Guguklu saat Şiiri - Yorumlar

Gülcemal Durdu
43

ŞİİR


1

TAKİPÇİ

hangi tarafa baksam
birşeyler kırılıyor

adressiz mektuplar alıyorum
umulmadık yerlerden

telefondaki ses

Tamamını Oku
  • Selim Yiğit
    Selim Yiğit 14.09.2008 - 23:31

    Herkesin bu şiirde hoşuna giden bir mısra vardır en azından. Fakat biraz imgelere mi boğulmuş, söz oyunlarının içinde mi kaybolmuş..isim koyamadım ama.. herşeyin ötesinde duygularda bir tat bırakmayı başarmış. Gönlünüze sağlık..

    Cevap Yaz
  • Ömürlü Aksoy
    Ömürlü Aksoy 14.09.2008 - 22:20

    Emeğe saygı...Tebrikler...

    Cevap Yaz
  • Salih Aydın
    Salih Aydın 14.09.2008 - 21:44

    'sevgilim
    sana varmak çoğaltıyor kendini..'
    hani adettendir şiirin can alıcı yerleri alınır sergilenir..aslında tümünün sergilenmesi gerekirken ben yine de son dizelere kilitlendim..yüreğinize sağlık..

    Cevap Yaz
  • Metin Yaltı
    Metin Yaltı 14.09.2008 - 18:29

    ŞİİR OKU/YORUM

    Guguklu saat
    hangi tarafa baksam
    birşeyler kırılıyor

    adressiz mektuplar alıyorum
    umulmadık yerlerden

    telefondaki ses
    düşüyor kırılıyor

    sevgilim
    gülün batıyor
    kanıyorum kırılan yerlerimden

    gıyabında tutuklanmış ağzımda dilim
    bir yanım icra vurgunu
    bir yanım senden vurgun

    çırılçıplak bir tiksinti kokuyor
    yatak odalarında
    kimi aşkta ihaneti yaşıyor
    kimi ihanette aşkı

    gözlerin
    gözlerin geliyor aklıma

    birileri bir mitingi soruyor
    su kı


    yor

    bir kelebek fayanstan kurtuluyor
    guguklu saat sustu

    hep bir şeyler kırılıyor
    çocukların ölüm çığlıkları
    yutkunuyor cepheden gelen telgraflarda
    bir sözcük terk ediyor şiiri
    bir şiir şairini terk ediyor

    sevgilim
    sana varmak çoğaltıyor kendini

    Gülcemal Durdu

    Evrende var olan her şeyin bir amaca hizmet ettiği yadsınamaz. Maddenin sakınımı yasası “Var olan yok olmaz, yok olan var olmaz” der. Öyleyse evreni oluşturan her varlığın (biz birbirinden bağımsızmış gibi görmüş olsak da) bir bütünü oluşturan üniteler olduğunu kabullenmemiz gerekmektedir. Yasa böyle olmasına rağmen gene de nesneleri ve kavramları algılayış insandan insan farklılık gösterir. Bu algılayıştaki farklılıklar belki de yaşamı anlamlı kılmaya yöneliktir.
    Nesnelere yada kavramlara bir şair gözüyle bakıldığındaysa bu algılayışın, bu farklılığın daha başka ve daha çarpıcı olduğu görülür. Normal bir insanın algılayışından farklıdır. Güzellik görenin gözündedir der bir özdeyiş. Şair ve şiir normal insanın görmediğini algılar. Nesnelere ve kavramlara bu farklı bakış yaratıcılığın sonucudur. Bu şiire dönüştüğündeyse sanat ve sanatçılık oluşur.

    Bir guguklu saat ve çevresindeki diğer nesnelerin varlığından işlevinden yola çıkan şair ve şiir bir ürün olarak yaşama bir değer katar. Bu değer yaşamı algılayışı değiştirmek başka algılayışlara dönüştürmek amacı taşır çok zaman.

    Şair gözlemcidir. Bu gözlemini şiirle ifade eder. Gözlemin işlevi ise yaşamı daha anlamlı, daha yaşanılır kılmak olmalıdır. Şiir bunu ya açıkça yol göstererek yâda kişinin duygusal yaşamına renk katarak yapmaya çalışır. Şiirin ana işlevi bugünü geleceğe taşımaktır. Buna tarih oluşturmakta diyebiliriz. İnancım o ki Tarih yazıyla değil şiirle başlar. Yazı, onu kayıt altına almıştır.

