Dîn’in ne olduğunu “Dinler Tarihi” adlı eserlerinde Prof. Dr. Günay TÜMER ve Prof. Dr. Abdurrahman KÜÇÜK şöyle tanımlamaktalar.
Dîn, kuralları Yüce Allah tarafından konulan, peygamberler aracılığı ile insanlara bildirilen akıl sâhibi insanları kendi istekleri ile hayırlı olan şeylere sevk ederek dünyâ ve Âhiret’te mutluluğa ulaştıran ilâhî bir kânundur.
Kelimenin sözlük anlamını ise “Cezâ, mükâfat, ibâdet, âdet, hâl, hüküm, hesap, itâat, boyun eğme, şerîat, kânun, yol, mezhep…” olarak vermişler.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere, değerli hocalarımız din’i “ilahi”oluşları bakımından değerlendirmişlerdir. Mahalli ve milli dinleri dîn’den kabul görmemişlerdir.
Mahalli ve milli dinleri; bir felsefe, bir düşünce tarzı, toplumun ahlâkî yapısını ve değerlerini irdeleyen, öne çıkaran ve belli kurallar manzumesine dönüştüren bir düşünceler silsilesi olarak değerlendirmiş olmalılar.
Bu eserlerinde, bu konu ile ilgili teferruata gidilmeden temel özelliklere yer verilmiş.
demir kapı, kör pencere,
yastığım, ranzam, zincirim
uğruna ölümlere gidip geldiğim,
zulamdaki mahzun resim,
haberin var mı?
Çok değerli ve faydalı bilgiler. Emeğin için çok teşekkür ederim.
begeni ile okudum
Bu kadar emek verilerek bu sayfaya getiren Kardeşime teşekkür ederim. Araştırarak okuyucusuna hakikati sunmak çok çok değerli bir emek ürünüdür.Ellerine ve yüreğine sağlık. Tam puan tebrik ederim. Esen kalınız.28.12.2012 Ankara
Araştırıp insanlara faydalı bilgileri biraraya getirip değerlendirme imkanı verdiğiniz için teşekkürler üstadım. Emeğiniz zay olmasın. Saygı ve selamlar.
Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta