ÇEPNİ
Çepni, Oğuzhan'ın Kayı boyundan gelme 21, üç okların oğludur. Çepni halkı Orta Asyadan gelip Karadeniz kıyılarına yerleşen Türklerdir. Savaşçı ve cengaver olduklarından bu ismi almışlardır. Balkanlara kadar uzanan coğrafyada 32 adet çepni vardır, bunların hepsi bir birine bağlıdır. Çepni'de 1530 yıllara ait Kızıl Kayaoğlu İsa tarafından yapılmış çepni merkezinde Cami bulunmaktadır. Taş ve ahşap olan bu caminin halk tarafından kilisede dönüşme olduğu söylenmektedir. Çepni'de yapı olarak Selçuklulardan kalma Alabey mahalesinde bir cammi,
Hamzalı mahlesindede bir camii bulunmaktadır. Bu caminin duvarları ve mihrabı sağlam, üstü yıkılmış tarihi camilerdendir. Çepni'de yine eskilerden kalma kilise bulunmaktadır. Gayri müslümlerin bulunmadığından dolay ibadete kapalıdır. Çepni'de üstü açık etrafı duvarla çevrili. bir bahçe kenarında yatır bulunmaktadır. Kınalı kapı sığınma yeri bulunup Bu sığınma yerinin bir kapısı birde penceresi iki odası bulunmaktadır.
Çepni 1955 yıllarında belediyelik olmuş, daha nahiye iken 1902 lerde okulu olan bir yerleşim yeridir. Çepni'ye karakol kurulduğundan Bulasan, Sızır, Eşikli, Çat, Keklicek, Saraç, olmak üzere Çepni'ye bağlı idi. Sosyal yönü güzel, Kültür bakımından zengin, Erazi işlemi teknik bakımdan tarım araçları kulanılır. İnsanları haklarını adil yönden arar. Senlik benlik yoktur. Herkes adalet yoluyla hakkını arar. Ekonon ve sosyal yaşamda siyasi yönden saygınlık vardır. Alevi sunni ayrımı yapılmaz insanlarda çok güzel kaynaşma vardı. Kızılırmak pancar sulamada hayvan sulamada çok kulanılır ve ırmakta balık ta bulunmaktadır.
Turistik kayaları vardır.Bu kayaların boyları 20, 30 metreyi bulmaktadır. Osmanl'dan kalma yerleşik yerlerdirBu kayalıklardaki odalarda silah atma delikleri ve gözetleme pencereleri bulunmaktadır. Turizim bakanlığı tarafından Kilise ve Hamam korumaya alınmıştır.
Yayları Kuzupınar yaylası,Beynamaz yaylası gibi 17 yaylası olan çepni'nin bir çok yaylası boş kalmıştır. Oysaki her birinde kuzusu hariç Bin sürüsü bulunan zengin yaylalara sahipti. Şu anda yayla sayısı Yediye düştüğü bilinmektedir. Karasivri mevki. Örenyurdun hemen 2km üstünde. Kara sivri gülü çok bulunur, yaylalarda kadınlar yaydıkları yayıklara bu gülden kulanırlar. Halkın geçim durumu çok iyi olan çepni'de Öğrenim duru çok yüksektir. Birçok DR. Profösör Biokrat yetişmştir.
Çepni'liler Derneği bulunmaktadır. Dernek Dağlara çam fidani dikerek doğayı yeşilendirmiştir. Piknik alanları mesire yerleriyle güzeleştirlmiştir. Ayrıca fakir talebelere burs verilip yardım edilmektedir.
Coğrafi durum olarak, Kızıl ırmak eraziyi ikiye pöler .Kızılırmak pancar sulamada hayvan sulamada çok kulanılır ve ırmakta balık ta bulunmaktadır.
Turistik kayaları vardır. Bu kayaların boyları 20, 30 metreyi bulmaktadır. Osmanl'dan kalma yerleşik yerlerdir. Bu kayalıklardaki odalarda silah atma delikleri ve gözetleme pencereleri bulunmaktadır. Turizim bakanlığı tarafından Kilise ve Hamam korumaya alınmıştır.