    Şiir bilinçli ya da bilinçsiz olarak şairin keyfine göre yazılmış olabilir. Bu şairin yaratıcılık duygularının, sanatçı egoizminin bir sonucudur. Burada şaire, okura sunduğu şiirde yaratıcılığını ve sanatçılığını ustaca kullanmak sorumluluğu düşer yalnızca. Şiirin neden yazıldığı değil ne anlattığı önemlidir. Bu nedenle okur şiiri bu açıdan değerlendirmelidir.

    Değeli şairimiz Durdu, Guguklu Saat adlı şiirinde ihanete tepkisini, çevresini oluşturan nesneleri kendisiyle özleştirerek verirken onları biz okurlardan farklı algılayışının güzel bir örneğini sunmakta…

    hangi tarafa baksam
    bir şeyler kırılıyor

    adressiz mektuplar alıyorum
    umulmadık yerlerden

    telefondaki ses
    düşüyor kırılıyor

    sevgilim
    gülün batıyor
    kanıyorum kırılan yerlerimden

    Şair sevgiliye bir serzenişte bulunuyormuş gibi yaşamda gözlemlediği olumsuzlukları vurgulayarak başlamakta şiirine… Sesin kırılması imgesi bu serzenişinin okurda çarpıcı bir biçimde algılamaya yol açmakta. Yaratıcılıkta burada ortaya çıkmaktadır. Gül şiirde olsun yaşamda olsun güzelliği hoşluğu simgeler. Gül batmaz ancak onu koruyan dikeni batar. Bu şairin nesne ve kavramları algılayışındaki farklılıktır. Anlatılmak istenen her okura göre değişse de bana göre sevgilinin yarattığı olumsuzlukları şaire yansıtması bu olumsuzluktan şairin rahatsız oluşudur. Büyük acılar duyuşunu vurgulamaktır. Yaralanmak bedene acı ve elem verir. Ölümün bir adım öncesidir kimi yaralar. O denli büyük acılar duyuşunu zarafetin, letafetin simgesi olan bir gülle vermek sanat olarak ortaya çıkıştır. Yaşadığı acıların kendinde açtığı yaranın benliğinde oluşturduğu olumsuz etkiyi ise hukuki olumsuzlukla dile getirir.

    gıyabında tutuklanmış ağzımda dilim
    bir yanım icra vurgunu
    bir yanım senden vurgun

    Derken uzak gözüken bir öngörmeyle İcra işlemlerinin benliklerde ve toplumda oluşturduğu yıkıma dikkat çekmek ister gibi hukuka ince eleştirisel yollama yapar. Sevgilinin davranışının da bu denli yıkıcı olduğunu vurgular.

    Çırılçıplak bir tiksinti kokuyor
    yatak odalarında
    kimi aşkta ihaneti yaşıyor
    kimi ihanette aşkı

    Şairin nesneleri ve kavramları aracı ederek anlatmaya çalıştığı acıların kaynağı olan şeyse aşka, aşkına ihanettir. Bütün olumsuzluklara rağmen aşka sahip çıkar, onun koruyuculuğuna soyunur şiir. Aşkın ihaneti hak etmediğini etmediği böyle bir olgunun aşkı aşağıladığını vurgulamaya çalışır. Fakat buna rağmen ölüme rağmen yaşamın sürdüğü gibi diyalektik bir yaklaşım sergiler. Tez anti tezini doğurur. Kimi (kendisi) aşkta ihaneti yaşarken bu ihanetin bir başkasına yeni bir aşk olduğu gerçeğini kabullenir.

