Derd-i firakın ile düşeli sevdaya mey'e
Müptelayım, deliyim, düşmüşüm esrarı-ney'e
Feleğin kahpe başında paralansın parası
Ben güzel sevmeye geldim, değil ekmek yemeye
gittiğim bütün hekimler aynı şeyleri söylediler
söz birliği etmişcesine
'aşk hastalığıdır bunun adı
ve çok sarsar insanı bu yaştan sonra'
Devamını Oku
söz birliği etmişcesine
'aşk hastalığıdır bunun adı
ve çok sarsar insanı bu yaştan sonra'
Adam "Müptelayım, deliyim düşmüşüm esrar-ı ney'e" diyerek zaten kendisinin bir içki müptelası olduğunu dolayısıyla da içki yüzünden aklını şuurunu kaybettiğini ilan ediyor. Biz böyle bir ayyaşa ancak "KENDİ KENDİNE ETTİĞİN ADEM, BİR ARAYA TOPLANSA YAPAMAZMIŞ ALEM" demekten başka ne diyebiliriz ki? Ha bir de, "DELİDİR NE DESE YERİDİR" sözünü ilave edebiliriz.
"Ney" denen şey kamıştan yapılmış bir düdükten/kavaldan ibaret bir nesnedir ki, Resulullah -s.a.v- Bir hadis-i şeriflerinde ona, "ŞEYTANIN MİZMARLARINDAN BİR MİZMAR" demiş ve onu çalan kimsenin yanından geçerken kulaklarını tıkamıştır. Ne yazık ki böyle bir şeytan mizmarı Ayet, hadis bilmez cahillerin elinde bir sırlar (!)kamışına dönüşmüştür. Allah akıl fikir ve ilim, irfan versin amin!
Anlamaz aşk halinden ruhu köle olanlar
Bildikleri tek şey erişemediklerini hep taşlar...
Neyden sadece kamış anlayan,şaraptan sadece hamrı bilen kişi Neyzeni anlayamaz kapasite meselesi
"Sevda", yeni dilde adına "Melankoli" denilen çok tehlikeli bir akıl ve ruh hastalığının eski dildeki adıdır ki, daha ziyade "Kara sevda" diye isimlendirilir.
"Mey", içki demektir ve Allah tüm alkollü içkileri ve kumarı ve de şans oyunlarını Maide suresinin 90 ve 91. ayetlerinde yasaklamış ve bunların şeytanın birer pisliği olduğuna apaçık bir şekilde vurgu yapmıştır.
"Felek/Kader", Allah'ın daha kainatı yaratmadan önce yazıp Levh-i Mahfuz'a kaydettirdiği ilahi yasalarının ismidir ki, buna iman, aynı zamanda Müslümanlar için Amentünün şartlarından birisidir. Kim bunlara iman edip hükümlerine teslim olursa, cümle elemlerden emin olup, küllü kederlerden de salim kalır. Her kim de bunlara isyan edip hükümlerine itiraz ederse, başını örse vurup kırar ve de iki cihanda rezil rüsva olur!
Güzel ve çirkinin doğru tarifini Allah, Kur'an'ının muhkem ayetlerinde ve Resulullah-s.a.v-'de sahih hadislerinde enine boyuna yapmışlardır. Bunun dışındaki güzel ve çirkinlik tarifleri, sadece indi görüşlerden ve felsefi yorumlardan ibarettir ve de bir mü'min için kıymeti harbiyeleri yoktur vesselam.
Aşkın neyi,
Aşkın neyzeni,
Büyük Aşık
Büyük aşığın sevdası kime?
Elbette mutlak güzele, hakikate,
Üstadı saygıyla anarken Rabbimden rahmet diliyorum
Ruhu şad olsun.
'Ben güzel sevmeye geldim, değil ekmek yemeye' sözü tek başına hayatın gerçeğini anlatmaya yetiyor. Neyzen Tevfik felsefesi bu . Ruhu şad olsun...
Ah ulan Neyzen, bu devirde yaşasaydın gerçektende sevilecek güzel kalmamış der bir dörtlük daha yazardın..!
adam bir efsane gibi gelip geçmiş.
İnsanlar güzel kim ne demek farkında olsalar hem dünyasından hem canından
Geçerler o güzel herkese yar olmaz onu ancak arayanlar yola düşenler bulur
Çılgın şairlerimizden :)
Derd-i firakın ile düşeli sevdaya mey'e
Müptelayım, deliyim, düşmüşüm esrarı-ney'e
Feleğin kahpe başında paralansın parası
Ben güzel sevmeye geldim, değil ekmek yemeye
feleğin kahpe başında paralansın parası...
Ah be Neyzen sen nasıl bir şairdin Küfrü katarak önüne bildiğini söylerdin, Bir özgürlük kuşu konmuştu yüreğine ,Kanat çırpar giderdin kendi bildiğin yöne, Gerçek bir ustaydın yaşam yolunda, Umurun değildi,yoktun parada pulda. Meşhur olmak yoktu ki senin gözünde, ama halk sevdi seni, buldu kendi özünde. Ah olsaydın, yaşasaydın şimdi ,görseydin nergiz çiğdem'in sana seslenişini...
Bu şiir ile ilgili 22 tane yorum bulunmakta