DÜNYADA İLK ŞİİR,İLK ŞAİR ve İLK ŞARKI SÜMERLERE AİTMİŞ...
Bunu yazmak aslında önce bir araştırmayı gerektiriyordu.Benim kendi bilgilerim ve netten yaptığım bir kısa araştırmadan sonra elde ettiğim sağlam bilgileri size sunmak istedim...
Hikaye şu Sümerlerde rahibe kadınların çocuk doğurması yasak dı.Ama içlerinden biri bu kuralı çiğnedi ve bir çocuk sahibi oldu bu çocuğu da öldürülmesin diye nehre bir kayıkla bıraktı çocuk o zaman bir kral olan birisi tarafından bulunur ve büyütülür bu bir kız çocuğu idi kız belli bir yaşa geldiğinde evlendirilir evlendirildiği kişide bir kraldır bu kız krala ilk gecesi için sevgisini belirtme adına bir şiir yazar bu şiir tarihin de ilk yazılı metin olarak bulunmuş şiirdir.(bu arada söylemek lazım ki farklı zamanlarda gerek mezar taşlarına yada tapınaklara yazılmış metinler vardır ama şiir anlamında ve sadece bu amaçla yazılmış ilk şiir olarak bu kabul edilir)
Bu şiirin yazarı bir kadındır.Evet tarihte ilk şiiri yazan kişi olarak bir sümer kadının ismi geçer.Şiir özellikle krala yani eşe olan bağlılığı sevgiyi ve arzuyu ifade edilmek için yazılmıştır.Amaç o zamanın anlayışına göre oldukça önemli olan krala saygı ve bağlılıktır.Ama şunu da unutmamak lazım ki kadın her devirde kadın ve her yerde kadın.Şiir bu anlamda zamanında öte ifadeleri kullanıyor olsa da o tarihleri ve inanışları düşünürsek aslında oldukça masum bir şiir...
KOCAMA
Amadım, kalbimin sevgilisi
Güzelliğin büyüktür baldan tatlı
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Güzelliğin büyüktür baldan tatlı
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Yatak odasında bal doludur
Güzelliğinle zevkle nelim
Aslan seni okşayayım
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır
Damadım benden zevk aldın
Annem söyle sana güzel şeyler verecektir
Babam, sana hediyeler verecektir.
Sen beni sevdiğin için
Lütfet bana okşayışlarını
Benim Tanrım, benim koruyucum
Tanrı Ellil'in kalbini memnun eden Şusin'im
Lütfet bana okşayışlarını
Şimdi bazıları şiiri aşırı erotik bulabilir hatta bu konuda sanırım sitemizde de bazen tartışmalar olabiliyor lakin dediğim gibi o zamanın kültürünü ve inanç sistemini mutlaka göz önünde tutmalıyız ve insanların yaşam biçimlerini...
Bu şiirin bundan başka bir çok özelliği var aslında bizim için çok önemli bir şiir.Bir kadın tarafından yazılmış olması elbette değil önemli olan oda az çok önemli olsa da esas konu şu bu kısım alıntıdır....(İstanbul Arkeoloji Müzesi'n de sergileniyor.
4 bin yıllık çivi yazısı tablet.Şiir bugün için bile, erotik dizelerden oluşuyor.
Tablet 55 yıl önce ABD'li Sumerolog Samuel Noah Kramer tarafından okundu. Aynı dönemde tableti Türkçe'ye ise Türkiye'nin ilk Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ çevirdi.
Sözleri Sümer döneminin bir yansıması olan bir şiirdir,
Şiirin hikayesi:
Sümer inancına göre, toprağın bereketini ve toprağın verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kral'ın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıçası Enlil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir görevdi.
Bu şiir büyük bir olasılıkla Kral Şusin için seçilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama töreninde söylenmek üzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde şölenlerde müzik, şarkı ve dans eşliğinde söyleniyordu.)
Evet bu şiir şuan güneydoğu yada Suriye dediğimiz bölge arasında yazılmış Anadolu'ya yakın bir yer(MEZOPOTAMYA) artı Sümerler olması da ilginçtir çünkü Sümerlerin bir Türk boyu olduğu söylenir ama tam olarak ispat edilmiş bir konu değildir.ve en önemlisi bu şiir bizim topraklarımızda sergilenmekte ve bizim bir insanımız tarafından tercüme edilmiştir. Oda
Hep denir ki ünlü şairler erkektir öle olabilir ama ilk şair bir kadındır.
Şu da bir gerçektir ki her ne kadar erotik gibi görünse de şair şiiri öyle dizayn etmiştir ki orada ki bakış açısının bir bağlılık bir sevgi ifadesi olduğunu düşünüyorsunuz olayı cinsellikle örtüştürmek sadece art niyete kalıyor.
Günümüzde de yapılması gereken budur.
Özellikle isimleri yazmadım konu net olsun isimler çünkü çok tuhaf olduğu için konu dikkati dağıtmasın diyedir.İsteyenler netten kadının ismini de bulabilirler...
N.P. Tarihsel bilgilerin de zaman zaman tazelenmesinde fayda var.
Tarihte bilinen ilk şiir Sümerlere ait olursa eğer, ya ilk şarkı kimlere ait dersiniz?
Evet, tahmin ettiğiniz gibi, tarihteki ilk şarkı da Sümerlere aitmiş. Kutsal evlenme töreninde, kral Şuşin için, seçilen gelinin söyleyeceği bir şarkı hazırlanırmış. Bu şarkı da yine, Sumerolog Kramer ve Muazzez İlmiye Çığ Hanımefendinin çalışmaları sayesinde tercüme edilebilmiş.
Sümer medeniyeti, tarihin başladığı yer gibi görünüyor. Bilinen tarihin elbette. Çünkü çivi yazısı ile yazılmış belgeler, Sümer medeniyeti ile ilgili inanılmaz bilgiler veriyor bize.
Muazzez İlmiye Çığ Hanımefendiye, ne kadar teşekkür etsek, onunla ne kadar gururlansak az bence. Tek Türk Sumerolog o. Kendisine uzun ömürler diliyor, saygılar gönderiyorum.Şiirkolik sitesinden alıntı.A.S.
Kayıt Tarihi : 20.1.2016 18:29:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
TÜM YORUMLAR (1)