Kalbim, gönlüm, gözüm sılaya dönük
Yıllardır bayrama olmadım tanık
Bu gurbet ellerde yüreğim yanık
Dostlar, bayramınız mübarek olsun
Ziyaret edecek mezarımız yok
Bayram için çarşı pazarımız yok
Zülfü kimi ayağın koymaz öpem nigârum
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Devamını Oku
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Şiirlerinizi severek okuyorum. Allah sıhhat afiyet versin
TEBRİKLER ÜSTADIM!
BÜYÜK HAZ ALARAK OKUDUM. SİZİ VE MAHARETLİ KALEM ERBABINI KUTLUYOR, BİR DE DÖRTLÜK ARMAĞAN ETMEK İSTİYORUM.
100+ANTO.
SELAM VE MUHABBETLER..
HAYIRLI BAYRAMLAR..
Bayram gelir, camilere gidilir
Namaz kılıp, Rabbe dua edilir
Büyük, küçük hep ziyaret edilir
Dostlar bayramınız mübarek olsun..............Mehmed İhsan USLU
Sizin ve Tüm Ailenizin Bayramını En İçten Dileklerimle Kutlar,Tüm İnsanlık Alemine Barış,Kardeşlik ve mutluluklar dilerim.Allah razı olsun Selam ve Saygılarımla Mehmet Sıddık ŞENGÜL
ilkokul çocukları için güzeldir herhalde... çok sıradan,
Öncelikle Sayın Miktat Bal başta olmaz üzere tüm şiir dostları ile gurbetçilerin kurban bayramını en içten duygularımla tebrik ediyor, esenlikler diliyorum.Günün şiirine gelince; bu mevzuda birkaç kelam etmek istedim.Bu şiiri bugün üçüncü okuyuşum, bu arada yorumların da büyük bir bölümünü okudum.Daha önce de bu köşeyle ilgili görüş ve düşüncelerimi zaman zaman dile getirdim, bazen çok keskin eleştirilerde de bulunduğum oldu.Bunu yaparken elbette iyi şiire ulaşma çabasından başka bir amacımız olamazdı.Şimdi dile getireceğim hususların da bu şiirin şairinin şahsiyetiyle asla ilgili olmadığının bilinmesini isterim.Belki şair dostumuzun edebi değeri ve düzeyi yüksek başka eserleri de vardır, ama benim görüşlerim antolojide Günün Şiiri ve tabi bugün de bu şiirle ilgili olacaktır.
Güzel Türkçe’mizin yazı dilinde; özellikle sanatta güzel kullanılması gerektiğini her fırsatta savunan bir eğitimci olarak; yaklaşık kırk yıla yakın bir süredir özellikle okuyucu anlamında şiirle edebiyatla yakından ilgilenen, edebiyat tarihine damgasını vurmuş, iz bırakmış üstatları mümkün olduğu kadar okuyan, takip eden birisi olarak bu dizelerin vasatın üzerinde bir edebi değeri olamayacağı yönündeki görüşümü belirtmek isterim.Yine bu bayramı yurtiçinde olmakla birlikte, aile ocağından uzak gurbette geçiren birisi olarak şiirin içinde geçen duyguları aynen paylaşsam da sadece bu güzel ve halisane duyguların bu metnin şiir değeri olan bir metin olamayacağı gerçeğini ortadan kaldırmayacağını düşünüyorum.Sekiz kıta otuziki dizeden oluşan bu çalışmada yedinci dize (Hiçbir şeye gıpta nazarımız yok) hariç şiiriyet taşıyan veya şairane söylenmiş bir satır bulamadım.Otuz iki dizenin hiç birisinde bir tek edebi sanat bulamadım.Akıcı bir özelliği var gibi görünse de bir tek özgün ifade yok.Hemen hemen her satır herkesin söyleyebileceği, hatta günlük iletişimde herkes tarafından kullanılan, herksin bildiği sıradan ifadelerler.
