Balkanlar’da yaşamış olan tasavvufçular, Türk tasavvuf tarihinde önemli bir ağırlığı oluşturmaktadır. Bu gün islamın Balkanlarda bu denli yaygın bir din olmasında tasavvufçuların ve onların mensubu olduğu tarikatların hizmetleri büyüktür.
Balkanlara gelen ilk tarikat efendileri vaya şeyhleri, buraların fethedilmesinde öncülük etmişlerdir. Çünkü onlar derin bigileriyle önce gönülleri fethetmişlerdir. Bu gün Kosova’da, Makedonya’da ve Bulgaristan’da hala ayakta olan bazı tekkeler, eskiden yaptıkları dini ve sosyal hizmetlerden izler taşıyorlar.
Balkanlar’dan, günümüzde eserleri hala okunan ünlü tasavvufçular çıkmıştır. Bunlardan birkaçını saymak gerekirse, şu isimleri sıralayabiliriz: Bosnalı Hamza Bali, Manastırlı Hüseyin Lamekani, Yaşamının büyük kısmını Makedonya’da geçiren ve kabristanı Strumica’da bulunan, 3. Devre Melamiliğin kurucusu Muhammed Nur, Prizrenli Abdürrahim Fedai, İştipli Salih Rıfat Efendi, Pirizrenli Ömer Lütfi Efendi, İştipli Hasan Fehmi Tezdoğan Efendi, İştipli Abdurrahim Bey, Kliselili Hasan Özlem Efendi, Köprülülü Hafız Hüseyin Efendi...
Konumuz gereği birkaç Melami şahsiyetin adını saydım, çeşitli tarikatlardan daha yüzlerce ad sayılabilir. Ancak ben bu yazımda tüm Balkanlar’da yaşamış olan tasavvufçulardan değil, sadece Köprülü-İştip dolaylarında yaşayan tasavvufçulardan ve bu bölgenin en ünlü tasavvufçusu büyük dedem Melami Aşık Baba’dan söz etmek istiyorum.
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Yorum yazan, beğenen, paylaşan dostlara teşekkürler.
Eşyaları orada kalmış, fakat gönüllerinde getirdiklerini biz harcaya harcaya bitiremedik....
Rabb'im hepsinden razı............
Teşekkürler Hüdayi Ülker, yazıyı kopyaladım izniniz ile....
Hüdai abi çok iyi bir çalışma Tarihin arka sokaklarına girdim diyebilirim tebrikler
hocam harika bir çalışma olmuş keşke her insan sizin gibi atalarından yazsa zevkle ve tarihi gözümün önünde canlandırarak okudum.iyiki varsınız
Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta