Fanüs - 2. kaynakça Şiiri - Akın Akça

Akın Akça
1865

ŞİİR


3

TAKİPÇİ

Fanüs - 2. kaynakça

2.
KAYNAKÇA

Planet Venus: Earth's 'evil twin'
By Paul Rincon
BBC News science reporter
-

Nasa's Magellan spacecraft mapped 98% of Venus' surface with radar

Venus is the brightest object in the sky except for the Sun and Moon.

The Babylonians called it 'Ishtar'. To the Mayans, it was known as 'Chak ek', which translates as 'great star'.
Some ancient astronomers believed it was two separate objects: a 'morning star' and an 'evening star'.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4335628.stm

Venus clouds 'might harbour life'
By Martin Redfern
The existence of life on the planet's oven-hot surface is unimaginable.
But microbes could survive and reproduce, experts say, floating in the thick, cloudy atmosphere, protected by a sunscreen of sulphur compounds.
Venus's thick clouds may be able to support life, scientists think
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3746583.stm

Venus has 'heavy metal mountains'
By Dr David Whitehouse
BBC News Online science editor
The highlands of Venus are covered by a heavy metal 'frost', say planetary scientists from Washington University.
Because it is hot enough to melt lead at the surface, metals vaporise and condense at cooler, higher elevations.
This may explain why radar observations made by orbiting spacecraft show that the highlands are highly reflective.
Detailed calculations, to be published in the journal Icarus, suggest that lead and bismuth are to blame for giving Venus its bright, metallic skin.
Bright hills
Frequently seen as a brilliant point of light in the evening or morning sky, Venus has been identified with beauty by many cultures. But the truth is somewhat different.
Although it is about the same size as the Earth, its closer proximity to the Sun means that it is a very different planet.
Its thick atmosphere - composed chiefly of carbon dioxide - gives it an intense greenhouse effect, whereby trapped solar radiation heats the surface of the planet to an average of temperature of 467 Celsius.
Also, its pressure is 90 times greater than that at the Earth's surface.
The highlands may be covered in metal
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/3236018.stm
-
ayrc. http://www.istanbul.edu.tr/fen/astronomy/venus_transit/venus_bilgi.htm
-
VENÜS
Araş. Gör. Melahat Sırma


Güneş’e uzaklık bakımından ikinci, büyüklük bakımından altıncı gezegen olan Venüs, Güneş ve Ay’dan sonra gökyüzündeki en parlak cisimdir. Sabah yıldızı ve akşam yıldızı olarak da adlandırılır. Venüs’ün gökyüzündeki pozisyonunu (ve diğer gezegenlerin) gösteren Web siteleri vardır. Venüs, iç gezegen olduğundan Arz’dan teleskopla bakıldığında Ay gibi safha gösterir.

Şekil1: Venüs’ün 20 cm’lik teleskopla alınmış görüntüsü.
(D.Joye, 10 Nisan 2004, saat 15:00, Paris yakınları) .
Venüs’ü ilk olarak 1962 de Mariner 2 uydusu ziyaret etti. Pioneer Venus, Sovyet Venera 7 ve yüzeyin ilk fotoğraflarını gönderen Venera 9 ve diğerleri takip etti. En son olarak, Venüs etrafında yörüngede dönen Amerikan uydusu Magellan, radar kullanarak Venüs’ün detaylı haritalarını oluşturdu.

Şekil 2: 1990-1994 yıllarında Magellan uydusundan alınan görüntülerin de eklenmesiyle, on yıldan daha fazla süren radar araştırmalarından elde edilen Venüs görüntüsü. Görüntünün kompozisyonu, küçük özellikleri vurgulamak ve kontrastları düzeltmek için işleme tabi tutulmuştur. Renkler yükseklikleri temsil eder (NASA/USGS) .
Venüs doğudan batıya doğru döner ve 1 Venüs günü 243 Arz günüdür.Venüs’ün Güneş etrafındaki yörüngesi çembere yakın olup yörüngesindeki dönüşünü 225 Arz gününde tamamlar. Dolayısıyla, bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzundur.
Venüs ile Arz bazı yönlerden birbirine benzer: Venüs, yaklaşık %95 Arz çapında ve %80 Arz kütlesindedir. Her iki gezegen de genç yüzeylere sahiptir, yani yüzey özellikleri yakın zamanda (300 – 500 milyon yıl önce) oluşmuş ve eski yüzey özellikleri erozyonlar, lav akıntıları gibi etkilerle tahrip edilmiştir.Yoğunlukları ve kimyasal yapıları benzerdir.
Bu benzerliklerden dolayı, yoğun bulutlarının altında Venüs’ün Arz’a çok benzeyebileceği ve hatta yaşam olabileceği düşünülüyordu. Fakat detaylı incelemeler Venüs’ün Arz’dan çok önemli farklara sahip olduğunu gösterdi.
Venüs’ün yüzeydeki atmosfer basıncı Arz’dakinin 90 katıdır. Bu da yaklaşık Arz okyanuslarının 1 km derinliğindeki basınca denktir. %95 inden fazlası karbondioksitten meydana gelen atmosferde sülfirik asitten ibaret kilometrelerce kalın bulut tabakaları vardır. Bulutlar yüzeyi görüşümüzü tamamen engeller. Venüs’ün yoğun atmosferi, sera etkisi yaratarak yüzey sıcaklığını yaklaşık 400 oC ye yükseltir ki bu da kurşunu eritebilir.

