//..GÜNÜN SORUSU...Şiir mi müziğe, müzik ...

Şiir Perisi Grubu
220

ŞİİR


16

TAKİPÇİ

//..GÜNÜN SORUSU...Şiir mi müziğe, müzik mi şiire muhtaçtır?

''Müzik; gürültünün düzenlenerek sanata döndürülmesidir. Şiir ise, kelime yığınlarının özel bir estetik biçim içinde düzenlenmesidir.'' mantığı ile düşünürsek; şiir mi müziğe, müzik mi şiire muhtaçtır?

___________________________
___________________________

Turgut UZDU

İlk yorum benden olsun. Şiirde ses kullanılacaksa müziğe, müzikte söz kullanılacaksa şiire ihtiyaç vardır. Sağlıkla kalınız.

___________________________

Sevim Erdoğan TEZEL

Enstürimantal bir müzik dinlemek isteniyorsa tamam,
bir de içine kelimeler katıp dinlenirse...
daha hoş olmaz mı.
Ben, ŞİİR e muhtac olan müziktir diyorum :))

Sevim Erdoğan Tezel

_______________________________

Gül DOĞAN

Merhabalar şu anda müzik ve şiir karışımı bir şey dinliyorum. Yılmaz Erdoğan Bu Yol Nereye Gider adlı şiirini dinliyorum ki harika. hangisi birbirini tamamlıyor derseniz müziği tamamlayan sözdür. Sözsüz medlodilerde güzel ama söz olunca kendinizi anılarınızı dilediklerinizi yaşadıklarınızı bulursunuz. Kendinizi bulursunuz. Bizim şarkımız denilen bir çok şarkı da şiirler söz olmuş aşka eşlik etmiştir. Sevgilerle. Gül Doğan

____________________________

Gülce ŞEREN

bence müzik şiire muhtaç, enstrümantal dediğimiz söz olmayan müzikleri ne kadar az dinlediğimizi düşünün, o halde o müziğin bir söze bir şiire ihtiyacı vardır. güzel bir şiir müziksiz de yankı yapabilir ama söz olmayan bir çok müzik ne kadar dinlenir? (bazı istisna müzikler hariç tabii ki) ... gülce şeren

__________________________

Ozan EROL

Müzik şiire muhtaçtır niçin diye sorusuna şu cevabı vermek isterim söz olmadan boş müzik işe yaramaz diye düşünüyorum

__________________________

Burhanettin AKDAĞ

Müziğin insan hayatındaki önemi ve yeri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Elbette ki gürültü manasındaki yani desibeli kulak zarını zorlayanları ayrı tutmak isterim.

Müziğin sadece sazlar eşliğinde çalınabilmesi söz konusudur. Ama çok güzel bir şarkının nağmelerinin etkili, etkileyici ve kalıcı olabilmesi için güftesinin yani sözlerinin çok önemi vardır. Günümüzde hala unutulmayan klasiklerin birçoğu şairlerimizin en güzel şiirlerine bestelenmiştir.

Besteyi güfteden kesin çizgilerle ayırmak aslında çok da akılcı gelmiyor bana. Bir söze beste yapmanın ne kadar zaman aldığını ve verilen emeği de inkar edemeyiz. Ama bir şair olarak fikrim şiirin daha önemli olduğu yönündedir. Şu an özellikle de pop müziği için melodisi hazır eserlere söz giydirmek adına şiirlere fiyat biçildiğini de duydum Unkapanı müzik piyasasında. Şiir şairin kendisi, ruhu, nefesi yani herşeyidir.

____________________________

Numan ŞAHİN

Kainatta sözden(kelimeden) önce ses (müzik) vardı.Sanatsal anlamda ikisi içiçe ve ikisi de birbirine muhtaçtır.Hem sözü, hemde bestesi güzel bir şarkı veya türkü düşünsenize.ne harika bir şeydir o kombinasyon..ben birini diğerine tercih edemiyorum...belki de sanat müziği tutkumdandır bu.. bilemiyorum...

