Gibi Bir Şiir Şiiri - Baha Öztop

Baha Öztop
28

ŞİİR


15

TAKİPÇİ

Gibi Bir Şiir

Kıp kırılmış bir saydam altı üstü kırık
Gibi saray ehliyetli kısmen mahcup
Toplayıp çıkarıp çarpıp suratlarına
Bir devrin geçmiş dönem envanterlerini

Buradan da geçtik asın bizi direğe
Uskumrularla bir solsun derimizin rengi
Nehirlerimiz boşaldığında uzak denizlere
Tuzumuzda kurusun onların da suyu

Geceden ıslatılmış bir yorganım
Bekliyorum tekrar örtmek için üstünü
Tanzim satış edebiyat ürünleri gibi
Biraz yorgun biraz rezil biraz da kirli

Bu belirsizlik ilkesi bu hakikat ekseni
Kenarda unutulmuş dağ gibi yüksek
Yerlerden atlama isteği ile ortaya çıkar
Sen atlarsın ben atlarım onlar da atlar
Faytona koşulmuş saçma atlar gibi.

Baha Öztop
Kayıt Tarihi : 30.3.2014 01:40:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Gül' e

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Hasan Büyükkara
    Hasan Büyükkara

    Bir şiirin anlamı, başka bir anlam olmaya elverişli oldukça,her okuyan ona kendi hayatının da anlamını verir ve böylelikle şiir herkesin istediği yolda anlayacağı ve bundan ötürü de sonsuz duyarlıkları içine alabilecek bir genişliğe kavuşur.

    Demiş, Ahmet Haşim...

    Yani, bir şiirden bize ulaşan nesnellik harflerdir. Harflerin kelime olması ile anlama adım atılır. Anlam ise kendisine doğru adım atılabilen bir şeydir.. Her anlam onu işaret eden sembolün, ancak 'gibisi' olabilir.

    Peki, 'gibi'nin aslı,kendisi, mutlaklığı, mutlak değişmezliği, nominal(yalın) hali var mıdır?

    Bir baba veya anne bir bebeğin oluşumunda elbet en büyük iki saiktir. Bunu biz yaptık ve bu bebeğin gerçek değişmez eksiksiz mutlak anlamı (bilgisi) bizdedir.. Demeleri ne kadar komikse,bir şiirin nihai ve mutlak anlamının okuyucu veya şairinde bulunuyor zannedilmesi de o kadar komiktir.. Mutlak anlam, mutlak bilgi insanda insanı aşkın bir haldir. Bu durum işte bizi 'GİBİ'ler evrenine, domenine mahkum kılıyor..

    Cevap Yaz
    Bahattin Öztop

    Müthiş!

  • Tayyibe Atay
    Tayyibe Atay

    atlayalım şair...ipleri,telleri,saatleri atladığımız gibi atlayalım...mesela olmasın duvar denen şey,kayalar da olmasın...olabildiğince derin bir kanyonu uçarken düşelim denize...:)denizin ne işi olabilir kanyonda...geçtim denizi ve kanyonu,benim aklım tepelerde..:)gökleri delen binalarda mesela..mesela ovaların dağa dönüşmesinde...mesela bir kedinin elektrik direğindeki telleri yangına verişinde...bir türküde sonra...tellere konamayan kuşlar mesela...mesela 'yandım yandım yandım Eminem,ipek saçlarına' desem,ayıp ama!..:) Emine'yi erkek yapasım geldi ya,neyse..:)) erkekler de kadın olmaya özeniyor nedense...kulaklarında küpe,saçlarında taç-toka...hani olasa sakalları,bıyıkları,farkım olayacak onlarla..:)işte bu yüzden mağaralar kalabalıklaşıyor şair...

    özür..bazen saçmalarım ben..aklıma geldiği gibi yazarım.yazdığım gibi de tıklarım valla...:) benibu türlü konuşturan şiirlerdir müsebbibim...bibimmmmmmm:))dedim ve kutluyorum şair...selam ve sevgilerimle...

    Cevap Yaz
  • Hasan Büyükkara
    Hasan Büyükkara

    İlgi ve bilgi sözcüklerinin arasında etimolojik yani aynı kökten türeme gibi bir akrabalık bağının olmadığını biliyorum, Buna karşın, iki sözcükte müşterek olan dört harfin çağrışım etkisini zihninden uzaklaştırsam bile bir bağ ,bir devamlılık bir tamamlayıcı etkileşim hissediyorum bu iki sözcük arasında.. İlgi bilgiye atılan kanca..

    İlgi sözcüğünün arapçadan bize de geçen alaka sözcüğü bu bağı daha güzel anlatıyor sanırım. alaka bir çepere tutunan demek..Kuran'da bir sure adı da olan 'Alak' spermi ve onun bir çepere tutunuşunu tasvir eden bir anlam derinliğine sahip..

    Bilgiyle ilk buluşma zihinde alacakaranlık, ıslak ve sıcak bir ortam hasıl eder..Baha' nın şiirleri, ilginin bilgi olabilmek için seyrü seferini yani bu karanslak yolculuğunu anımsatıyor bana..Veya enformatik ,katı bilgilerin bir potada eritilerek varoluşun ilkel hali olan ilk elden, birinci elden hali olan o sıcak kızgın sıvı topunu , topacını yeniden elde etmenin trans a geçme hissini veriyor bana..

    Gibi şeyler..

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (4)

Baha Öztop