En Yüksek Gaye İhlas

Osman Karahasanoğlu
3306

ŞİİR


10

TAKİPÇİ

En Yüksek Gaye İhlas

İhlâs hakkında

Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla
1-İhtilafa düşmeyin, sonra cesaretiniz kırılır, kuvvetiniz elden gider.(Enfal suresi:46)
2-Allah için namaza durup kıyamda bulunun(Bakara suresi:238)
3-Nefsini günahlardan arındıran, kurtuluşa ermiştir. Nefsini günaha daldıran ise, hüsrana düşmüştür.(Şems suresi:9-10)
4-Benim ayetlerimi, az bir dünya menfaatiyle değiştirmeyin.(Bakara suresi:41)
5-Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Muhakkak ki biz sana kitabı hak ile indirdik. İbadetini İHLÂS ile Ona yönelterek sadece Allah'a kulluk et. Bilin ki şirkten ve riyadan uzak halis din Allah'a mahsustur.(Zümer suresi:2-3)
6-İnsanlar helak olur; ancak bilenler hariç.
Bilenler de helak olur; ancak, bildiklerini yaşayanlar hariç.
Bildiklerini yaşayanlarda helak olur; ancak, İHLÂS lı olanlar hariç.
İHLÂS LI olanlarda her an onu kaybetme tehlikesi ile, karşı karşıyadırlar.(Keşfül-Hafa, 2:312)

'Ey âhiret kardeşlerim ve ey hizmet-i Kur'aniyede arkadaşlarım! Bilirsiniz ve biliniz: Bu dünyada, hususen uhrevî hizmetlerde en mühim bir esas, en büyük bir kuvvet, en makbul bir şefaatcı, en metin bir nokta-i istinad, en kısa bir tarîk-ı hakikat, en makbul bir duâ-yı mânevî, en kerametli bir vesîle-i makasıd, en yüksek bir haslet, en sâfî bir ubûdiyet: İhlâstır.'

İhlâs ile ilgili dilimizin döndüğü kadar yukarıda Üstad hazretlerinin 21.lem'adan alıntı yaptığım ifadelerini beraber müteala edelim. Âcizane açıklamaya çalışalım. Elbette bu ifadeler daha geniş manalar içerebilir, Her ifadenin içinde daha gizli manalar saklı olabilir. Değişik şekilde yorumlayanlar da olabilir. Benim anladığım bu İhlâs risalesinin ' Bu lem’a lâakal(en azından) her on beş günde bir defa okunmalı' ibaresi konduğuna göre ve tavsiye edildiğine binaen; Allaha inanan ve Hz.Muhammed (asm) ümmet olan dava insanlarını kendi aralarında birlik ve beraberliklerinin dünya ve ukba için sosyal münasebetlerini düzenleyen önemli kurallar içermesindendir. Zira Peygamber Efendimiz zamanında nasıl sahabe efendilerimizin arasında kardeşlik müessesesi yerleşmiş, kardeşinin nefsini kendi nefsine tercih edebilmişse, bu zamanın müminlerinin de Asrı Saadette ki gibi bir ihlâsa yetişe bilmenin yollarını ayet ve hadis şeriflerden almış olduğu manaları, Peygamber Efendimizin yaşantısını kendine rehber yapmanın kurallarını bizlere gösteren düsturları sergilemektedir. Her zamanın bir revaçta olan hastalığı var bu zamanda enaniyetler, gururlar, şöhret kazanmak herkesin ondan bahsetmesi onu ön plana çıkartması geçerli bir durum kazanmış. Riyakârlık insanlara kendini beğendirmek ve bunun yollarını aramak bunun için çareler bulmak çeşitli basın ve yayının görsel medyanın da teşvikiyle bu hastalığı daha da artırmıştır. Bu hastalıklarla bizim aramıza set çeken bu manevi marazlara elbet çare bulmamız gerekir. Burada bize en büyük kaynak Kur'an ve sünnet yolunu gösteren ayetler ve hadislerin ışığında yazılan reçetelere başvurup manevi hastalıklarımızın tedavi çarelerini aramak şifaya kavuşmak elbette her müminin en büyük görevi olmalıdır.
“Ey âhiret kardeşlerim ve ey hizmet-i Kur'aniyede arkadaşlarım! ” Hitabıyla başlıyor. Dünya kardeşlerim demiyor. Çok dikkat çekici bir ifade, Üstad için geçici fani bir hayatın ancak ahretin kazanılması için bir değeri vardır. Çünkü ahiret yurdu ebedi sonsuz bir hayattır. Kısa bir dünyada bu ebedi sonsuz hayatın kazanılmasına dikkat çekiyor. Onu kazanmak için çırpınanların yollarına dikenli teller ve maniler serilmiş olduğu için, bizleri o tehlikelerden uyarıyor, onların üzerinden rahatlıkla geçmenin yollarını, düsturlarını bu ifadelerle gösteriyor. Bizleri ne kadar da çok sevdiği hem dünya da hem de ahrette mutlu olmamızı yalnız bu kelime ve cümle dahi ispatlıyor. Kur’an hizmetinde bizlere arkadaşlarım diyor. Rabbim bu dua ve temennilere bizleri erdirsin. Bu hizmetin içinde ömrünü bu davaya adamış bir kahramanın, hizmetinin içinde buluna bilmek dolayısı ile Kâinatın Efendisi Hz. Muhammed a.s.m.in yüce gayesine hizmet etme davası değilmidir?
“Bilirsiniz ve biliniz: Bu dünyada ve ahrete ait hizmetlerde, en mühim bir esas(asıl, temel) en büyük bir kuvvet, en makbul bir şefaatçi,(ihtiyaç sahibinin af ve iyiliğe kavuşması için geçerli bir aracı) en metin(sağlam) bir nokta-istinat (dayanak noktası) en kısa bir tarik-ı hakikat(hak yolu) en makbul bir dua-i manevi (geçerli bir manevi dua) en kerametli(ermişçesine yapılan iş) bir vesile-i makasıd (asıl maksada götüren vasıta) en yüksek bir haslet (meziyet, doğuştan gelen özellik) en safi(halis, samimi) bir ubudiyet(kulluk) , İHLÂStır.” Görüldüğü gibi her kelimeden sonra ifade edilen istenen, ulaşılacak, elde tutulmak için gösterilen hedef ihlâsta toplanıyor. Yukarda ayet ve hadisi şerifte de beyan edildiği gibi İhlâsın bizler için ne kadar önemli olduğu gösterilmiştir.

Rabbim cümlemizi ihlâs ile yaşamayı ve ihlâs ile sıratı müstakim yolu olan Habibi Edibi Muhammed Mustafanın a.s.m yolunda daim eylesin son nefesimizde kelime-i şahadet ile darı bekaya göçmeyi nasip eylesin. Hatamız ve kusurumuz varsa affınıza sığınır lütfen hakkınızı helal ediniz.

17.04.2008

Osman Karahasanoğlu
Kayıt Tarihi : 18.10.2010 23:07:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Allah Rızası için yapılan sosyal bir faaliyetin, neticsini yine Allahtan beklemenin çok mühim olmasıdır. İşin içine riya, enaniyet ve dünyevi maksat girmediği için daha da halis ve temiz olması rızayı İlahiyi de kazanmaya vesile olur.

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Osman Karahasanoğlu