//..GÜNÜN SORUSU...Şiir cd.leri ve sesle ...

Şiir Perisi Grubu
220

ŞİİR


16

TAKİPÇİ

//..GÜNÜN SORUSU...Şiir cd.leri ve seslendirmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şiir cdleri ve seslendirmeleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Şiir adına yararlı mı?
_____________________________

______________________________

Ziya DOĞAN

Geçenlerde bir dostumdan dinledim, üstadların şiir kitapları ayda 6-7 adet ancak satılıyormuş, zaten okuma özürlü memleketimizde üstadların bile çok az sattığı bir durumda böyle CD'ler ile şiirlerin ticari amaca uygun olarak pazarlanması şiir açısından olumlu olacak diye düşünüyorum, antolojide bile binlerce şair arkadaşım şiir yazıyor ancak ticari amaca dönüşen şiir sayısı çok sınırlı, onlar da genellikle şarkılara söz olarak kullanılıyor, ayrıca güzel şiirlerin seslendirilmesi de yetenekli dillerde çok güzel oluyor, şiirin albenisini artırıyor diye düşünüyorum,
Tüm dostlara
sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

_________________________

Mehmet ÖZSAN

Şiir cd'leri ve seslendirmeleri şiir için faydalı mı genel olarak yanıtlanlarsam evet.Çağın iletişim olanakları insanları yönlendirmemesi olanaksız. Kitap okuma oranın yıllardır ülkemizde sorun olmasına bir çözüm derim. Ben mi; Bir kitabı elimde hissetmeliyim, sesini de kendim bulmalıyım.

_______________________________

Numan ŞAHİN

ŞİİR OKUMAK,ŞİİRİ YORUMLAMAK,ŞİİR YAZMAK VE ŞİİRLERİ HAKKIYLA SESLENDİRMEK HEPSİ DE APAYRI ŞEYLERDİR.MESELA İYİ ŞİİRLER YAZDIĞI HALDE BU ŞİİRLERİ KÖTÜ OKUYAN ŞAİRLER VARDIR.ÇÜNKÜ O ŞAİRİN SESİ ŞİİRİ SESLENDİRMEYE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR..İYİ BİR SESLENDİRME İÇİN SESLENDİREN KİŞİNİN SESİNİN TINISI/RENGİ,GIRTLAK YAPISI,ŞİİRİN O SESE UYGUN OLUP OLMADIĞI,SESLENDİREN KİŞİNİN O ŞİİRLE BÜTÜNLEŞMESİ,SESLENDİREN KİŞİNİN RUH HALİ,SESLENDİREN KİŞİNİN GENEL OLARAK ŞİİRLE ÜNSİYETİ...GİBİ UNSURLARIN HEPSİNİN TASTAMAM BİR ARADA BULUNMASI GEREKİR..GERÇEK BİR ŞİİR SEVDALISI İYİ SESLENDİRME İLE KÖTÜ SESLENDİRMEYİ BİRBİRİNDEN AYIRT EDER VE KÖTÜLERİ ELER..ŞİİRİN GENİŞ KİTLELERE ULAŞMASI İÇİN BU KASETLER VE CD'LER YARARLI OLABİLİR.AYRICA ŞİİR KASETLERİ VE CD'LERİ HER YERDE ŞİİRLE BİRLİKTE OLMA İMKANI VERİYOR BİZLERE...BUNUNLA BERABER ŞİİRİ KİTAPTAN OKUMAYI DA KİMSE İHMAL ETMESİN...

______________________

Cengiz ÖZKAN

Doğru yapılıyorsa yararlıdır.. Ahmed Arif ve Nazım Hikmeti sesli olarak dinlemenin doyumsuz bir güzelliği var..

____________________________

Suna DOĞANAY

Şiir ne kadar paylaşılırsa o kadar güzelleşir düşüncesindeyim. Ancak seslendirme çok önemlidir. Çok güzel bir şiirin kötü bir seslendirme ile özelliğini yitirmesi çok acıdır. Bazen hiç ummadığınız bir şiir iyi seslendirme ile tanınmaz hale gelebiliyor. Kendi yazdığınızı bile unutabiliyorsunuz. Kısacası cd şiirlerine profesyonelce emek verilip dinletiye sunulursa dinlemekten yanayım.Şarkı dinler gibi, türkü dinler gibi. Ama bu demek değildir ki; cd kitabın yerini alsın. Asla, kitap okumanın zevki ayrıcalıktır. Saygılarımla.

