Gurbet bize mekan değil
Yine döndüm sana köyüm
Talih senden yana deil
Kader sana gülmez köyüm
Ne yolun var ne dalın var
Yürüyecek ne halın var
Sen benim sarhoşluğumsun
ne ayıldım
ne ayılabilirim
ne ayılmak isterim
başım ağır
dizlerim parçalanmış
Devamını Oku
ne ayıldım
ne ayılabilirim
ne ayılmak isterim
başım ağır
dizlerim parçalanmış
kışın kapanır yolları
gurbete uzar dalları
zordur sorulmaz halları
gönlüm hasretinde köyüm
saygılarımla kutluyorum efendim
YÜREĞİNİZE SAĞLIK ŞAİR YÜREĞİNİZ VAR OLSUN HER DAİM GÖNLÜNÜZ SEVGİYLE DOLSUN KALEMİNİZ COŞTUKÇA COŞSUN ŞİİRLERİNİZ OKUNDUKÇA OKUNSUN KUTLARIM SİZİ SAYGI VE SEVGİLERİMLE...
yazınızı yeni gördüğüm için yeni cevaplıyorum kusura bakmayın
şiirde eleştiri doğru yolun ışığıdır katılıyorum herkes taltıf
bekler güzel sözede sevinilir.bu harika yorumunuz için ben teşekür ederim eleştiriler mutlaka doğru yapılmalıdır hatta acıtmalıdır ki doğru istikamet bulunsun.bir hatırlatma benim şiirlerimdeki tema güfte niteliğinde yani OZANLAMA Şiirlerimin konusunu seceçken özen gösteririm ama sizin bahsettiğiniz konulara biraz dikkatsizim haklısınız bu güzel eleştiriniz içinde ben size tekrar teşekür ederim aslında olması gereken eleştiriydi
Ozanca dile getirilmiş sılaya özlem şiiri.
Sılaya özlem söz konusu olunca, ilk akla gelen, insanı derinden etkileyen, unutamadığı olaylar, mekânlar ve yaşanılan yerlerin iz bırakan özellikleri ile geleneksel kültürüdür. Bu şiirde de işte bu unsurlar ifade edilmiş.
Dikkatimi çeken ise, köyü ile şehir dili arasında kalmış bir ozan ikilemini yaşıyor, yansıtıyor olası bu şiirin ve dolayısıyla ozanın. Eğer yazım yanlışı değilse, büyük bir ihtimalle öyle, Kırşehir'de ve İç Anadolu'nun pek çok yerinde 'ellerinin' kelimesi 'elleriyin' şeklinde kullanılır. Bunu kastetmiştim. Ancak yazım yanlışı ise ozanım kusura bakmasın. Bu bir eleştiri de değil ayrıca. Yöresel kelimeler, deyişler de rahatlıkla kullanılabilir ama kullanılacaksa şiirin genelinde kullanılmalı derim.
Bir diğer husus da, bizim şiir geleneğimizde nakarat her dörtlükten sonra kullanılır. Ozan farklı bir yol izlemiş ve her iki dörtlükten sonra nakaratlara yer vermiş. Farklı bir anlayış, farklı bir tarz mı bilemiyorum.
Şiir, 8'li hece ölçülü, yergi - sitem ve taşlama - özlem duygularının işlendiği, halk şiiri geleneğini yaşatan güzel bir şiir.
Uyaklarda da ufak aksamalar olsa bile sazla çalınıp söylendiğinde, kulak kafiyesi açısından problem olmayacak bir söyleyiş mevcut. (6. dörtlükte)
Değerli kardeşimi ve hemşehrimi bu güzel şiirinden dolayı kutluyorum.
Bu bölümde de kısa bir tahlil yapmaya çalıştım. Ozanımla karşılaşacağımı ve bir değerlendirme yapacağımızı, beni de anlayışla karşılayacağını bilerek ve düşünerek biraz rahat yazdım.
Başka şiirlere açıktan yazamadıklarımın bir kısmıydı bunlar.
Herkes hep yorum ister, güzel şeyler bekler, taltif edilmeyi yeğler.
Birazcık dokunulduğu zaman da farklı, nahoş durumlar ortaya konulur.
Hemşehrimin hoşgörüsüne ve anlayışına sığınarak, kısmen bir örnek olsun diye yazdım bunları.
Hemşehrim, sevdiğimiz postsun...
Üzersem, üzülürüm.
Sevgi ve saygı rüzgârları esenliğiniz, şiirlerimizde göz iziniz olsun efendim.
Dostça kalın.
Hikmet ÇİFTÇİ
Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta