Bugün görüş günümüz
Dost kardeş bir arada
Telden tele
M
..........
..........
Kayıt Tarihi : 9.1.2001 22:42:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Enver Gökçe](https://www.antoloji.com/i/siir/2001/01/09/gorus-gunu-2.jpg)
Bugün görüş günümüz
Dost kardeş bir arada
Telden tele
M
..........
..........
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
© Copyright Antoloji.Com 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Antoloji.Com'a aittir. Sitemizde yer alan şiirlerin telif hakları şairlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Şu anda buradasınız:Görüş Günü Şiiri - Enver Gökçe
Şiir ID : 15801 - 7 Şubat 2025 Cuma - 01:45:09
Avrupada genelde hiçbir edebiyat içerikli sitelerinde şiir amatör şiir yazmaya çalışanlar arasında din, dünya görüşü, ideoloji tartışma konusu olmuyor.
Genel olarak bende diyorum ki bu neden Türkiye’de ve diyelim ki bir Arap ülkesinde daha farklı. Ve burada bir görüş bir olay anlatırken kendimi/inancımı değil, insana yapılan zulmü ve sakat anlayışı irdeliyor, insanin daha güzele anlayış ve kardeşliğe hakkı olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Şimdi tutup şiirle bağlantı kurup toplumsal boyutu irdeliyorum.. adam ne edip tutup olayı şahsi boyutlara dine, görüşe bağlıyor.. Tartışmanın içine girdiğim her durumda meselemin şahsi değil, genel olduğunu irdeliyorum… Yok illaki gel seni bir alt aşağı edeyim, bak kim olduğumu sana bir göstereyim…
İyide bunlar neyi ifade ediyor: bastırılmış bireyin boşalması belki.
Türkiye burası bak bir memur iken, işçi, kamu görevlisi ya da bir siyaset kurumunda şahsi bir eleştirini, olurya bir kızgınlığını gelde patrona yap, şefine ya da parti başına…Adama ansından emdiği sütü pişman ettirirler. Üstelik bakınsana ta yargıya kadar varan hatta belki nazizim Almanyasında dahi bu denli geniş olmayan dinlemeler ile bakınız siz halkını paranoyak yaptıran sisteme.. Yani bu bağlamda paranoyaklık dahi anlaşılır ve bir psikolojik hastalık tanımından uzaklaştırılır. Paranoyak psikolojik tanımı her hangi fiili bir (somut) neden olmaksızın kişinin küçük denecek vakalardan dahi şüphelenmesidir. Biz ise Toplumsal paranoyaklığa gidiyoruz ama psikiyatrik tanım konamıyor, çünkü daha yürüyen düzenin yaptığı somutluğa kendimizden dahi şüphe duymamacağızda neden duyacağız ki.
Sayın Hasan Buldu bey sizin burada isminizi zikrederek (bende her şeye karşın nüans yapabilen ve objektif olaylara bakan intibanız nedeniyle) şunu vurgulamak istiyorum… Evet yukarda bahsettiğim milyonlarca yıldan bu yana geldiğimiz insanın toplumsal yaşmada kötülükten ve vicdansızlıktan, hırsızlık, taciz ve adi suçlardan başkasına garez edip adam öldürmesine varan vs durmalarda kadar asma kesme ve taşlama ile hiçbir zaman bunların önüne geçilemediği ve en ağır verilen cezalara rağmen yapılan suçların azalmadığı bir gerçektir. Eğer bunlar bin yıldan bu yana etkisi olsaydı şimdi İran’da hiçbir insanın asılmaması gerekirdi. Sudanda hiçbir kadının zina etmemesi ve taşlanarak öldürülmemesi gerekirdi.
Bu dediklerim bir saldırı değil bir tespittir ve bir gerçektir. Evrensel hukuk, ben insanım/kulum diyen hepimize lazım.
Evrensel hukuk özünde ceza vermek için cezalandırmak değil ıslah etmek topluma tekrar kazandırmak yatar. Onun içindir ki yine bir tespitle buradaki maalesef örneklemek durumunda kaldığım yobaz zihniyelerin hakimiyetinde ki gericilik değer yargıları ta yasalarımıza girdiğinden ve zihniyet değişikliği henüz gerçekleşmediğinden 16 yaşında ki bir çanta çalan genç hapishaneden muntazam ve profesyonel bir hırsız olarak çıkmaktadır.
Yine Avrupa toplumuna dönersek evrensel hukuk alanında genel olarak halkına paranoyak bakmıyor ve bir Hollanda’da örnek 18 yaşından küçüklerin adi suç ve diğer suç işlemelerine rağmen onu cezalandırma zihniyetinden ziyade hapse atma anlayışından önce gence, seni nasıl ıslah/terapi ederim.. uygulaması göstermek için hapishaneleri kapatıp, okul ve staj yerleri gibi ortam dahil gençlik yurtları açıyor. Tabii bende bilinçli suç işleyen cezasını çeksin diyorum ama, daha da çok o insanın insan olması için,Çünkü toplum olarak, bacısı olan ve çocukları olan bir kişi olarak onları topluma daha rahat salar ona güven duyarı.. İnsan olarak bundadır benim menfaatim..Kin güderek ceza için ceza vererek bu güveni ne bacıma ne de çocuklarıma veremem, insanı vicadana bu anlayışı/zihniyeti sığdıramam. Ortaçağdaydı o anlayış bence böyle.
Yani devlet bünyesinde evrensel hukuki adalet olsun isterim..
Umarım konuyu bu boyutlarda görür ve gerçekten şahsileştirerek savunma ve sataşmalar yerine akıl ve vicdan boyutlarında kişiler görüş ve tespitlerini şiirle bağlantılı olarak sunarlar… Bu dilek ve umudumu bu arenada da olduğum sürece koruyacağım..
Saygılarla..
Bütün saygıdeğer dostlara ve sayın yöneticilere duyurulur!
Saygılar, hayırlı çalışmalar.
şiir yorum bölümünü mahalle kahvehanesine cevirenler ise bir forum cadiri kurup tesbihlerini orada çekebilirler.
bu bir protestodur.
HAYIRLI ÇALIŞMALAR,HAYIRLI GECELER
TÜM YORUMLAR (81)