Yusuf Bal - Deneysel Şiire Dair -bana Bi ...

Yusuf Bal
31

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

Deneysel Şiir:“Deneysel şiir, şairin daha önceki tarzından çok farklı kelime deneyleri üzerine kurduğu şiirdir”. Bu tanımı her ne kadar kelimeden bahsettiği için sevsem de bana soğuk geldi. Kömürü "ana maddesi karbon olan kayaç türüdür" şeklinde tanımlasak yanlış olmaz, ancak kömür sadece bu değil. Kömür aynı zamanda kışın soğuk günlerinde insanları sobanın etrafında toplayan sıcacık bir madde olduğundan, kömüre sadece kimyacı gözüyle bakmak eksiklik olur. Sonra kimyada sadece atomlar değil, atomlar arasındaki bağlar da önemli. Karbon molekülleri arasındaki bağlar kovelent mi? İyonik mi? Tıpkı deneysel şiir gibi. Deneyden son ürün olarak şiir elde edemiyorsak şiire ne katabiliriz ki?

Deney demişken, bilimsel çalışma yönteminde deneyden önce beş aşamanın olduğu biyoloji okuduğum yıllardan aklımda kalmış. Bu aşamalar problemin belirlenmesi (bizi şiir yazmaya iten bir sebep olmalı. Ya rahatsız ya da âşık olmalıyız) , gözlem (Leyla’nın güzelliğini görmek) , verilerin toplanması (Leyla hakkında bilgi) , hipotezin kurulması ve tahminlerde bulunma dır. Deney işte buradan sonra başlar.

Özetle şöyle söylemek lazım. Deneyin bir amacı olmalı. Yaptığımız çalışmanın deneysel şiir olması için ise; 1) Şiir olmalı, 2) Deney olmalı

Şiir olması için okunabilmesi lazım. Sadece rakamları kullanarak kağıt üzerinde oluşturduğumuz desenler ya da bir sayfayı c harfi ile doldurup sonuna bir tane ters c eklemek çalışmamızı ne kadar şiir yapar. Bu deneyleri okuyabilir misiniz? Sonra Photoshop, Illustrator, Corel vb. tasarım programları kullanarak harfleri eğip bükmenin, buna görsel şiir ya da somut şiir (concrete poem) demenin ne anlamı var.

Tamamını Oku