Gün Batımı İstanbul
ne olur kim olduğunu bilsem pia'nın
ellerini bir tutsam ölsem
böyle uzak uzak seslenmese
ben bir şehre geldiğim vakit
o başka bir şehre gitmese
otelleri bomboş bulmasam
Devamını Oku
ellerini bir tutsam ölsem
böyle uzak uzak seslenmese
ben bir şehre geldiğim vakit
o başka bir şehre gitmese
otelleri bomboş bulmasam
siirleriniz öyle güzelki kendimi tutamıyorum sonsuzluk vadisi ne güzel demi bende oraya gitmk isterim o sonsuz olan vadiye tebrik ederim yüreginizi saglık
Gün batımı İstanbul
kızıl bir ufkun aralığında
bir tatlı hüzün başlar bulutlarda
gözler dalar sultanahmetin çağrısına
müezzinlerin sedâsı yayılır dört bir yana
ezân sesleri yükselir minarelerden
akşamın alaca karanlığında
yankılanır taa uzaklara
...
****************************
çok çok güzeldi, Yurdumun taşı toprağı altın ya :) Helal olsun. Bi'de Trabzon'uma bi' şiir yazarmısın hehe :)
tebriklerimle..
ÇOK GÜZEL TEBRİKLER YAZAN ELLERNİZ DERT GÖRMESİN AŞIĞIM BEN BU ŞEHRE
Soru
Nefis ile Ene aynı şeymidir? Ene, irade benlik, enaniyet. Bunların benzerlikleri veya farklılıkları nedir. nasıl ayırt edilir?
Cevabımız
Değerli Kardeşimiz;
Cenab-ı Hak, insana, kendi isim, sıfat ve şuunatını tanıtmak ve kavratmak için insanı, çok değişik ve geniş hissiyat, cihaz, ölçü ve kıyaslarla donatmıştır. İnsanın bu kıyasları yapabilmesi için, çeşitli ölçü ve mizanlar vermiştir.
İnsanda, akıl, kalb ve vicdan gibi latif ve nurani hissiyat ve cihazlar olduğu gibi, kesif ve maddi cihazlar ve duygular da vardır. İşte, insandaki bir takım kabiliyet ve yetenekleri geliştirmek ve inkişaf ettirmek için mücahede ve mücadele için nefis ve şeytan yaratılmıştır. Bazı tabirleri izah etmeye çalışalım.
Nefis; Burada nefisten kasıt, insanın hayra da şerre de gidebilecek hissiyatın ve bedendeki cihazların tümüne verilen genel bir tabirdir. Nefis dediğimiz hissiyatlar, İslami bir terbiye ile terbiye edilirse sahibini en yüksek makamlara çıkarır. Batıl ve sapkın yollarda işlettirilirse, en aşağı derecelere düşürür.
Nefs-i Emmare; İnsanı kötülüğe sevk eden ve terbiye edilmeye müsait bir cihazdır. Nefis genel hissiyattır, nefs-i emmare ise bu nefisten bir şubedir.
Ene, benlik ve enaniyet anlamında kullanılmaktadır. Bu da Nefis diye isimlendirdiğimiz, genel hissiyat ve ölçülerden, bir cüz ve bir cihazdır. Gayesi ise, vahid-i kıyas dır. Yani Allah’ın mutlak sıfat ve isimlerini anlamakta kullanılan bir kıyas vasıtası ve aracıdır. Bu vasıta ve aracı, gayesinin dışında kullanıp su-i istimal ile sahiplensek, o zaman nefis hesabına sahibini firavunlaştırır. Bizim Cüz-i kudretimizi, Allah'ın külli kudretini anlamakta ve kıyaslamakta kullanmak için verilmiştir. Böyle değilde, ben yaptım, ben ettim, benim malım, ben işledim yolunda kullanıp haksız sahiplenirsek, o zaman şer hesabına geçer. Emanet olarak verilen bu ene, yanlış kullanılıp Allah'ın sıfatlarının anlaşılması için değil, kendimizi makam ve kudret sahibiymişiz gibi göstermeye vesile olacak şekilde kullanırsak o zaman emanete hıyanet etmiş olacağız.
İrade ise, insana verilen bütün bu cihaz ve kabiliyetleri hayırda mı, şerde mi kullanacağına karar veren en önemli itibari bir cihazdır. Bu da Nefis dediğimiz ruh ve cesedimizin toplamından bir cüz ve bir parçadır.
İrade, benlik, şehvet, gadap, akıl, heva, bunların hepsi büyük emanetin parçalarıdır. Her birinin vazifesi ve işleyişi farklılık arz eder. Bunların emmare olan, yani kötülük ve şer yönünün bütününe nefis denilmiş. Ene, nefis’tendir ama, Nefis, Ene’den ibaret değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale-i Nur
gönülden kutluyorum huzura davet eden siirinizi tebrikler saygilarimla baki selamlar
Bu şiir ile ilgili 105 tane yorum bulunmakta