Durdu Şahin - Düşünür-sosyal Psikolog-ak ...

Durdu Şahin
994

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Düşünür, Sosyal Psikolog, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. Erol Güngör, 25 Kasım 1938,Kırşehir doğumludur. Dindar, bilgili, kültürlü bir aileye mensuptur. Daha ortaokul öğrenimi sırasında eski yazıyı öğrendi. Lise öğrencisi iken özel Arapça dersleriyle bilgi dağarcığını zenginleştirdi. Lise öğreniminden sonra bir süre İstanbul Hukuk Fakültesinde okuyup bilahare Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden 1961 yılında mezundur. Yine aynı fakültede önce tecrübî psikoloji dalında asistan, sonra doktor (1965), "Şahıslararası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü" konulu çalışmasıyla doçent (1970), İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Psikoloji Bölümüne öğretim görevlisi (1971), genel değerler sistemiyle ahlâkî değerler arasındaki ilişkileri sosyopsikolojik açıdan incelediği " Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar" konulu takdim çalışmasıyla sosyal psikoloji profesörü (1978) ve bilahare Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü (1982) unvanına ulaştı.

24 Nisan 1983 tarihinde Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü görevindeyken Rahmet-i Rahman'a kavuşan merhum; Türk Yurdu, Hisar, Türk Birliği, Töre, Türk Edebiyatı, Türk Kültürü, Milli Eğitim ve Kültür, Milli Kültür, Konevî, Toprak ve Diriliş dergileri ile Millet, Hergün, Yeni Düşünce, Yeni Sözcü, Yol, Ayrıntılı Haber, Yeni İstanbul ve Ortadoğu gibi millî değerlere, necip milletimize, şanlı devletimize sadık gazetelerde birbirinden kıymetli yazılar ve yine her biri diğerinden kıymetli, gerekli ve önemlı, Türk Kültürü ve Milliyetçilik (İstanbul 1975; 11. bs., 1995), Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik (Ankara 1980; 9. bs., İstanbul 1995), İslâmın Bugünkü Meseleleri (İstanbul 1981; 10. bs., 1996), İslâm Tasavvufunun Meseleleri (İstanbul 1982; 5. bs., 1993 ), Dünden Bugünden Tarih, Kültür, Milliyetçilik (Ankara 1982; 7. bs., 1995), Tarihte Türkler (İstanbul 1988; 6. bs., 1995 ), Değerler Psikolojisi (Amsterdam 1993), Ahlâk Psikolojisi ve Sosyal Ahlak (İstanbul 1995) vb. bugün bile zevkle, şevkle, hayranlıkla okunan kitapları okurlarının istifadesine sunmuş, “İslâm Tasavvufunun Meseleleri” adlı eseriyle de Türkiye Yazarlar Birliği Araştırma-İnceleme Ödülüyle (1981) ödüllendirilmışti.

Yüzlerce öğrenci yetiştiren, konuşmacı kimliği ile iştirak eylediği onlarca konferansta binlerce insanı en önemli konularda en doğru şekilde bilgilendiren, hakkında işinin ehli ustalar tarafından birçok değerlendirme tanıtma yazıları yazılan, görüşleriyle de, yaşantısıyla da, millî aydın kimliği ile de, inançlı ve kararlı cesur tavırları ve örnek davranışlarıyla da sayılan, sevilen, birçok konuda azmi ve disiplinli çalışması bugünkü kuşaklara örnek gösterilen, hakkında Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi (c. 14, 1996, s. 305-307), Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006) ve Ünlü Fikir ve Kültür Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 3, 2013) gibi seçkin ve güvenilir kaynak eserlerde detaylı bilgilere ulaştığımız merhum Prof. Dr. Erol Güngör hocamız; Türk kültürünü dünden bugüne çoğunlukla halkımızın koruduğunu (s.11),
vaktiyle bir Türkiye ziyaretinde Fransız Cumhurbaşkanı de Gaulle'ün Türk kültür ve medeniyetinin dünya çapında bir kıymetinin (S.13) bulunduğuna değindiğini, "şahsi sempatiler ve hissi reaksiyonlar üzerine bir sistem kurmanın (s. 20 nâmümkünlüğünü, bizde sınıf kavgasının bulunmadığını, bu tür sınıfların Batı"da bulunduğunu ve Batı medeniyetinin ilerlemesi ile diğer ülkelerde de göründüğünü (s.30) yazan, yazabilen yerli ve millî bir aydındır.

Tamamını Oku