Elazığ Kalemleri-son- Şiiri - İlhami Bulut

İlhami Bulut
420

ŞİİR


19

TAKİPÇİ

Elazığ Kalemleri-son-

ELAZIĞ KALEMLERİ
Prof. Dr. Asaf VAROL
Toplumları özelleştiren ve belirginleştiren unsurların başında kültür gelir. Gelenek, görenek ve çevrenin etkisinde şekillenen farklı kültürler arasında sürekli bir etkileşim söz konusudur. Aynı toprakları paylaşan farklı kültüre sahip toplumlar arasında zamanla benzeşimler oluşur ve belirli kültürlere ait özelliklerin birbiriyle karışarak mozaik bir kültür oluşturduğu durumlarla karşılaşılır. Kültürel etkileşimin yoğunluklu olarak görüldüğü toprakların başında Mezopotamya gelir. Fırat ve Dicle nehirlerine ait vadilerin oluşturduğu Mezopotamya’nın bir kenti olan Elazığ, kültür mozaiğinden nasibini almış ve kendine has musikisi, yöresel şiirleri, şairleri, sanatçıları ile ünlenmiştir.
Elazığlı olmak kolay değildir. Gakko sözcüğü ile taçlandırılan bu toplumun bireyleri bazı meziyetleri omuzlamakla yükümlüdür. Mert, cömert, yiğit, dürüst, misafirperver, alçakgönüllü, vatan ve milletine sadık, ülkenin birlik ve beraberliğini gözeten ve önemseyen özellikler, Elazığlıyı tasvir etmek için sıkça kullanılan sıfatlardır. Elbette ki her toplumda iyi ve kötüler vardır. Ama önemli olan pozitif ve negatif yönlerden ağır basan tarafın ne olduğudur.
Elazığlı şairlerin ve yazarların çokluğu dikkatlerden kaçmamaktadır. Birçoğu alaylı yetişmiştir. Ama bu alaylı yazar ve şairlerin sanat ve kültür bağlamında sergiledikleri performansları, mektepli meslektaşlarına taş çıkartır düzeyde olduğu da bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyin mühendis olması, doktor mesleğini icra etmesi, teknokrat olması, memurluk görevini sürdürmesi, askeri personel olması asla Elazığlının sanatsal ve kültürel alanda mücadele etmesi için engel teşkil etmemiştir. O yüzdendir ki makine mühendisi olup da çok iyi yazar olanlar vardır. Gene bu yüzdendir ki doktor veya memur olmasına karşın aynı zamanda çok iyi şairdir ya da musiki icra edendir. Sadece Elazığ’da yayın hayatını sürdürmekte olan yerel ve ulusal medyada köşe yazarlığı yapan, şiir ve romanlar yazanların sayısına bakmak, Elazığ’ın ileri düzeydeki kültürünün yansımasıdır. Bu yansıma Mezopotamya topraklarında asırlardır yaşayan farklı kültürlerin oluşturduğu kendine has yepyeni bir karma kültürdür.
1956 yılında Elazığ PELTE köyünde dünyaya gelen İlhami Bulut da yukarıda saymaya çalıştığım özellikler içerisinde değerlendirebilecek bir değerimizdir. Bir resmi kurumda memur olması; kendisinin yazar olması, şiir yazması, kısacası kültür adamı olmasını engellememiştir. Bir taraftan adliyede icra memurluğu görevini sürdürürken, aynı zamanda “Sır Sızıntısı” isimli şiir kitabını çıkartma başarısını göstermiştir. İleride icra müdür olması da asıl geçimini sağladığı mesleğini benimseyerek ve severek yaptığının göstergesidir. Unutmamak gerekir ki şayet İlhami Bulut mesleğinde müdürlük seviyesine yükselebilmişse, bu başarıyı yakalamasında sanatsal yönden elde ettiği manevi duyguların da büyük rolü olmuştur. Çünkü şiir yazarken kullandığı her kelimeyi özenle seçmiş olması, o kelimelere anlam yüklemesi, hayal dünyasını kaleme dökerken yaşadığı ruh halini, sürdürdüğü asıl mesleğine de sirayet etmesini sağlamıştır.