Yine sevgili Ahmet Erdem dostumuz bana “sen bu seçici kurula kafayı takmışsın” diyecek ama olsun, burada bulunma amacımız şiirimizin ve edebiyatımızın düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak ise herkes doğruyu ve gerçeği konuşmak durumundadır. Nasıl olsa antoloji.com platformuna ne gönderirsen gönder şiir olarak yayımlanıyor, hiç değilse Günün Şiiri gerçekten seçilse diyorum.Biz eğitimciler zaman zaman öğrenciler arasında şiir yarışmaları düzenleriz.Bu yarışmalarda dereceye giren şiirler bir juri tarafından belirlenen belli başlı ana kriterlere göre seçilir. Günün şiirinin de seçiminde belirli kriterler esas alınsa keşke, şiirimize ve edebiyatımıza daha olumlu yönde katkısı olur.Bir defa örneğin; bu metnin başlığı ifade olarak bile bir şiir başlığını çağrıştırmıyor, üstelik dilbilgisi açısından da kusurlu olduğu söylenebilir.Yani en azından şiir başlığının her sözcüğünün baş harfleri büyük olmalıydı.Bu bile günün şiiri olarak seçilen bir eser için büyük kusur bence.Ayrıca; Karacaoğlan, Yunus Emere, Dadaloğlu, Köroğlu ve daha pek çok halk ozanının şiirlerinde de görüleceği gibi 6+5:11 ‘li hece ölçüsüyle halk edebiyatı nazım tarzında yazılan bu tür eserlerin birinci dörtlüğünün kafiye örgüsü (a-b-a-b) şeklinde yazılır.Tabi ben bir edebiyatçı değilim, bu husus belki olmazsa olmaz bir kural olmayabilir ama yüzyıllar boyunca üstatlar tarafından oluşturulmuş ve benimsenmiş bir gelenektir. Bu metinle ilgili bilhassa olumlu görüş bildiren arkadaşlar ya gerçekten şiiri okuyup incelememişler, yada bile bile halisane duyguları dile getirmişlerdir, kendilerine bir kez daha bir şair gözüyle yeniden okamalarını ve samimi duygu ve görüşlerini paylaşmalarını öneriyorum.Örneğin on sekizinci dize “Onlara ulaşmak bizim çabamız” ifadesi bırakınız bir şiir cümlesi olmayı, bir edebi metinde olmaması gereken sıradan bir söyleyiştir.Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, ama burada hepsini sıralamanın bir gereği yok sanırım.
Sonuç olarak bu metnin “Günün Şiiri” ibaresinin şahsen benim kafamda çağrıştırdığı, oluşturduğu anlamda kayda değer bir eser olamayacağı açıktır.Bütün bunlara rağmen birçoğunu da yakından tanıdığım şair dostlarımızın şiirle ilgili iyi dileklerini ve olumlu görüşlerini anlamakta zorlandığım ifade etmeliyim.Sanıyorum, yukarıda da ifade ettiğim gibi ya okumadan yorum yapmışlar yada bu metnin yazarına karşı şahsi saygıları icabı usulen yapılmış yorumlar olarak düşünüyorum.Az çok şiirden edebiyattan anlayan hiçbir şiirseverin gerek içerik, gerek şekil ve gerekse şiir tekniği açısından bu metni günün şiiri olarak seçilecek düzeyde bir eser olarak görmesi mümkün değildir.İsterseniz bu anlamda eğitim almış araştırma yapmış bir akademisyenin görüşlerine başvurulabilir.Netice olarak günün şiiri köşesinin sorumlularının bu işten anlamadıkları yönündeki fikrim bir kez daha pekişmiş oldu.Milyonlarca eser içinden bir harf veya bir nokta hatası bile olsa, kusurlu ve yüksek bir edebi niteliği olmayan bir metnin günün şiiri olarak seçilmesinin bir izahı olması gerekir.Baştaki ifademi tekrar ediyorum; eleştirimizin amacı kesinlikle kişisel değildir, sayın Miktad Bal’ı tanımam, bugüne kadar da hiçbir şiirini okumadım sayfasını görmedim.Bugünkü görüşlerim tamamen bu metinle ilgili ve güzel Türkçe’mize ve gönül verdiğimiz şiir sanatına olan sevgimiz saygımız gereğidir.Saygılarımla.10/12/2008-ali rıza atasoy
Aslında güzel kurgulanmış, güzel bir şiir. Benim takıldığım nokta; biraz yavan gibi geldi bana. Bu sitede, hece vezniyle yazan, imgelerini hece vezninde kullanan çok daha iyi şairlerimiz var. Bunlardan örnek vermek isterdim ama, yanlış olur diye vermiyorum.
