Ferman-ı aşka can iledür inkiyadumuz
Hükm-i kazaya zerre kadar yok inadumuz
Baş eğmezüz edaniye dünya-yı dun içün
Allah'adur tevekülümüz i'timadumuz
Biz mükteka-yı zerkeş-i caha dayanmazuz
Ne hasta bekler sabahı,
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı,
Seni beklediğim kadar.
Geçti istemem gelmeni,
Devamını Oku
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı,
Seni beklediğim kadar.
Geçti istemem gelmeni,
güzel anlamlı bir şiir.
konteyner başında.. sokak kediler
'' acaba fareden başka ne diler..''
diyordum.. bir poşet.. balık kılçığı..
çıkarıp afiyet.. ile yediler..
yesinler çök yere.. diz koy emekle
testere aşınmaz.. talaş yemekle
adam yemedi ya.. sonuçta kılçık
koş götür çöp varil.. biraz yem ekle
emekle hayvanın.. kalbini kazan
bugün bir poşet ver.. yarın bir kazan
daima aşk dolu olsun yüreğin
olma aşk sevginin.. kabrini kazan
Küfrü kelam edinen,yemeyede alışır
Sözü kalbe değildir,bel altına çalışır
Defi hacet yolunda, bevlederek yarışır
Akar levm-i cünübden,foseptiğe karışır
Kirletir sayfaları, herzeyi habbe sanır
Kırk oluktan yıkansa, yinede zor arlanır
Böyle sefil ruhlardan, sözler bile utanır
Edebiyat edeptir, edepsizi kim tanır
Hamdiyim bunlar için, gayrı söze hacet yok
Adam olan adama,bir kelime bile çok
Akıl edep sadağım,sözlerim se şaşmaz ok
Lakin avcı değilim,mundar ete karnım tok.
Hamdi Korkmaz
'Baki kalur sahife-i alemde adumuz:
bizim adımız alemin sayfasında Baki kalır.'
'Ben' denen şey geçip gidici, geçen zaman misali. Ama adımız benimizden bağımsız kainatta anıldığı zamanda kalacak. Burada sonuç kazanım benimizle adımızı etkili, tabiyatıyla iyi olarak taşıya bilmektir. Erdemle. Erdemsizlikle benimizi öldürüp adımızı lekeli bırakmamamız doğrudur. Çünkü Allah herdaim, adımızın baki kalması gibi vardır. Gelecek bir zaman içinden her hangi biri geçmiş yaşantımıza gele bilse bizi aynı görecede izleyecektir. O kişinin bizi izlemesine tanık olup, idrak edersen o zaman ki benmiz değşir mi? Bir kere benzimiz atar orası kesin. Ama kıyamet ve cennet cehennem buluşması varsa böyle bir şeydir. Ölümlü varlıkların yaşadığı bütün zaman bir olunca, Allah inancı herkezde bir idrak olunca vs. Hayatta adımız sanımız bir kalıp, ben'imiz bir yol; bu yolda hepimiz evrenin farklı anlarda sukun etmiş bütünlüğünde geçiriyoruz, dünyasallığımızda. Neyi geçiriyoruz bütünlük birleşkemizi, birleşik alan teorisinde. Burada baki kalacak gerçek inananlar inançlarını tekrarlama içinde olacaklar değilde bir kere inanıp inandığını sürekli birilerine gösterme çabası içinde olmayan laik kesim olacaktır. Bunun ispatıda müslüman devletler içinde en tanınmış polir ad kimin adıdır? Taym dergisi geçen senelerde bunun anketini yaptı, Atatürk. Herkez müslüman ama hangi müslüman, Türk, Atatürk. Atatürk kimdir diye sorulup araştırıldığında, a müslümanmış denmesi müslümanlığa kazançtır. Türk bilincinde. Günümüzde bir numaralı, inancını sürekli dünya insanını gözüne sokmaya çalışan müslümanlar kim? Ya terörist yada terösitlerin dizi diminde palazlanmış kişiler. Marifetleri ne halkın malıyla halka sadaka dağıtmak. Adil hakça herkese iş aş ve de eş sağlayarak değilde ssadakayla Bu mu müslümanlık. Yoksa bilim ve irfan yolunda Atatürk'ün yolunda yürümek mi? Bu rada düşüncemiz doğrultusunda şiirleri yorumlayacaksak şiirle bütünleşerek yapa bilmeye çalışmaktır.
Rabbim gani, gani rahmet lütfetsin inşaallah.
Güne düşen şiiri ve şairimizi kutluyorum.
Geride bıraktığı kirli izi göremeyen salyangozada aşağıdaki dizeleri gönderiyorum
Gerici yobaz diye tanımlar müslümanı
Çatal dilli mendebur,dindara çamur atar
Bilmez ki gericilik, dinsizlerin gümanı
Düştüğü mezbelede, debelendikçe batar
Türban,sakal görmesin,şeytan çarpmışa döner
Kem nazarla göz edip, fitne dalında tüner
Yatsıya kalmaz mumu, akşam olmadan söner
Cürmün vebal yükünü,yüklenir katar katar.
Hamdi Korkmaz
Yapılan ilme, âlime, şaire, şiire saygısızlıktır…
Bir diğer konu da; ne alaka bilmem kimlerin şiirleriyle Baki’nin şairliği ve şiiri?..
Bu tür gereksiz aktarmaların da yer alması hiç hoş olmuyor. Doğru bulmuyorum. Açıkça söyleyeyim, kendi adıma ben olsam, bunları hiç tereddütsüz silerim.
İnsan bir şairi daha çok beğenir, yüksek puan verir, diğerini az beğenir az puan, sanane.