Çepnide spor dalında boksör ve güreşçiler yetişmiştir. Hüseyin ÇUKUR Güreşte başarı göstermiştir.Kayseri şeker FB itibar kazanan Hüseyin ÇUKUR Avrupaya işçi olarak gitmiş Hedefime ulaşamadım diyen Hüseyin Çukur 120 kişi Avrupaya işçi olarak götürmüştür. Yakınlarda vefat eden Hüseyin Çukur'un oğlu Levent Çukur Avrupa boks şampiyonu olmuştur. Almanya kendileri adına her ne kadar para teklif etiysede Levent ÇUKUR kabul etmeyip Avrupaa şampiyonu olup Türk Bayrağını gönlere çekmiştir ve Gemerek Kaymakamı Levent Çukur'u Gemerek'e gelişinde Büyük bir coşkuyla karşılamıştır. Karagöl köyünde İlk okul Müdürlüğü yapan ve okutuğu talabelerin hepsinin devlet kapısnnda olmasına sebep olan bu değerli hocamız. 1970 Yıllarında Çepni Yem FB kuruculuğunda önderlik yapmıştır. O günden bu güne Çepni halkının çaba ve özverileriyle FB gü güne kadar ayakta kalmıştır. 2020 yılları sırasında Hakan Bozbıyık Bu Fabrikaya Müdür olarak getirilerek fabrika dahada ileri bir faliyet göstermiştir. Not: Kaynakça Hüseyin ÇUKUR.
Ömer TURAL
ÇEPNİYE
Ellibeş yılında, nahiye olmuş
Nahiye olunca, karakol gelmiş
Hukukla derdine, çareyi bulmuş
Uğramaz zorbanın, yolu çepniye.
Dokuz yüz elli beş, bayramın olmuş
Sivas'tan, nahiye, kararın gelmiş
Devlet, layık görmüş, karakol vermiş
Beş köye mihmandar, eli çepniye.
Oğuzların kayı, boydur kökü
Sevilir ibadet, söylenir türkü
Hoş görü anlayış, çoğundan farkı
Yakışmaz gözlerin, seli çepniye.
Keklicek, bulhasan, saraç, eşikli
Karakol, çat'a dek, uzatmış eli
Besler kızılırmak, onca mahsülü
Tekmen, dendil, burhan, gülü çepniye
Eşikli, bulhasan, çat, saraç köyü
Bir sofrada yemiş, azap'la beyi
Selçuklu eseri, aleybey cami
Uğramasın fesat, yeli çepniye.
Otuz iki çepni, içinde gülsün
İnanmayan gelip, insanlık görsün
Dilerm şanınız, bir ömür sürsün
Yakışır sag ile, solu çepniye.
Bin dokuz yüz iki, mektep açılmış
Çepnili ilimde kıymeti bilmiş
Diplomayla nice,makama gelmiş
Eğitimin kültürün, dili çepniye.
İlimden pay alır, cahalet sevmez
Aman diyen kulu, başından salmaz
İnsanlar eşittir, ayrımı bilmez
Vicdani merhametin, eli çepniye.
İlmin kıymetini, bilen insana
Şeker şeret, gibi, güzel lisana
Aşık kelamından, hisse alana
Selamlar Gemerek, gülü, çepniye.
Eğtime, emeği, cömertce vermiş
Yılmadan okumuş, kafayı yormuş
Diplomayla nice, murada ermiş
Gemerek canında, canı çepniye.
On yedi yaylanın, yedisi kalmış
O güzel bağları, viran mı olmuş ?
Yetmiş senesinde, fabrika kurmuş
Faydası sayılmaz, dolu çepniye.
Garibi hoş görüp, hatırı sevmiş
Hatırlar sayarak, gönle girmiş
Nice, yazar, şair, ozanın varmış
Hakkını tarihler, versin çepniye.
Yoksul çocukları, sayende okur
Merhametin ile, korunur fakir
Şimdi fabrikanda bozbıyık müdür
Kimse sürdüremez, çalı çepniye.
Ömer Tural yazdı, okuyun sizler
Söylensin türküler, çalınsın sazlar
Edebiyat seven, feyisten izler
Uzansın şairin, eli çepniye.
Ömer TURAL, Duyguların şairi
Kayıt Tarihi : 18.10.2024 17:37:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!