Ömrünün baharına,elem keder gelmesin
Bed bakan yadellere, kem gözlere gelme sin
Ezanlar okunuyor,giyin şimdi gel mesin
Düşme el nazarına,dilerim naz arına
Perdeyi çekme sakın,bakayım gülyüzüne
Koparmışsın dalını,dokunma gül, yüzüne
Kalpleri kırma sakın,herkesin gül yüzüne
Kavuşurmu göz üne,gir mevlanın gözüne
Bağrıma saplananlar,ya hançerdi ya yaydı
Zalim müşkül halimi,gitti Dünya ya yaydı
Bu Cürül ü yakan aşk, atlı gönül yayaydı..
Çıkardı bâlâ beni, doyurdu bala beni,
Kayıt Tarihi : 21.1.2012 18:56:00
Şiiri Değerlendir
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Beyanınıza göre ilk çalışmanız olmasına rağmen cinas yönünden eserinizi oldukça başarılı buldum. Tecnis eser yazmak elbette kelimeleri ve anlamları zorlar. Hatta öyle ki, bazen kişiyi Türkçe semantik ve sentaks açısından müşkil bir duruma bile sokabilir. Fakat bu eser ilk çalışmanız olmasına rağmen yine de çok başarılı bir eser olmuş.
Şu aşağıda beyan edeceğim mısradaki imlayı kusur saymazsak.
'Tek sırrını söyleme candan özge yârına' Buradaki yâr kelimesinin üzerindeki şapka işareti bu kelimeyi uzun okutmak için değil ince okutmak için konulur. Hâli ile Türkçeleştirdiğimiz bu kelimeden sonra gelen ekler büyük ünlü uyumuna göre yumuşar ve 'yârına' değil; 'yârine' diye imla edilir.
Bütün bu yorumlar tecnis eserin kurallarına göre yapılmış yorumlardır. Şiirdeki manaya gelince elbette bu biraz tartışılabilir. Anlam kaymaları ve şiirin genel muhtevası ile uyuşmayan söylemler ise cinasın zor olmasından kaynaklanmaktadır. Mesela 'Her nebinin nazarı ilham verdi koyuna' mısraındaki eğer her hayvanın iç güdüsel olarak hareket etmesi isi bu Allah'ın hayvanları yaratmasında onların fıtratlarına yerleştirmiş olduğu şeydir. Tıpkı şu ayette olduğu gibi: 'Rabbin bal arısına şöyle ilham etti...' (Nahl, 68) ayetinde olduğu gibi yaratılış gayesine göre hareket etmesi ve görevini yerine getirecek bilgi ile donatılmasıdır.
Bir de şu mısra:
'Önce okşa onları, sonra yonca koy una' Acaba yöreden yöreye değişen koyunlar için böyle bir yiyecek de var mı? Yani yoncanın un ile karıştırılmasından elde edilen bir hayvan yiyeceği!..
Ancak genel olarak teknik açıdan başarılı bir eser. Tebrik ediyorum
Selâm ve saygı...
TÜM YORUMLAR (7)