıyorsam
ölmemek delirmemek için
senin ne hakkın var benim
hayat hakkımı eleştirmeye

Fedai Günaydın
Şiir, gönlümde gün doğumu ve gün batımı yaşadığım uzun süreli özlemlerimin, zamanı gelince parmaklarımdan dökülmesidir. Şiir, bin piskoloğun ve sayısız piskiyatrın yapamadığını yapan, koca bir tabiptir. Şiir, şu an yaşamak için yazdığımı düşünüp, daha sonra paylaşmak istediğim hayatımın ta kendisidir.
_____________________________________________________________________________

Öznur KARAYUMAK

Şiir; aklın emeğiyle destek vererek yüreğe, yüreğin sesini duyurma sanatıdır.

.........................
Sevgilerle.

_____________________________________________________________________________

Bilal TIRNAKÇI

Şiir yüreğimin koltuk değneği, yürürken tutunduğum.

_____________________________________________________________________________

Türk Öğer KOÇ

Halıcının Sözlüğünden; Bense biraz farklı düşünüyorum ses uyumu kafiye gibi kurallarla sınırlamadan insanın duyarlılığını edilgenliğini kendi özgür iradesi ile paylaşım isteğini aktivite etmesi olarak algılıyorum...

1. Zengin sembollerle, ritmli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan edebî anlatım biçimi: 'Eski edebiyatla uğraşır, ders verir, arada şiir de söylerim.' -M. Ş. Esendal.

'Halk şiirinden, divan şiirinden değil, şiir meffhumundan, sadece şiirden bahsedeceğim.' -N. Ataç.

2. Bir şairin, bir dönemin bu sanatı kullandığı özel biçim: 'Romantik şiir.Tanzimat şiiri.'

3. Manzume

4. mec. Düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen yön: 'Burada herkes kendi gönlünden olduğu kadar bu tabiatın içinden gelen bir şiiri dinler.' -A. Ş. Hisar.

_____________________________________________________________________________

Suna DOĞANAY

İyi geceler sevgili dostlarım. Çok güzel bir aktivite. Teşekkürler. Ben kısaca şiir için diyorum ki; 'Yaşamım şiirin varoluşudur.' Selam ve sevgilerimle.

________________________________________________________________

Abdullah YILDIRIM

Benim için şiir
Gerçek duygularım.Anlatmak isteyipte anlatamadığım,
Bir dunyadan uzaklaşıp,başka bir aleme yol aldığım
Hayal edip özgürlügüne kavuştuğum tatlı bir Deya....Abdullah yildirim

___________________________________________________________________
Tarık SASAOĞLU

1) -bence şiir, yaşam koşullarından dolayı (maddi ve manevi) kişinin ruhunda oluşan isyanların, yürek koridorlarında çalkalanan duygu ve düşüncelerin, yine kişinin kendi eliyle, kansız bir şekilde bastırdığı en demokratik ihtilaldır.2) -şairin yaşam kaynağı, ruh gıdası, sevgi şelalesidir.3) -kin ve düşmanlıkları, ayrımcılıkları, dengesizlikleri tarihin çöplüğüne gömebilecek ender unsurlardan biridir.4) - yüreğin karanlık odalarına açılan, güneşi ve ışığı içeri alan bir çift göz penceredir.sevgiler.

____________________________________________________________________

Şiir Perisi Grubu
Kayıt Tarihi : 12.2.2007 21:09:00
Hikayesi:


Sorumuza yanıt veren tüm üyelerimize teşekkür ederiz Şiir Perisi Grubu Yönetimi..

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

TÜM YORUMLAR (6)

Şiir Perisi Grubu