___________________________

Nesrin CANSEVER

Bu mantıkla düşünürsek müziği küçümsemiş oluruz.
Ne LA, ne Si gürültü değil.
Müzik ve şiir birlerine rakip olmadıkları gibi, birbirlerine muhtaç da değiller..
Birbirlerinin tamamlayıcı parçası ya da kurucu unsuru da değiller.
Birini diğerine göre ya da diğeri bağlamlı tamamlamak yanlış.
Biri tek diğeri tümleyen olamaz. Biri ast diğeri üst olamaz.
İkisinde de ses var, ritim var.
Ve şu bir gerçek... Müziğin şiire ihtiyacı yoktur. Söze de ihtiyacı yoktur. İnsan sesi ile şakıyorsa, o seslerin kelimelere ve anlama ihtiyaçları yoktur. Ama şiirin bir kulağı hep müziktedir, sestedir, ritimdedir.
Anlama ihtiyaç duyan kelimelerdir. Notalar değil.
Müzik ve şiir flört ettiğinde, dans ettiğinde, seviştiğinde ya da aynı şeyi anlatmaya karar verdiklerinde uyumu sağlamaktan her ikisi de eşit oranda sorumludur.

___________________________

Türkan DİNÇER

Gerçekten çok zor bir soru sorulmuş.. Sözsüz müzik kulağa ve kalbe hitap edebilir ama söz ile çok daha güzel ve anlamlıdır.

Mesela bağlamayı dinlemeyi çok severim, ama hele birde sazın tellerinde ona söz ile eşlik eden 'ille dostun attığı yaralar beni' dediğinde çok daha fazla anlam ifade eder.

Yani, ne müzik şiire, nede şiir müziğe muhtaçtır. ama ikisi bir arada olduğunda anlamı ve htabı çok daha güzel olur ve birbirini tamamlar diye düşünüyorum.

Saygılar

____________________________

Türk Öğer KOÇ



Muzik sadece ses degildir ayni zamanda duygu ve matematiksel bir armonidir, ayni matematiksel armoni farkli formullerle siirdede vardir birbirlerine ihtiyac olmaktan cok duygu ve emek duzleminde meteryalleridir, kullanmasini billen malzemeyi alir, Bestekarlik yada soz yazarligida ayri bir meziyet ve calisma alanidir, meteryal kullanacak olan ustanin tercih sorunudur, Rodrigonun Gitar Koncertosu yada opere parcalari siirsel bir anlatim icersede sirsel bir icerik olarak algilanmaz ayni bicimde siir icinde ardina ne kadar fon korsaniz yada estrumantal bestelenmedigi bestekarin emegi bulasmadikca siir olarak kalir...yasamda her sey birbirine bagimliligindan dolayi ihtiyac hissettirir kendini ama olmazsa olmazi olmaz...


________________________________

Türkan DİNÇER

''Müzik; gürültünün düzenlenerek sanata döndürülmesidir. Şiir ise, kelime yığınlarının özel bir estetik biçim içinde düzenlenmesidir.'' mantığı ile düşünürsek; şiir mi müziğe, müzik mi şiire muhtaçtır?

______________________________

Rabia BARIŞ


Şiir ve müzik, şair ve şiir, gibidir. Bunlar birbirinden ayrılmaz ikilidirler, biri olmadan diğeri olmaz, olursa da yarım olur. Örneğin Radyonuzu açtınız sözsüz bir çalgı aleti var, diyelim ki çokta güzel, hatta bir an sizi cezp etti, yine uzun süreli dinleyemezsiniz. Eğer dinlediğiniz müzikte söz varsa bitmesini istemezsiniz, zaman zaman şair ne güzel söylemiş demekten de kendinizi alamazsınız. Şiir ile müziği böyle düşünebiliriz ayrılmaz ikiz kardeş gibidirler. Öte yandan şiir müziğe göre daha ağır daha oturaklıdır duygulu gönülleri alır götürür bilinmez diyarlara. Fakat şiir musikiyle ön plana çıktığı zaman bütün gönülleri titretir, evrenin ortak dili oluverir. Böylece herkese hitap eder. Bana göre söz ve müzik birbirine muhtaç ikilidir.

Rabia BARIŞ


_________________________

__________________________

Şiir Perisi Grubu
Kayıt Tarihi : 29.3.2007 22:25:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Barış Doğan
    Barış Doğan

    hayt benim için bir notanın kendi sekizinci sesine varmasıdır çünkü çok seslilik vardır orda
    seslerin ortak olduğu her yerde mutlak güzelik vardır

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Şiir Perisi Grubu