Çobanyıldızı Şiiri - Yakup Icik

Yakup Icik
1846

ŞİİR


20

TAKİPÇİ

Çobanyıldızı

Gecelerin,koyumavi karanliginda
Teninin rengi var asili kalmis bakislarimda.

Ben sana hayranim cobanyildizi
Ben sana dokunmaya calisan zavalliyim
Erismek güc sana,sarip sarmalamak hayal
Caresiz varligim sana doya doya bakmakta.

Aglamaktan bile korkarim
Bir damla gözyasim perde olur gözlerime
Seni bir an göremem diye.

Iste böylesin bende sen cobanyildizi
Benim bozbulanik dünyamda
Ucsuz bucaksiz güzelliksin ulasamadigim.

Dertlerimin emi ilaci,zorlu sevgilimsin
Beni her gece kendine ceken
Umutlarimi yeserten,varligimin varligisin...

bölüm-1

Venüs(Zühre) , eski Türkler'de Gök Göbeği, Çivi, Gök Çivisi, Kırgızlar'da Demirkazık, Moğol ve Tunguzlar'da Altın Direk, Roma Astrolojisi'nde Lucifer) , Güneş'e uzaklık bakımından ikinci gezegendir. Eski Roma tanrıçası Venüs'ün (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit) adını almıştır. Halk arasındaki adı Çolpan veyahut Çoban Yıldızı´dır.

Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinmektedir. Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir. Bir diğer adı da 'Çoban yıldızı'dır. Görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.

Venüs, Güneş'e yaklaşık 108 milyon kilometre uzaklıkta oldukça dairesel bir yörünge üzerinde, bir devrini 224,7 günde tamamlar. Güneş sistemi'nin gezegenleri arasında gözlenen en düşük dışmerkezlik oranı, 0,007 ile Venüs yörüngesine aittir.

Venüs'ün tanınmasının tarihçesi

Venüs Ay, Güneş, Merkür, Mars, Jüpiter, ve Satürn ile birlikte, görünür hareketlerinin diğer yıldızlardan farklılığıyla tanınan 7 gökcisminden biri olarak gösterilir. Bu yönüyle, antik gökbilim için olduğu kadar astroloji açısından da önem taşıyan gezegen, birçok dilde haftanın yedi gününe adını veren gökcisimlerinden biri olarak, tarihöncesinden günümüze insan kültüründe yerini korumuştur. Günümüze ulaşan en eski gökbilimsel belge olan ve M.Ö. 7.ci yüzyıla ait olduğu sanılan Ammisaduqa tabletinde Babillilerin M.Ö. 1700-1400 yılları arasında yaptıkları Venüs gözlemlerinden söz edilir. Eski Mezopotamya, Orta Amerika ve Uzak Doğu kültürlerinde Venüs'ün önemli bir yeri olmuştur. Eski Yunan'da sabah yıldızı olarak görüldüğünde 'Phosphorus', akşam yıldızı olarak görüldüğünde ise 'Hesperus' olmak üzere iki ayrı ad taşımaktaydı. Pisagor sayesinde bu iki yıldızın aslında aynı gökcismi olduğunu öğrenen ilkçağ dünyası, Venüs ve Merkür'ün Güneş çevresinde döndüğünü ileri süren Heraklit ile ilk kez güneşmerkezli görüş ile tanıştı.

