Yalan yanlış sözle alma bilgiyi
Eğri olana yol sormayacaksın
Kalemi eksikten dolma bilgiyi
Şaşırıp hayıra yormayacaksın
Yaş kemale erdi öğüt zamanı
Türlü meşakkatle doludur anı
Çocukluk, o derin ırmak çağrısı
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Devamını Oku
O masal dağında ünleyen gazal
Güz ve hasret yüklü akşam bulutu
Güz ve güneş yüklü saman kağnısı
Babamdan duyduğum o mahzun gazel
Ahengiyle dalgalandığım harman
Ne güzel dizelerle örmüşsünüz sevgi ve muhabbet bağını, İbrahim Bey! Şiirinizde hem derin bir mana hem de öğüt dolu bir yürek var. Ana babanın kıymetini bu kadar naif bir şekilde dile getirmeniz gönüllere işliyor. Kaleminiz daim, yüreğiniz huzur dolu olsun!
Bir şiir ne kadar güzel olursa olsun, her sene ya da bir kaç seneye bir, günün şiiri seçilmemeli. Çünkü bu sitede yetmiş binden fazla yetkili şair üye var ve bunların hepsi de, kendi şiirlerine de bakılıp, layık olanı günün şiiri seçmelerini bekleyip ummaktadırlar. Hal keyfiyet böyle iken, Sayın jürinin aynı şiiri yeniden günün şiiri seçmesi hiç yakışık almamış.
Bir hadis-i şerifte, "DİN NASİHATTİR." buyrulur ki, Kur'an ayetlerini enine boyuna incelediğimiz zaman, gerçekten de, ekseri ayetlerin uyarılar, tavsiyelerle ve nasihatlerle dolu olduğunu görürüz. Bu nasihat işi elbette ilk evvela kişinin kendi nefsinden başlamalı, daha sonra da en yakınlarımızdan olan evlad-ı ayal ve sair akrabalardan, hısımlardan ve dostlardan devam edip gitmelidir ki bu kardeşimiz de, en yakınları olan evlatlarına bazı eksiklerine rağmen güzel sayılabilecek bir nasihatte bulunmuştur. Kendisini bu güzel hizmeti için can-ı gönülden tebrik eder. Hayırlı çalışmalar dileriz.
Nasihatlar tükenmez
güzel bir akis
yüreginize saglik
tam puanimla kutluyorum
Bu şiir ne yeni bir şeyler söyleyen bir şiir..Ne de yenilikçi olmak gibi endişe veya kaygu taşıyan bir şiir.
Bu şiir bu topraklarda bilinmez kaç asırdan beri sürüp gelen bir geleneğin , kadim diliyle yazılmış bir şiir..
Komik olan böyle şiirler yazmak değildir..Komik olan eklektik bir şekilde , eskiye vukufiyeti olmaksızın , yeniyle ise üstünkörü bağlantı kurabilenin ortaya koyduğu garabettir..
Ben bu şiiri, mensubu olduğu geleneğin kıymet hükümleri ile değerlendirdiğimde sıkıntılı görmüyorum..Didaktizm benim de hoşuma gitmez..Ancak kadim şiirimizde nasihatnameler çok önemli bir yer tutar..Hatta bir çok şair insanların nasıl davranması gerektiğine dair eserler vermiştir...bunlardan bir kısmına pendname denir ki zaten pend arapça nasihat olan sözcüğün farsçasıdır..bunlar güzel ahlaka dair içinde atasözleri, deyimler, efsane ve menakıblardan telmihlerle yazılmış çok kıymetli eserlerdir ..Ayrıca sadece devlet adamlarına yönelik pendnameler vardır ki bunlar da siyasetname olarak anılırlar..
mesela firdevsi nin şehnamesi böyledir..gazneli mahmuda verilmek üzere hazırlanmıştır..bostan ve gülistan da böyledir ..şeyh sadi şirazinin öğütler kitabıdır..
kısacası , didaktik olana ait zevk hoşnutsuzluğumuz ile klasik edebiyatımızın vazgeçilmezlerini ayırabilmek gerekir..son olarak bu şiir, anakronizme düşülmeden kendi klasmanı içinde değerlendirildiğinde, hiç de fena sayılmaz bana göre..
İbrahim kardeşimizi tebriklerimle
Bana göre, ahım, şahım bir şiir değil; basit bir dille anlatılmış, basit bir şiir. Günü hak etmeyen, sıradan bir şiir.
Ana-baba olmak dünyanın en zor en güzel özel olgusu, duygusu, görevi. Kendi çıkarlarından vazgeçme, kimse görmese bilmese bile kendinden verme, fedakarlık özveri, karşılık beklemeden sevmek..
Ben küçükken anne baba olunca anlarsın evlat sevgisinin ne olduğunu derlerdi, şimdi olunca anladım meğer ne kadar haklılarmış.
Hangi yaşta olursak olalım ana-babalarımız büyüklerimiz görmüş geçirmiş, hayatın türlü hallerine tanıklık etmiş, belirli bir yaşa ve tecrübeye erişmiş kimseler. Onların söyledikleri ve nasihatları herzaman insanın yolunu aydınlatır. Kulak ardı etmemek lazım.
Bir baba yüreğinden kaleme düşen sözler nasihatlar güzel olduğu kadar; hem evlatlarına hem de gençlerimize yol gösterip ışık tutacaktır.
Yakışmış-yaraşmış güne 'Şiir'.
Kutlarım saygıyla...
Neden günün siiri?
Bir şerbet akmış baba yüreğinin en kutsi köprüsünden evladının yüreğine!
Kekre bir tat sanki sızlatıyor okuyanın özleme kanat çırpan yaralı yanını...
Kutluyorum gönülden...
Anadolu şiir tarihinin ilk süreçlerinden başlayarak gelişen öğüt geleneğini günümüz şiir ortamına taşıyarak oluşturduğunuz yapıtınızı kutluyor,saygılar sunuyorum...
Bu şiir ile ilgili 10 tane yorum bulunmakta