Şekil 4: Venüs'ün atmosferi. Bulutların üstünde güçlü rüzgarlar (350km/saat) vardır, fakat yüzeyde rüzgarlar birkaç km/saat’ten fazla değildir.
.

Şekil 6: Venüs yüzeyinin Mercator projeksiyonunda görüntüsü. (Calvin J. Hamilton)
Venüs yüzeyinin çoğu düzlükler içerir. Aynı zamanda geniş çöküntüler vardır: Atalanta Planitia, Guinevere Planitia, Lavinia Planitia. Kuzey yarıkürede iki geniş dağlık alan vardır: Ishtar Terra (yaklaşık Avustralya büyüklüğünde) ve ekvator boyunca Aphrodite Terra (yaklaşık Güney Amerika büyüklüğünde) . Isthar’ın iç kısmı yüksek bir yayladan (Lakshmi Planum) ibarettir.

Şekil 7: Magellan verilerinden elde edilmiş Sif Mons volkanının renklendirilmiş görüntüsü
Magellan uydu radarından elde edilen veriler, Venüs yüzeyinin çoğunun lav akıntılarıyla kaplı olduğunu gösterir. Sif Mons gibi birkaç büyük volkan (Hawaii veya Olimpus Dağına benzer) vardır. Venüs birkaç sıcak noktada hala volkanik olarak aktiftir; çoğu kısım jeolojik olarak son birkaç yüz milyon yıldır oldukça sakindir. Venüs üzerindeki en eski arazi yaklaşık 800 milyon yaşındadır.
Küçük meteoritler Venüs’ün yoğun atmosferinde yüzeye ulaşmadan yanıp tahrip olur. Venüs üzerindeki kraterler gruplar halinde görülür ki büyük meteorların atmosferde parçalanarak yüzeye ulaştığını gösterir.
Magellan uydu görüntüleri, çok geniş lav püskürmeleri görülen Pancake volkanları ve geniş magma yatakları üzerinde çökmüş kubbeler olan Coronae, 100 km den büyük çapıyla dev Calderas gibi, ilginç ve eşsiz özellikler gösterir.

Şekil 10: Venüsün iç kısmı muhtemelen Arz’a çok benzerdir: yaklaşık 3000 km yarıçaptaki demir bir kor, gezegenin çoğunluğunu kapsayan erimiş kaya örtü. (Calvin J. Hamilton)
Venüs’ün manyetik alanı yoktur, bunun yavaş rotasyonundan dolayı olabileceği düşünülür. Atmosferin manyetik alanı olmadığından güneş rüzgarı atmosferin derinlerine işler.
Kaynaklar:
http://www.solarviews.com/eng/venus.htm
http://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/
http://www.nineplanets.org/venus.html
http://www.nasa.gov/audience/
http://www.spaceweather.com/


VENÜS İSTATİSTİKLERİ
Kütle (kg) 4.869x10+24
Kütle (Arz = 1) 0.814
Ekvatoral yarıçap (km) 6051.8
Ekvatoral yarıçap (Arz = 1) 0.95
Ortalama yoğunluk (gr/cm3) 5.25
Ortalama Güneş’ten uzaklık (km) 108200000
Ortalama Güneş’ten uzaklık (Arz = 1) 0.72
Rotasyon periyodu (gün) -243.02
Yörünge periyodu (gün) 224.7
Ortalama yörüngesel hız (km/sn) 35.02
Yörüngesel basıklığı (eksentrisite) 0.0068
Eksenin eğimi (derece) 177.36
Yörüngesel eğim (derece) 3.39
Ekvatoral yüzey gravitesi (m/sn2) 8.87
Ekvatoral kaçış hızı (km/sn) 10.36
Görsel geometrik albedo 0.65
Parlaklık (kadir) -4.4
Ortalama yüzey sıcaklığı 482°C
Atmosferik basınç (bar) 92
Uydu Yok
Atmosferik kompozisyon Karbondioksit: %96
Nitrojen: %3
Az miktarda: Sülfür dioksit,
su buharı, karbon monoksit, argon, helyum, neon, hidrojen klorid ve hidrojen flüorid.

Akın Akça
Kayıt Tarihi : 10.11.2005 10:02:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Akın Akça