* 1610'da İtalyan gökbilimci Galileo Galilei basit bir teleskop yardımı ile Venüs'ün evreleri olduğunu farketti. Daha sonraki gözlemlerinde gezegenin evrelerindeki değişikliklere paralel olarak görünür boyutunun da değiştiğini gözleyen Galilei, bu bulguları gezegenin Güneş etrafında döndüğünün kuvvetli göstergeleri olarak kabul etti.
* 1761'de Rus gökbilimci Mikhail Vasilyeviç Lomonosov, Venüs'ün Güneş geçişi sırasında gezegenin kenar çizgisindeki düzensizliği farkederek bunun bir atmosferin varlığını gösterdiğini öne sürdü.
* 1793'te, Alman gökbilimci Johann Schröter sonradan kendi adıyla anılacak ve Venüs atmosferinin neden olduğu anlaşılacak olan 'faz kayması' olayını gözledi. Bu olay, güneş ışınları ile aydınlanan kalın ve yoğun atmosferin Venüs'ün görünür kenar çizgisine eklenerek, bulunduğu konumun gerektirdiğinden farklı bir evredeymiş gibi algılanmasına neden olması sonucu ortaya çıkar.
* 1932 yılında, Amerikalı araştırmacılar W.S. Adams ve T. Dunham kızılötesi tayfölçüm ile Venüs atmosferinin temel bileşeninin karbon dioksit olduğunu öğrendiler. İzleyen yıllarda Rupert Wildt, tayfölçüm verilerine dayanarak atmosferin kimyasal bileşimi yanı sıra basıncı, sıcaklığı, gezegen yüzeyiyle etkileşimi hakkında birçok tahminde bulundu.
* 1956'da Robert S. Richardson gezegenden yansıyan güneş ışınlarının Doppler kaymasını ölçtüğünde, bulguların gezegenin kendi etrafında dönüş yönünün ters olduğunu gösterdiğini saptadı.
* 1960'larda Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (M.I.T.) ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bilim adamları mikrodalga bandında radar incelemeleri ile Venüs'ün kendi etrafında dönüş süresini duyarlı olarak ölçtüler. Aynı dönemde yeryüzünden yapılan radar incelemeleri ile gezegenin yüzey şekilleri hakkında önemli bilgi elde edildi...(kaynak 'wikipedi')

Venüs aski icin yaratildi bu evren!

Yakup Icik
Kayıt Tarihi : 2.8.2005 19:55:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Necmiye Çakıcı Sarpkaya Çobanyıldızı
    Necmiye Çakıcı Sarpkaya Çobanyıldızı


    Aglamaktan bile korkarim
    Bir damla gözyasim perde olur gözlerime
    Seni bir an göremem diye.

    Iste böylesin bende sen cobanyildizi
    Benim bozbulanik dünyamda
    Ucsuz bucaksiz güzelliksin ulasamadigim.

    Dertlerimin emi ilaci,zorlu sevgilimsin
    Beni her gece kendine ceken
    Umutlarimi yeserten,varligimin varligisin

    Çok hoş ve duygu yüklü
    kutlarım Yakup Bey

    Cevap Yaz
  • İnci İnceer
    İnci İnceer

    Gecelerin,koyumavi karanliginda
    Teninin rengi var asili kalmis bakislarimda.

    Bende ona aşığım ama sizin kadar güzel anlatamazdım
    Tebrik ederim..çok güzell


    Cevap Yaz
  • Ayhan Hız
    Ayhan Hız

    ....Tebrikler Yakup bey,bende yıldızları beklerken şiirimi hatırladım,şiirinizle....Çoban yıldızını bekledim bu gece
    ümitleri sayaraktan.
    Yeni hayallerde gezindim,
    geçmişi anaraktan..(yıldızları beklerken)

    Cevap Yaz
  • Sevilay Şahbaz
    Sevilay Şahbaz

    NE GÜZEL BÖYLE BİR ESİNİM BULMANIZ HEPEİMİZİN BİR ESİNİMİ OLMALI DİYORUM .....SAYGILAR VE SEVGİLER İSTANBULDAN

    Cevap Yaz
  • Mehmet Postallı
    Mehmet Postallı

    Çoban yıldızınız batmasın, her zaman yoldaşınız olsun.
    Bu şiirleri yazan kalemi kutlamamak elde değilki, kalemin daim olsun sevgili Yakup'um.Daha nicelerini yazmanız dileklerimle.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (12)

Yakup Icik