Hâbdan açtum gözüm nâgâh kaldurdum seri
Karşuda gördüm tutur bir mâh-ruh dil-beri
(Uykudan gözümü açıp ansızın başımı kaldırdığımda, karşımda duran bir ay yüzlü dilberi gördüm.)
Tâli’üm sa'd oldı yahud kadre irdüm gâlibâ
Kim mahallüm içre gördüm gice toğmış Müşterî
(Taliim mi uğurlu çıktı, yoksa Kadir gecesine mi ulaştım ki bulunduğum yerde gece doğmuş Müşterî yıldızını gördüm.)
Nûr akar gördüm cemâlinden egerçi zâhirâ
Kendüsi benzer Müselmâna libâsı kâferî
(Gerçi kendisi Müslümana, elbisesi kâfire benzese de açıkça yüzünden nur aktığını gördüm.)
Gözümi açup yumunca oldı çeşmünden nihan
Şöyle teşhîs itdüm anı ya melekdür ya perî
(Gözümü açıp kapayıncaya kadar kayboldu ise de onun peri veya melek olduğunu teşhis ettim.)
İrdi çün âb-ı hayâta M İHRÎ ölmez haşre dek
Gördi çün zulmet şebinden ol ayân İskenderi
(Madem ki Mihrî, âb-ı hayâta ulaştı, kıyamete kadar ölmez. Çünkü o karanlık gecede, İskenderi açıkça gördü.)
Mihri HatunKayıt Tarihi : 22.9.2020 18:59:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Mihri Hatun](https://www.antoloji.com/i/siir/2020/09/22/gazel-62.jpg)
Kadir gecesi demek, kıymet ve kudret gecesi demektir ki, o gecede Kur'an ayetleri yazılı olduğu Levh-i mahfuz denen ana kitaptan yeryüzüne peyderpey indirilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla da ona Allah--cc-ın kudretini gösterdiği kıymetli gece manasında bu isim takdir edilmiştir. Onun bin aydan daha hayırlı olması da bundan dolayıdır. O geceye başka müphem manalar yüklemek asla doğru değildir.Çünkü ne Rabbimiz ne de onun peygamberi böyle bir mana yüklememişlerdir. Ayrıca bu gecenin hangi gece olduğu-Ramazan ayında olduğundan maada- kesin olarak bilinmemektedir.Bu konudaki rivayetlerin tamamı birer tahminden ibarettir.
Uğurlu olmak ve uğursuz olmak tabirleri de birer hurafedir ve İslam ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Bu gibi tabirlerin tamamı batıl dinlerin batıl inançlarından alınıp dinimizin içine sokuşturulmuşlardır. İnsanın tali-geleceği- yapacağı amellere bağlıdır. Allah'ın istediği manada salih amellere imza atanların geleceğinin güzel olacağı -Kur'ana göre- bedihi iken, Onu hoşnut kılmayacak amelleri irtikap edenlerin de akıbetlerinin asla hayır olmayacağı yine aynı Kur'ana göre belli ve nettir.
Ayet ve hadislerin beyanlarına göre normal bir Müslüman asla melekleri göremez. Onu gören insanlar ya çok özel-peygamberler ve büyük veliler gibi-insanlardır ya kendilerine helak'in hak olduğu kafirlerdir. Periye gelince, onu aşikare bir şekilde ya da rüya yoluyla görmek mümkündür. Zira o cinlerin kadın ve kızlarına denir.
Bazı müfessirler büyük İskender ile KEHF SURESİNDE geçen ZÜLKARNEYN-AS-I karıştırmışlar ve o Makedonyalı İskender'dir demişlerdir ki bu müdakkik dinler tarihçileri tarafından kabul edilmemiş ve onunla ZÜLKARNEYN'İN bir alakasının olmadığını delilleriyle ortaya koymuşlardır. Sanırım bu Mihri hatun da bu işi karıştıranlardan birisiymiş ki böyle sözleri sarf etmiş. Bu kişi velev ZÜLKARNEYN olsa bile onu görmek mümkün değildir. Çünkü o çoktan ahiret alemine göçmüş bir fanidir. Onu hayatta görse de bir şey değişmezdi, zira Allah'ın onu görenler kıyamete kadar yaşarlar diye bir ayeti resulullah-sav-ın da böyle bir hadisi yoktur. Yani böyle şeylere inanmak hurafedir vesselam.
Bütün şair dostlara hayırlı çalışmalar dilerim.
TÜM YORUMLAR (2)