biz batan güne sahip çıktığımızda
ay, Bitlis’te sari tutun
ya da bir akarsu imgesi
gibi yiğit ve butun
bir ağıttı
kadınlarımızda
onlar hüznü bir çeyiz
Sokakta karşılaştım.
Satarken güllerini,
Alırken alın terini.
Yırtıktı elbisesi,
Ayağında terliği.
Devamını Oku
Satarken güllerini,
Alırken alın terini.
Yırtıktı elbisesi,
Ayağında terliği.
Sahi dostlar Merhum Mehmed Akif ERSOY'u yani şu milli şairimizi, yani şu istiklal marşımızın meşhur yazarını ne zaman anmamız gerekiyordu? Onun bu günler de bütün yurtta bir şeyini anma toplantıları yapılıyor da! Doğumumuydu yoksa ölümümüydü neydi kutlanan? Biz avamlar hatırlamayabiliriz fakat sitenin sayın yöneticileri bilirler herhalde? Yoksa bura da hatırlanıp, anısına bir şiirini yayınladılar da bizim haberimizmi olmadı?
Herkese hayırlı çalışmalar.
Şiirin yazxım ve anlatım tarzı gayet güzel. Akıcı ve okuyucuyu sıkmayan samimi likle yazılkmış. Ancak ve ancak Doğunun Kadınları, Doğunun değil Türkiyemin,Türkiyemin değil Dünyanın sorunudur. Kadınlarımız erkeklerle aynı yükü çekerler FARK: erkek körükörüne kabadayılıl yapar. Şişinir.
Kadınlarımız ağlar. Çocukları ikisin
indir. Dünyayı ynetenlerin anneleridio Onlar. Şiir, kadınları yerinde görerek yazılmamış,kadınlarımızı hiç mi hiç tanımadığını gösteriyor. O elleri hamur,tezek kokan ve bebek beleyen ellri tanısaydı,bambaşka bşir şiir tadı çıkardı ortaya. Saygılarımla Nazır Çiftçi Ankara 31.12.2010
kadınların yaşamları doğaya, varlığa en çok erkeğin eğitimine endeksli. kıymet bilene değer verene yar eyleye mevla. aslında doğu batı, güney kuzey de pek fark etmiyor.
herkese hayırlı bir yıl diliyorum.
yazmalar silik
kaderleri gibi
hüzünler yumağıdır kadın
Ah Anadolu'mun
sabırlı bakışları
..........birşeyler kıprdandıysa okurken içinde o ekileyicidir işte.....varol usta.......tebrikler...teşekkürler.......
Ben hiç bir şey anlamadım hiç bir hazda duymadım bu şiirden.H.Yavuzun diğere şiirlerinde olduğu gibi.Kusura bakmasın sayın H.Yavuz. Sanki sırf kafiye olsun diye bazı ilgisiz kelimeler üst üste yığılmış gibi geldi bana. Anlayan varsa anlatsında bizde anlayalım.
Şiir okunduğunda ya insana bir haz vermeli yada bir anlam bir mana kalmalı kafada diye düşünüyorum.
aristotoles demiş ki....nerede demiş..poetikasında..gerçek sanat tragedyadır..ve tasarlanarak oluşturulur..longinus ise ondan yıllar sonra demiş ki..nerede demiş bende unuttum..sanat içindeki coşku ile ölçülebilen bir büyüklüktür...yani önceden planlamaya gelmez..zuhurattan düşmelidir sanat..
kurgucular ve dışavurumcular diyoruz biz bu çekişmeye..
yani bana kalırsa her zaman hilmi yavuz kurgucudur..şööööle bir kendini salıvererek yazmamıştır..dışavurumcu değildir...
ondan geçmiş yaşantılarından bilinçaltına itilen resimlerin kendisini bile şaşırtacak şekilde su yüzüne çıkmasına şahit olamadım derim kendikendime daima..
bu çocuk okumaz bunu bir sanata vermek lazım derlerdi eskiler...Bu yüzden bence hilmi yavuz okur..okuduğu için ondan sanat beklemek gerekmez..şiir üzerine konuşmalı ..şiir üzerine konuşmak ona daha çok yakışıyor..
absürd oldu ama ..ne yapayım..içimden böyle geldi yazdım işte
saygılarımla
Mektuplar geride kaldı üstadım hepsi kayıtlı cep telefonlarımızda.Üstada yakışır güzel bir şiir.Yeni yetmeler anlamaz kutuptan,mektuptan.Hoşlanır oldu pek çoğu şimdi saçmalıktan.Şimdikiler anlamaz tatlıdan acıdan,hele erkekleri öcü görmüş gibi ürkerler bacı/dan.Kızlar en küçük acıda bırakıp kaçarlar bacadan.Genelleme değil söylediğim lakin ekseriyet böyle üstadım malum keyfiyet.
sekilseliginde kaybolan yorumlar...simdi bu siiri kadin ve dogu ekseninde mi ele alsak?bati ve dogunun dengesizliginin sonucundan mi? dogunun neden hep 'izdirap'yonu olmasindan mi?yoksa dinsel ve sosyal boyutunun sonucu olarak dogunun kadinina olan yaklasimi olarak mi?sanirim bu sorular ve baska yonlerden yaklasimlar gelecek ama edebiyat cercevesinden baktigimda bende yarattigi etkisiyle diyebilirim ki guzel bir siir.Ki'sizler '...batan gune sahip...'ciktiginizda 'ay,Bitlis'te sari tutun...'
Yukarıda asılı olan şiirden çok puzzle parçaları, işin yoksa birleştir...
Evliya Bey'e katılıyorum; zira Hilmi Yavuz, divan şiiri okuya okuya artık yazdıklarında da gerçek hayatla ilinti kalmadı.Salt uyak yapacağım diye:'kıraç-turaç' sözcüklerine kıymış.Hatta bütün sözcükleri kıyma makinesinden geçirmiş.Oysa biz onu'Hüzün ki en çok yakışandır bize' dizeleriyle sevmiştik.
Bu şiir ile ilgili 21 tane yorum bulunmakta