Gelişim Pek Kişisel Olmayacak (fides)

Ferhat Çiğdem
37

ŞİİR


3

TAKİPÇİ

Gelişim Pek Kişisel Olmayacak (fides)

Okuduğum bir sözdü derin bir kitabın başlarında; ‘Ve insan kendi tanrısını hak etme gerekliliği nereden gelir?’ Yaşadığımız hayat seçimimiz bile değilken, neyi hak etmemiz gerekir. İnsan neden yaşamın anlamını aramaktan çok anlayamadığı hayatı erteleme fikri ile bir tanrı atar? Bu sistemde eğer ki düzeni, biçemi, yaradılışı kanıtlanabilir kılmayacak ise kimin yazdığına şahitlerinin dahi yaşamadığı bir kitabı sorgulamak neden günah? Tanrı sorgulayan kullarının ona zarar vereceğini düşünüyorsa neden yarattı?

Nitekim sınav olduğuna inanılan bir yaşamın acı sebebi gerçekten bir elma olabilecek kadar basit mi? Altında yatan sebep müthiş bir sapkınlık mı?

İnsanlar yüzyıllarca tanrı yarattı. Peki yüzyıllar içerisinde bizi kim yarattı? İlk peygamber mi haklı? Son olarak adlandırılan mı? Yeni bir peygamber doğmuş olamaz mı? Tanrı bizimle birlikte Büyük bir gelişimde resmediyor hayatı. İnsanları betimlemeleri beni gülünç bir durum algısına sevk ediyor.

İnsanlar için gerçek algılanabilirliği yok eden bir inanç sistemi söz konusu. Bu durum çalışmaya ikna edilmesi gereken makineler yarattı.

Anlam veremediğim durumları yok saymaktan öteye geçemez, ergonomik yapıların günümüzde tasarlanan mobilyalardan öteye geçemez olduğu bir olguda boğulmalar yarattı.

Bir kimlik karmaşası veya inanmayanların maşası insanların, mütemadiyen inanması gerekli bir ütopik düzen. Ki bu düzenin varlığının en gerçek meyvesidir, Marquis de Sade, Kafka, David Hume, Freud, Sokrates, Georges Bataille ve birçok düşünür filozof…

Olmasaydı sayamadıklarım da dahil. Bu iyiliğin sonucunda ki kötü dengesini oluşturan inanmayanlar tabusunu nasıl fevkinde inananlar rezaletiyle başa çıkabilirdi? Dahası Adem, Havva’nın yokluğunda nasıl bir mağarada konak olabilirdi? Yoksa havve gerçekten kaburga mıydı inananların periyodunda? İlk seviştiğimiz tarihi bilemediğimiz üzere bilemeyeceğiz tensel temasın tabulandığı acizliği…

Acizlik ve sen nasıl olabilir insanoğlu. Kudretin mantığa git gelleri sonucu, teşvik ediyor ruhumu epik suçlu toplum tabularına.

Toplum nezdinde neden suçtur hazzın doruk noktaları? Habil ile Kabil seçemedi üremenin biçemini. Ölüm mü getirdi kudretli sonucun fevkalade zevki? Sapkınlık değil bu sözlerim anlamsız bir denklemin pek az konuşulduğu gerçeğini gözler önüne serme çabamın neticesi. İnançlarımızın mantıksızlığı nasıl bizi irdelemez. Kör bir uçuşta soyu tükenmek üzere olan sessiz sarhoşluğumuz.

Sabahın erken saatlerinde kurtulamayan bir esir söz konusu bazı toplumlarda…

Ferhat Çiğdem
Kayıt Tarihi : 25.5.2023 12:33:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Sakinim aslında, ruhani bir arzuyla. Çok yol kat ettim. Bu kez gelişim kişisel olmayacak. Geri dönmek için fazlaca geciktim.

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Ferhat Çiğdem