CUMA SURESİ
Adını 9, ayetinden alır. Hicretin 3, ya da 4, yılları arasında inmiş olmalıdır. Konusu: Ey Müslümanlar! Sakın Yahudileşmeyin temasını inceler. Kitap yüklü eşekler örneğini verir. Kur’an’ı yüklenip de, onu hayata taşımayan müminler yani hepimiz için geçerlidir. Cuma namazı, cumartesi hikâyesini hatırlatır bize. Dünyalığı, Cuma namazına tercih etmeyin diyor.
1. Melik: mutlak otorite sahibi. Kuddüs: mübarek olan. Aziz: yüceler yücesi olan. Hâkim: Hüküm ve hikmet sahibi olan Allah adına hareket eder. Zımmen, her şey Allah adına hareket ediyor, ya sen.
2. Hikmet: Kur’an’da iyiyi kötüden ayırma yeteneğine hikmet adı verilir. Kitap ve hikmet bir arada. Kitap, adeta gökten inen hakikatler, Hikmet ise bu hakikatleri insanın anlaması ve yaşamasıdır.
3. Aherine: Mücahit, tüm insanlık âlemi olduğunu söylemiştir.
4. Seçilmiş kavim hastalığını reddediyor bu ayet. İman, kulun Allah’a değil; Allah’ın kula lütfudur.
5. Yahudileşme tehlikesi budur. Hamal olmak; sırtta taşımak değil, hayata taşımak. Eşek için kitap ile karpuz arasında ne fark var.---Zalim bir toplum Allah’ın rehberliğini hak etmez.
6. Yahudilik icat edilmiş bir kimliktir. İsrailoğulları önceden Hz. Musa’ya iman eden müminlerdi.---Allah’a dost olan tanrının halkı olduğunu iddia ediyorlar. Öyleyse ölümden niçin bu kadar kaçıyorsunuz.
7. Hitap sadece Yahudilere değil, tüm Yahudileşen müminleredir de aynı zamanda.
8. 9. Zımmen, Ey İman Edenler ifadesi; eğer imanınızda samimi iseniz, kitap yüklü eşek durumuna düşmemek için şöyle yapın manasını içerir. Cuma, İslam öncesi bilinen bir şey değildi. Peygamberimiz ilk cumayı hicretin beşinci günü “Rauna Vadisinde” kılmıştır. ZİKRULLAH: hutbe olarak anlamışlardır.
Cuma namazı kılandan öğle namazı düşer. Öğle namazı 4 rekâttır. Cumanın farzı 2 rekâttır. 2 rekâtı hutbeye verilmiştir. Cuma hutbesi; merkezinde vahiy olan bir eğitim ve öğretim seferberliğidir. VEZERÜL BEYĞ: alışverişi kesmek, eylemi, her türlü meşgaleyi kapsar. Cuma içindeki ezandan, farzın bitimine kadar olan kazancı Allah yasaklamıştır.---Eğer hayır ile çıkar arasındaki farkı bilirseniz bu sizin için çok daha hayırlıdır.---Cuma: ilahi bir içtima çağrısıdır. Kadın-erkek herkese farzdır. Kadınlar toplum içerisinde üstlendikleri fikri rol gereği muafiyet hakkını daha fazla kullanıyorlar.
Cuma namazı için: kişi şartını koşanlar olmuş, Hanefiler üç kişiden az olmaz demişler, Şafiler kırk kişi demişler. Sıhhatin şartları arasında şehir şartı koymuşlar, Cuma namazı şehirde kılınır demişler. Yine bir belde de tek cami şartını koşanlar olmuş, yine bazı imamlar devlet başkanının ilmi şartını koymuş çünkü içtihatla hiçbir farz müminin boynundan düşmez. Peygamberimizin ve ashabının kıldığı cumalardan yola çıkarak çıkarılmış içtihadi hükümlerdir bunlar. Bu şartlardan bir veya bir kaçı yerine gelmezse Cuma zaafa uğrar gibi düşünüp arkasından kılınana namaz delili olmayan namazdır. Delilden öte bir niyet kuşkuya dayanamaz. Kuşku varsa niyet olmaz. Eğer şu olmazsa bu olsun şeklinde niyet, niyet değildir. Niyeti niyet yapan kasıttır. Kasıt ise alternatifsizliktir.
10. Cami ve Cuma bir araya getirir ve toplar. Keşke bedenlerimizi bir araya getirdiği gibi dağılmış ruhlarımızı ve kafalarımızı toplayabilseydi. Cumalar o zaman çok farklı olurdu. Sadece biz cumayı kılmazdık, Cuma da bizi kılardı.---Allah’tan bağımsız bir alan yoktur. Ey Mümin, ticarette bu dâhildir.
11. Cuma hutbesi okunurken, gelen ticaret kervanına koşuyorlar. Siz hayır olanı isteyin.
Osman Erdoğmuş
Kayıt Tarihi : 2.9.2018 21:02:00





© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!