SİLMEDEN AYNAYA BAK,BEN HOŞ ADAMMIYIM DİYE SOR KENDİ KENDİNE. Kim o şiirlerle kendini, Baki ile bir tutuyor. zortluyorsun.
Ünlü şair,Baki'den bir öykü
…..Şair Baki’nin ünü halk arasında yenice yayılıp Kanuni tarafından duyulduktan sonra saraya çağrılıp Kanuni’nin karşılıklı şiirlerle yaptığı imtihan sonunda Baki kanuni tarafından beğenilip sarayda görev katiplik görevi alır ve artık Baki de sarayın, ünlü şairlerinden biri olur.
…O yıllarda, sarayda yaşamayan fakat Beyazıt meydanında, tesbih, mürekkep vs.incik boncuk satarak ve insanlara nuska yazarak geçinen Balıkesirli Zati diye bir halk şairi vardır.
…Ünlü Şair Bakinin bir gün yolu bu şairin dükkanına düşer ve Zati ile tanışma fırsatı bulunca dükkanda Zati’ye bir şiir okur.
…Şair zati şiiri çok beğenir ama, karşısındaki bakinin daha henüz sakalları bile çıkmamış kısa boylu çocuksu halini görünce, Baki’nin kendisine söylediği şiire itiraz eder ve hayır der bu söylediğin şiir senin değildir.Sen bu şiiri başkasından kopya etmişsin der, fakat baki bu defa içerlenir ona bir başka şiirini okur halk şairi Zati yine kabul etmez ve der ki Baki ‘ye der ki.
…Evlat, evlat böyle yollara tevessül etme, sen başkalarının şiirlerini kendi şiirin gibi okuyup başkalarına yutturmaya çalışma da, yazacaksan çalış çabala ve kendin yaz ve hem de şiirin en iyisi yaz bu şiirler senin harcın değil der.
….Ertesi gün olur Zati’ye içerleyen Baki yeni yazdığı birkaç şiir daha götürüp tekrar Zati ‘ye okur.Zati Baki’nin yazdığı şiirleri dinleyince der ki:
….Evlat bu şiirler senden çok bana yakışır, saten senin adın Baki, benim adım da Zati Baki’nin (B )sini kaldırıp onun yerine ( Z )yi koyduk mu benim olur biter der.
…Ve o günden sonra Zati pek çok şiirlerini yazarken Baki ‘den ilham alarak yazmıştır. Hatta şair Baki ‘nin yazdığı bazı şiirleri bile halk Zati’nin şiiri olarak kabul etmiştir.
Demek ki, o zaman da plagiatlık varmış
EDEBİYATIMIZDA BAKİ KALANLARA SAYGIYLA…
Bir şaire yaşadığı dönemde kolay kolay ÜSTAT’lık unvanı verilmez. Kendisini ispatlamamış, gerçekten hak etmediği yere verilen sıfatlar kişiyi büyütmez, bilakis küçültür. Ayrıca Baki, sağlığında SULTÂNÜ’Ş-ŞUARÂ (şairlerin sultanı) ve MELİKÜ’Ş-ŞUARÂ (şairlerin meliki) unvanlarını almıştır.
Özellikle gazel ve kasidede kendini bir numara görür ve öğünmekten, meydan okumaktan çekinmez. Bu vadide yazan bütün şairleredir sözü, sadece Osmanlıda yaşayanlara değil; Acemi, Arap’ı, Hint’i onun için fark etmez. Şairim diyen herkese, kendine güvenerek ve cesurca bir meydan okuyuştur onunki.
KANUNİ MERSİYESİ edebiyatımızın şaheserlerinden biridir.
DİVAN EDEBİYATI 16. yüzyılda zirvededir.
Bu dönem, özellikle BAKİ ile en üst seviyeye çıkmıştır.
Sonraki yüzyıllarda Baki seviyesinde şiir yazan hemen hemen yok gibidir.
Tuhaf olan, böylesine muhteşem ve erişilmez bir noktadaki şairimize kimler, hangi bilgi ve şairlikleriyle puan veririler?
BENİM YETKİLİLERDEN RİCAM, LÜTFEN EDEBİYATIMIZIN DEĞERLERİNE SAYGILI OLMAK ADINA, SAHİP ÇIKMAK ADINA PAUN VERME İŞİNİ KAPATSINLAR. (5 kişi puanlamış ve 7.6 puan ortalaması görünüyor şu an…)
Ayarlardan bunun yapılabildiğini tahmin ediyorum.
Geçmişimizle, kültürümüzle, edebi kişilikleri ile zirvede olanlara PUAN VERİLMESİ beni üzüyor, etkiliyor, hatta biraz da abartılı söylersem KAHREDİYOR…
Yapılan ilme, âlime, şaire, şiire saygısızlıktır…
Bir diğer konu da; ne alaka bilmem kimlerin şiirleriyle Baki’nin şairliği ve şiiri?..
Bu tür gereksiz aktarmaların da yer alması hiç hoş olmuyor. Doğru bulmuyorum. Açıkça söyleyeyim, kendi adıma ben olsam, bunları hiç tereddütsüz silerim.
Halide Hanıma da uyarlaması, uyarlamadan ziyade günümüz Türkçesine çevirisi için teşekkürlerimi sunuyorum.
Sevgi ve saygılarım gerçek şairlere…
benim yarim.. sandalyede oturur
tarar saçı her iki.. yana yatırır
bu ayrılık bir gün.. beni batırır
tamam imiş vakit.. ölürüm taki
gülüm tek gönlünde.. kalırsam baki..
o zaman çıkmayıp dertlerim bine
usulca batan gün üstüme ine
giyeyim urbamı sarınam yine
hayli beğendiğim renk olur haki
birde yeşilini.. severdim maki..
Bu şiir ile ilgili 22 tane yorum bulunmakta