    gözlerin
    gözlerin geliyor aklıma

    birileri bir mitingi soruyor
    su kı


    yor

    bir kelebek fayanstan kurtuluyor
    guguklu saat sustu

    Fakat bu kabullenme acılıdır. Canını yakar, birlikte yaşadığı çevresinde olan nesnelerin bile canını yakacak kadar acılıdır. İsyanını bir miting tepkisiyle ortaya koymak ister. Kendisiyle birlikte çevresindeki nesnelerde bu isyanını paylaşır. Onlar bile bu acıya katılmamazlık edemezler. Kelebek amaçladığı fayansa tutunmaktan vazgeçer. İşlevi zamanı göstermek olan guguklu saat bu işlevini yerine getirmez olur. Su KIRILIR.
    Şairin ve şiirin duyduğu acı, ihanete karşı duyduğu isyan bu kadarla kalmaz. Çevresini saran her şey kırılmaya başlar.

    hep bir şeyler kırılıyor
    çocukların ölüm çığlıkları
    yutkunuyor cepheden gelen telgraflarda
    bir sözcük terk ediyor şiiri
    bir şiir şairini terk ediyor

    Şiirin yapısını oluşturan sözcük şiiri terk eder. Yaşamın canlılığının en büyük en canlı göstergesi olan çocukları ölüm çevreler, çığlıklarına yansır. Savaş telgraflarda kendini duyurur. Barış yok olur. Olur da…

    sevgilim
    sana varmak çoğaltıyor kendini”

    …hiçbir şey gene de yok edemez aşkı.

    Şiir tekniği olarak çok güzel imgelerle okuru düşündürmeyi amaçlayan bu nedenle okuru zorlayan bir şiir olmuş. Şairin, noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına uymayarak bu düşünceye derinlik kazandırmak istediğini düşündüm. Tekrar gibi gözüken kırılır sözcüğü serbest şiirin uyağı olarak gördüğüm ses uyumunu sağlamakta kullanılmış. Çocukların ölüm çığlıkları /yutkunuyor cepheden gelen telgraflarda” dizeleri şiirden biraz kopuk gözükmesi açısından çıkarılabilir. Zira şiirin akışında nesneler konuşturulmuşken çocuk kavramıyla bireyi sokmak şiire aykırı durmakta… Final, çoğu okura ters gelecektir Çoğu okur şair kadar yüce gönüllü olamayacak ihaneti bağışlamayacaktır kanısındayım. Ben güzel bir şiir okuduğum kanısındayım. Şairi kutluyorum.

    Metin YALTI
    14.Eylül 08 Sadabat

    Cevap Yaz
  • Yüksel Özbek
    Yüksel Özbek 14.09.2008 - 18:23

    Ben iki kez okudum yanılmayayım diye, bana bir duygu vermedi şiir. Bana göre şiirden, şiirsever bir kez okuduğunda bile bir duygu iletişimine kapılmalı. Bana bir duygu iletişimi olmadı. Secici Kurulun kiriterleri neler acaba ?.

    Cevap Yaz
  • Enver Özçağlayan
    Enver Özçağlayan 14.09.2008 - 15:54

    Aklım kırılıyor
    Canım çığlıklar atıyor
    Kırılmış yerlerinden

    Ama ben yine bu şiirleri okumaktan kendimi alamıyorum.Kalın sağlıcakla...

    Enver Özçağlayan

    Cevap Yaz
  • Çiğdem Demirci
    Çiğdem Demirci 14.09.2008 - 15:11

    ARKADAŞLAR BEN BU ŞİRRDE KENDİMİ BULAMADIM AMA KENDİMİ BULDUĞUM Bİ ŞİİR VAR KENDİNİ BULMAK İSTEYEN Bİ BAKSIN ŞAİR VE ŞİİR ARAMADAN HATİCE KILIÇIN BEN BENİ ÖLDÜRMÜŞÜM ADLI ŞİİRİ SÜPER BİŞEY YA

    Cevap Yaz
  • Nursezgin
    Nursezgin 14.09.2008 - 15:07

    gayet iyi arkadaşım kalemine sağlık

    Cevap Yaz
  • Yağmur Kelebek
    Yağmur Kelebek 14.09.2008 - 14:11

    guzel tbrkler sevgilerimle

    Cevap Yaz
  • Buse Ercişli
    Buse Ercişli 14.09.2008 - 13:24

    şiirde pierre reverdy de var, orhan veli de, karma bir üslup belki bilinçli belki bilinçsiz ama ben sevdim...

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 24 tane yorum bulunmakta