Edebiyatta Yazarda Yaşasın Ey Ülkem

Dilek Fırat
44

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Edebiyatta Yazarda Yaşasın Ey Ülkem

Edebiyatta Yazarda Yaşasın Ey Ülkem

Bu sözlerimi bir yazarın serzenişi, bir kalemin çığlığı ve gerçeklerin aynası yansıması olarak kabul edin! Yayınevi krizi nedeni ile kaleminin mürekkebini sayfalara döken yazarlar basım konusunda duygularını bir süredir yüreğinde tuttular ne yazık ki! Geçekten yayınevleri krizde mi yoksa popülerite peşinde mi koşuyorlar? Eğer öyleyse okuyucu nasıl gerçek edebiyatla buluşacak? Neden edebi değeri çok ağır olan kitaplar okuyucunun kitaplığında yer almayıp raflarda tozlanmaya mahkum oluyorlar da ve neden edebi değeri olmayan paranın gücüyle öne çıkıp reklamın ışıltısıyla boy gösteren kitaplar çok satanlar arasında yer alarak okuyucuyu büyük bir yanılgı yönlendirmesine sürüklüyorlar? Böylece gerçek edebiyat katledilmiyor mu? Bu şekilde bizim yani Türk toplumumuzun nasıl güçlü bir yazarı olacak, ya da var olan nasıl keşfedilecek ve okuyucu nasıl bulacak yazarını? Kimin umurunda ey ülkem nasılsa ülkemin yücelttiği yabancı yazarları, şairleri ve kendi içindede magazinsel yazarları var! Yayınevleri neden büyük araştırmalarla omurgalaşmış kitap dosyalarını erteleyip mesleğinin sınırında arayıştan arayışa atlayıp sonunda birde yazarlığı deneyen mankenlerin peşinden koşuyor? Her şey bu kadar mı kolaylaştı ve katletme bu kadar mı günlük hayata ve mürekkebe kadar düştü! Ülkemiz kültürel birikimini, güçlü kalemlerinden tablo haline getirerek bütünleştirip daha güçlü bir toplum olma izlenimini vermeyi ne yapsın, nasılsa başka ülke yeteneklerine güçlendiriyoruz, alkış tutuyoruz, ayağa kalkıyor şapkada çıkartıyoruz! ! ! Cılız kalmak kimin umurunda ey ülkem Günümüz edebiyatı giyotin işkencesinde! Neden? Niçin? Suçlu kim? Tabiî ki suçlu okuyucular değil! Suçlu yayınevlerinde başlayıp reklam ve para zincirinde ilerliyor! Okuyucu en çok satılanlar arasında gördüğü kitabı gerçektende çok çok iyi kitap olduğunu zannederek alıyor! Burada sunanda kabahat var alanda değil! Ha birde halk reklamındaki yayımcılık söz konusu! ! 1 Nasıl mı? Falanca teyze filanca abla popüler olan kitabı duyar fakat söz konusu kitabın yüzünü bile görmemiştir! Nasılsa bir özettir ki dilden dile dolaşır’ kitap okuyor izlenimini verir ondan duyan rolü hemen kendi üstüne giydiriverir ve aynısını bir başkasının yanında oynar! İşte reklamın gücü hem reklamın iyisi kötüsü olmaz! Rabbim kimseyi dile düşürmesin derler ya ama bu kitap dünyası için böyle değil rabbim böylesi dile düşürsün ki dilden dile dolansın kavisi bir dua oldu…
Biz toplum olarak kültürel değerlerimize sahip çıkarak güçlenecek miyiz, yoksa güçlü görünüp esasında cılız mı kalacağız hep? ? ?

Yok mu öyle baba yayınevleri, çıkıp ta popülerite peşinde koşan yayınevleri kapısında sıra bekleyen yazarların elinden tutacak?
Edebiyat mı ölüyor yazar mı?
Yazar mı yaşıyor edebiyat mı? Yoksa toplu katliamdalar mı?
Tutun ellerden, edebiyatta yazarda yaşasın ey ülkem…
DİLEK EJDER

(Not: eski soyadı DİLEK FIRAT'TI)

Dilek Fırat
Kayıt Tarihi : 29.8.2009 16:14:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Salim Erben
    Salim Erben

    mükemelsin paylaşıma hakkını vermişsiniz kutlarım

    Cevap Yaz
  • Abdülmennan Akturk
    Abdülmennan Akturk

    artık bilgi nin okyanusları aşması anlık
    eskiden ise yılları buluyordu
    ne yazıkki sunulan hayal dünyası alt katmanlarla sunulan görsellik
    bilgiyi, yok ederek
    cinsellik sunumlu pazar meydana getirildi
    yayın evleri ise batmanın eşiğinde
    yapabilecekleri çok şey yok
    elbbetteki yinede sorgulanmalı sorgulamazsak
    hepten felaket
    kaleminiz daim olsun

    Cevap Yaz
  • Aydın Sönmez
    Aydın Sönmez

    Çok yerinde bir tespit.Kanayan bir yaraya dokunulmuş.Bahsedilen durum tüm etkili ve yetkili kişilerce özellikle arzu edilen bir hal olduğunu düşünüyorum.Yayınevleri krizde olsalardı hiçbir edebi değeri olmayan,magazinsel yayınlar da alıp başını gitmezdi.Bu biraz da arz talep meselesi gibi bişey.İşte günlük gazetelerin tirajları...Okumayı sevmeyen veya çok az okuyan bir ülkenin insanlarıyız.Okuduklarımızda meydanda.Buna rağmen o çok değerli edebiyatçılarımızın büyük bir azimle yazmaları ve yayımlarını bir şekilde devam ettirmeleri gerek.Kitap ve edebiyatın bir ülkenin kültüründeki yeri açıktır.Kendimize gelmek gerek...Ve de birşeyler yapmak gerek.El ele, gönül gönüle..Kutluyorum sizi.Saygılarımla.

    Cevap Yaz
  • Salim Erben
    Salim Erben


    Harika bir paylaşım olmuş kutlarım
    kaleminizin boyası sizin ilhamınız
    yorum yazanınız hiç eksik olmasın
    salim erben


    Cevap Yaz
  • Sinan Sel
    Sinan Sel

    teprikler yureginize saglik arkadas

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (11)

Dilek Fırat