Günümüzde sahip çıkamadığımız ve birer birer kaybolmaya yüz tutan değerlerimiz arasında bayramlarımızda yerini almaya başladı ne yazık ki.
Toplum kurallarımız arasındaki gelenek ve göreneklerimizden biri olan bayramlarımız; dargınların barıştığı, komşuların birbirlerini ziyaret ettikleri, her zaman görüşme fırsatları olmayan, akraba, eş, dost ve sevdiklerimizle yılda bir kez de olsa bir araya gelerek hasretliği ortadan kaldırdığı, yoksulların, hastaların, kimsesizlerin hatırlandığı toplumsal paylaşma ve mutluluk anından çıkarılıp, özellikle büyük metropollerde yaşayan insanların tatil maksatlı kullanmalarına yönelik, ticari sermayelerin cazip teklifler sunarak, cicili bicili reklamlarla bizleri özendirip, sermayelerini artırmalarına yönelik dinlence ve tatil zamanı haline getirdikleri hepimizce bilinen gerçeklerdir...
“Komşusu aç iken, kendi tok gezen bizden değildir”, “Ev alma, komşu al”, “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” demiş atalarımız….Toplumsal paylaşımlarımızı bu düşünceleriyle pekiştirmişlerdi.
Şimdi bu anlayışımıza ne oldu, neler değişti, neden değişti? Çok katlı üst üste kondurulmuş yaşamlar içerisinde bırakın komşumuzun hal hatırını sormayı, aynı kapıyı ve çatıyı paylaşmamıza rağmen karşılaşmalarımızda dahi bir MERHABA’yı birbirimizden esirger hale geldik…
Gerek çoğalan nüfusumuzla, gerek sürekli alınan iç göçle, yerel kültürümüzün karışık kültüre dönüşmesi, gerek nemelazımlarımızla, git gide toplum olarak birbirimize yabancılaşmaya başlayıp, paylaşımdan uzak bencilce bir yaşam tarzını benimseyip, tercihimizi bu yönde kullanmaya başladık..
İçinde bulunduğumuz Zamanı “Şimdiki zaman” “Eski zaman” diyerek kültürümüzü ve toplum kurallarımızı, paylaşımlarımızı bile parçalara böldük. Ayrımcılık yapmamız daha kolayımıza gelmeye başladı…
ESKİYEN BİR KIYAFETİMİZ DEĞİL, TOPLUMSAL DEĞERİMİZİN OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ…,
Suçlusu bizler iken, şimdiki zaman diyerek zamanı suçlamaktan kaçınıp, bayramlarımızı bile değişen paylaşım anlayışımızla yavaş yavaş erimeye mahkum ettik.
Bizden sonraki nesillere, bizim aracılığımızla ulaştıracağımız bu toplumsal dayanışmalarımıza lütfen sahip çıkarak, çocuklarımıza bırakacağımız yegane sermayemize bu değerlerimizi eklemeyi görev edinelim..
Dağarcık- İzmit / 20.12.2007-00:35
Ferah YılmazKayıt Tarihi : 20.12.2007 01:06:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
çok güzel bir konuyu işaret etmişsiniz.Bayramlardan kasıt sosyal dayanışma birlik,kardeşlik ilşkilerin dahada yaygınlaştırılması .Fakir,yoksul geçim derdinde olan kardeşlerimizin refah seviyelerinin biraz daha yüksltilmesine yardımcı olmaktır.Okumayan bir toplum olduk,araştırma ise maalesef yok denecek kadar azalmış.TV. ve Gazete bilgilride sathi bilgiler,doğruluk derceleri de tartışılr.Hal böyle olunca tamamen ferdin kendi gayretine ve çabasına kalıyor.Bayramlar bu boşluğu doldurmamız için bir vesile oluyor.hakkıyla bayramları değerlendirmeyi bizlere nasip kılsın,birliğimizi bozmasın,dileklerimle Yazınızdan dolayı tebrik ederim
saygılar sunarım.
Kutluyorum ...
TÜM YORUMLAR (2)