Enstantane 2 Şiiri - Bayram Kaya

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Enstantane 2

2-] Ve yine sürecin hale o anki duruma yansıması, bu ilk izlekler üzerinde birlik gücün, ilişkin zorunlu sağlayışlarını ortaya koyabilmeleridir. Bu oluşma süreci içindeki farklılıkları ile sürü grup ve sosyal birlik ve komün güç kendi ilişki düzenlemelerine değin olan, organizasyon ve hiyerarşilerini ortaya çıkaracaktılar. Bir toplumsal dönem sosyal (kişi-kişi) ilişkileri ile yine bir bağ (bağıntı) ilişkisi olan, sosyal birlikti komün dönem, zorunlu sağlayıştı bağ ilişkisi; çok çok farklıdır.

İlk dört aşamayı içeren sosyal birlikti komün dönemlerle, toplumsal dönem arasında çok yoğun bir kaosturlar ve düzenin çıktığı birçok ve sık sık ittifakı birlikti dönemler ortaya çıkmıştır. Ki bu hem komün yaşamı düzenlemeye yönelik boş bir gayretti, hem de komün kuralların kimi müktesebatları üzerine araçsa girişimle fermuar tipi açılmasını ve tekrar fermuar biçiminde yeni düzenlenişlerle kapanması ilişkilerinin birlikte süreçlileridirler. Fermuarın sık sık açılıp kapandığı bir çalkantıdır.

Kaos ve çalkantıdan dolayı eski birlik ilişkileri arası bağıntı açılıyor, yeni ilişkilerin bağıntısından dolayı, yeni birlik ve bağ ilişkileri ile fermuar kapanıyordu. Artık fermuar, bağ ilişkilerinden dolayı an kendisini; zaman ve zemine referanslayım olgu ve olayları süreç içine katacaktı. Ana omurgaydı.

Böylesi elastiki de olabilen, üzerine pazıl parçaları eklenip çıkarılan, ilk örnekçenin eğilip bükülen, dallanıp çatallanan halidir. Ve geçmiş gelecek zamanlar üzerine ilişkin girişen entegre montajlar alır. Bu halleriyle devinen bir en, boy, dikeylik ve zaman uzamlarıyla birlikte genleşmeli ilişkiler alanı olacaktı. Geçmişten gelecek üzerine uzanan entegre montajdan birisi de, mülkiyetin özelleşmesidir.

Bu süreçlerin girişen kristal birleşmeli açı eğilimleri (müktesebatlar) , önce teorilerinden, sonra da uygulamalarından tarz alacaktı. Sosyal birlik dönem, insanlığın ilk teori ortaya koydukları dönemdi. Bu çevresini, kendisi ile katışık olacaktı algılamadan, kendisi ile aktüel çevresini ayıran bir teori idi.

Yine her şey kendisi gibi canlı idi (animist mana algısı) . Ancak her şey onun (kişinin) etrafında dönüyordu. Nesnelliğin yasal algı bilinci henüz yoktu. Gök onu korkutmak için gürleyen elemdi bir durum iken, Güneş ona huzur veren hazdı bir belirimdi! Bunların kişilere dönük algı referansı da kişi egoizminin seçme ayıklama kriteridirler.

Şu halde, insanlığın ilk teorisi bir mana algısı olan totem düşüncesidir. Kişiler zorunlu sağlayıştı olacak olan ilişkilerini bu totemdi mana ilişkisi ile açılıp kapanan fermuar bağ ilişkisine tutuşturup, uygulamaya sokmuşlardı. Bu bağ ilişkiler, o zamanlar sık açılıp kapanır bir ilişki değildi. Bu yüzden değişmezliğin algısı vardı. Değişmezlikti olan hazdı, elemdi tabuları; gelenekti görenekti biçimce kristalize bağ ilişkilerine çeviriyordular.

İnsan; sosyal birlikti yasam davranışları içine sağlayıştı bir bağ ilişkisi (işlev-fonksiyon) olacaktan giren ve o bağ ilişkisini uzun süreçlerle oluşturan, bir edimce girişmedir. Başlangıçta bu bağ ilişkisi, değişmezlikti anlayışlarla oluşturuldu. Ne var ki, zorunluluğun tabi hükmü olacakla, bu kabil işlev bağıntılar, elbet yüzbinlerce yıl sonrasında durumun bir değişken çıktısı da, olacaklardı.

Bu yüzden fermuar ilişki, bu işlev bağ ve değişken dönüştürücülerle oluşacaktı. Oluşan bu yeni kurallı kristal oluşmaları; insanlığın, ittifak dönemleriyle birlikte, sosyal hayatın en derin etkili sınama yanılma birikmelerinin, travma dönemlerdir.

Toplumsal aşama ile bu teorik alan, özneldi nesneldi biçimle şekillenecekti. Özneldi alanı daha çok halk alan; nesneldi alanı da toplumsal sistem, kendi üzerine biçimleyecekti. Toplum da bu gibi bağ ilişkileri tam bir hızla sistem işlev ilişkilerine dönecekti. Halkta ise, bu bağ ilişkileri ahlaktı sistem koruma ilişkilerine çevrilecekle, yavaş değişip dönüşür olacaktı. Zaman da yarılmıştı.

Halk içinde yavaş değişip dönüşen sistem, daha sonra üstün bir başarı olan tek tanrıcı anlamanın, kendisini değişmezliğin algısı sanmasıyla, kendi sonunu, kendisi biçmişti. Bu işlevdi (fonksiyonel) sistem ilişkilerinin, insansak bir özneldi ruhu ile nesneldi bir ruhu olacaktı.

Sürecek

Bayram Kaya
Kayıt Tarihi : 4.12.2010 13:47:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Bayram Kaya