Bu şiir bana Türk filmlerini hatırlattı...
Sn. Mikdat Bal'ın şiirlerindeki bayram dilekleri için (payıma düşen) kendilerine teşekkür ederek bir de hayat hikayelerini okudum..ilginçti..zoru başarmışlar..- Shakespeare der ki : sonu iyi olan her şey iyidir '' sonları iyi olsun ne mutlu onlara - kutluyorum kendilerini..!
Hayat hikayelerinde ezber konusundan bahsetmişlerdi - ilginçti..aklıma şu hikaye geldi izninizle paylaşayım bayram günü :
Padişahın biri en zor konuyu bile biri ona şayet iki defa okusa hemen ezberler ardından okuyabilirmiş..!
Ondan daha da hafız olan bir de veziri varmış - o vezir şayet biri her hangi bir konuyu bir kere ona okusa ezberliyormuş..! (tabi bu konudan kimsenin haber yokmuş)
Her neyse bir gün padişah vezirine demiş ki gel bir şiiri yarışması düzenleyelim, her kim ki ülkenin en zor şiirini yazabilirse ve arkasından biz okuyamasak ona ödül verelim..!
Ve bu şarta göre yarışmayı düzenlemişler..ve ülkenin en büyük şairleri en zor en uzun şiirleri ile yarışmaya katılmış...Jüri de yarışmaya katılan en zor ve uzun şiiri seçmiş ..
Ödül töreninde padişah seçilen şaire oku demiş şiirini bakalım çok mu zor.. ! - Şair başlamış okumaya, bittikten sonra padişaha demiş : bu ne ki..çok kolay – yanlışsam düzelt - ve seslenmiş vezirine : haydi oku bakalım bu okunanı ya vezir..- demiş!
Vezir de tabi bir kez bir şeyi dinleyince hemen okuyabilirmiş – ve okumaya başlamış..Şiir bitince de gördün mü şair, bak çok kolaymış yazdığın – hatta o kadar kolay ki yazdığını ben de okuyayım istersen - demiş..ve kendisi de okumaya başlamış..! :)
Şairin Ve Değerli Dostların Bayramını Kutluyorum.
Behruz Dijurian
hece hece gurbet kokan güzel bir şiir. slm ve tebriklerimle...
kader seni aldı geldi karşıma
mademki bayramdır bayramlaşalım
durma eller gibil sarıl boynuma
mademki bayramdır bayramlaşalım
kutlarım ustad yüreğine sağlık güzel bir çalışma başarılar
Bir Dosta Uyarı
Ona, buna taş atmadan ayna tut;
Gözündeki merteği de gör dostum.
Taşı bırak, ara sıra bir yakut
At da gönlü ortasından vur dostum.
Dinimizde kinlenerek yermek yok
İnsanları bu şekilde germek yok,
Kusurları ortalığa sermek yok;
Bildiğini sır bohçana dür dostum.
Gönül eri pervasızca söz demez,
Bile-bile bayırlara düz demez.
Bir’den ayrı hiçbir yolu iz demez.
Doğrulara biraz akıl yor dostum.
Bu gidişle dostlar sana küsecek,
Sakın sanma hiç kimseyi pusacak.
Susanlar da terbiyeden susacak.
Al gemini dişsiz yere sür dostum.
Kalp kırmaya değer sanma dünyayı.
Kötü huylar hep kirletir bünyeyi.
Kabristanda duyduğunda künyeyi;
Yerle yeksan olur kale, sur dostum.
Her tarafı oklarınla donattın
Yaydan attın, çok yüreği kanattın
Sana karşı kırılanı bin ettin;
Yeter gayrı yaraları sar dostum.
Tufani’ce uyarıdır sözlerim.
Bil ki ben de boynuz, kulak düzlerim.
Bir dostumu üzdüğümde sızlarım;
Haddi aşma, sınırında dur dostum.
Bu şiir ile ilgili 47 tane yorum bulunmakta