2013 yılında emekliye ayrıldıktan sonra kendisini tamamen sanat ve kültürel değerlere adayan Sayın Bulut, köşe yazarlığı yaparak kalbindeki duyguları, hidayeti ve sanatsal faaliyetlere olan aşkını kalemine dökerek toplumu aydınlatma anlamında hizmet vermiştir.
“Ben niye yazıyor-çiziyorum? Amacım nedir? Sadece duygu ve düşüncelerimi köşemde yazmak yeterli midir? Benimle aynı alanda kültürel faaliyetlerde bulunan meslektaşlarımı gelecek nesiller tarafından hatırlanmaları gerekli değil midir? ”. İlhami Bulut bu ve benzeri soruları kendi kendine sorarak bir arayış içerisine girmiştir. Mademki ben Elazığ’ın PELTE köyünde doğdum mademki A. Ş. Hisar’ın ifade ettiği gibi “Denizde canlanmış bir köpük gibi açılan kapanan PELTE’nin hayatını gördükçe bu hayatlar nedir ve niçindir, demek ihtiyacını duyardım.” Dizesinden esinlenen İlhami Bulut, kendi kendini sorgulamış ve hayatların ancak, gelecek nesillere bırakılacak eserlerle değer kazanabileceğini düşünmüş ve “Elazığ Kalemleri” isminde bir dizi eser vermeye karar vermiştir.
Haberkent Gazetesi “Elazığ Kalemleri” için ön hazırlık platformu olabilirdi. 2014 Ağustos ayında bu yolda koşuşturmaya başlarken, kendine göre bir yol haritası da çizmişti. Elazığlı yazarları ve eserlerini tanıtmaya karar vermişti. Kitaplar; şiir, deneme, makale, araştırma, roman, biyografi gibi çalışmaları takdim etmeyi planlamıştı. Sadece bununla da yetinmedi. Elazığ’da kültürel çalışmaları ile temayüz etmiş, köşe yazarlığı, konferans, panel ve sair etkinliklerde imzası ve ismi bulanan kalem ve kelam erbaplarını da takdim etmesinin gelecek nesiller açısından önemli bilgi bankası olacağını düşündü. Kollarını sıvadı, başladı araştırmaya ve yazmaya…
Önce köşesine taşıyacağı kişilerin özgeçmişlerini tedarik etti. Özgeçmişlerden yola çıkarak kişilerin öykülerini kaleme aldı. Mümkün olduğunca ileride kitabına dâhil edeceği kültür dostu değerlerin önemli eserleri hakkında yazdı. Bu da yetmedi kısa biyografilerine bir de başarı öykülerini ekledi.
İşte yukarıda çizmiş olduğum tablo sonucunda şu anda elinize almış olduğunuz “Elazığ Kalemleri” isimli bu kitap yaratıldı. Haşa, yaratmak Allah’a mahsus bir sıfattır, en iyisi biz “bu kitabı oluşturuldu” diyelim.
Bu kitabın asıl değeri asırlar sonra anlaşılacaktır. Nasıl ki bizler rahmetli İhsan Sunguroğlu’nun geçmişte yazmış olduğu eserlerini kaynak olarak kullanıyorsak, asırlar sonrasında bizlerin torunları da “Elazığ Kalemleri” isimli bu eseri kendilerine referans kitap olarak alacaklardır. Mezopotamya’nın kültürel mozaiğinden beslenen değerli kalemlerin tespitinin yapıldığı bu eser, Elazığ kültürünün bir parçası olarak ebediyete varacaktır. Gelecek kuşaklar bu kitabı her ellerine aldıklarında da İlhami Bulut beyi “Elazığlı Kalemleri” kitabını derleyip toparladığı için saygı ile anacaktır. Sağ ol gönül dostu BULUT! İyi ki varsınız ve iyi ki de böyle bir eser yazdınız. Bilişim BULUT’u içerisinde eminim ki bu eseriniz soy isminizle mutena olarak ilelebet yaşayacaktır.

İlhami Bulut
Kayıt Tarihi : 30.5.2015 18:51:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

İlhami Bulut