______________________

Hidayet ERDEM

Hic suphesiz,siirlerin yorumuda cok onemlidir.Zira yorum siirin ve sairin gercek ruhunu ortaya cikaracaktir.
Bu yuzden seslendirmeler siirin aynasi hukmundedir diyebiliriz..
Saygilarimla.

_______________________

Neriman ARAS

O bir çözüm olabiir belki; ama asıl olan dokunarak okuyup, okuyanın şiire can vermesidir.Şiir insanlara duygu yüklemesi yapar.Herkes farklı bir anlam çıkarır,bu farklılığı da okuyuşuna yansıtır.Bence şiir kitaplarını okunur hale getirmeliyiz,Bu anlamda okullardaki edebiyat derslerinin önemi bir kez daha çıkıyor ortaya.Dersler dolu dolu işlenirse kitaplara ilgi artar diye düşünüyorum.

_________________________

Gül DOĞAN

yararlı mı bu uzun bir cevap gerekteren bir soru. Ama ticari kaygı ile de yapılsa gençlerimize şiir adına bir etkileşim yapıyor bence. Ben sadece ünlü kişilerin değil usta şairlerin flash animasyonlu şiirlerinide severek arıyor buluyor dinliyorum. Keyifde alıyorum açıkçası :) isim vermeye lüzum var mı bilmiyorum ama şiir okuduktan sonra bir şarkıcının şarkı söylemesi biraz basitleştiriyor bence. Yılmaz Erdoğan o konuda iyi. Ama Yusuf hayaloğlunun albümlerinde biri şarkı da söylese bunu şiirin güzelliği kapatıyor: Ama Uğur Arslan ve benzeri şiirler sadece popülerlikten nasibini alıp kalıcı olamayan şiirler.Neyse uzun tuttum. faydalı mı evet internette kullanıldığı alana göre faydalı gibi bir cevapla bitireyim. Sevgilerle.

___________________________

Nesrin CANSEVER

Müşfik Kenter'den Orhan Veli dinlemek, zevkti.
Fikret Kızılok'tan Nazım'ın Kuvvayi Milliye Destanını dinlemek ise eziyetti.. Hele ki Genco Erkal'ı sahnede izledikten sonra...
Seslendirme işini, illa ki yapılacaksa, tiyatro sanatçılarına bırakmalı.
Aynı ağdalı ses tonuyla duygu bulamacına çevrilen ve kendisi olmaktan çıkan şiir okumalarından kurtulmalı... Aslına şiirleri kurtarmalı...

_____________________________

Şiir Perisi Grubu
Kayıt Tarihi : 11.4.2007 22:10:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Bahadır Çakmak
    Bahadır Çakmak

    'Seslendirme işini, illa ki yapılacaksa, tiyatro sanatçılarına bırakmalı. ' gibi bir ifadeye rastladım. 'İllâ' kısmına takıldım. Uzun araştırmalarım neticesince vardığım sonuç tiyatro sanatçılarının çok azı hariç şiir seslendirme ve yorumlamaya elverişli -hatta yetenekli - olmadıklarıdır. Metinlerin , şiirlerin dış ses ile okunabilmesi egzersizlerle kazanılan bir özellik olabilir. Fakat RUH katmak başka birşeydir.

    Ve şiir seslendirirken yorumlamak , yorumlarken nefes vermek iç ses ve dış ses ile 1000 tane şiir okumakla kolay kolay mümkün olacak bir kazanımı garanti etmez.

    Kezâ kendi eserini okuyabilmek başarılı bir seslendirme ve yorumlama çalışmasını sadece münferit örnek kılar. BAŞARILI diye bir genelleme yapılması haksızlık olur.

    Son olarak seslendirmede duygu abartılarının yansıtılması da hoş değil. Kimileri buna ajitasyona ugratmak dıyor.

    Sonuç , Şiire ses ve nefes olmak isteyenler öncelikle şiiri yormamalı. Eğer amaç şiiri yorumlamak ise...

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

Şiir Perisi Grubu