Ahmet Bektaş - '“Cazibe Çekim Mücadele” ...

Ahmet Bektaş
829

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

Cazibe Çekim Mücadele

Fizikte “Cazibe”, “Kütle çekimi” olarak ifade edilen “Gravitasyon” konusunu bilirsiniz! Her kütlenin bir çekim gücü var ve bu çekim gücü hacim ile değil kütle ile olur! Hani halk arasında söylenir; “Bir kilo demir mi ağır yoksa bir kilo pamuk mu? ” Çocukların bu soruya; “Demir ağır” demeleri boşuna değil. Çünkü demir pamuğa göre daha yoğun ve hacme göre kütlesi ağırdır! Kara delikler de benzer durumda; kütle, merkezde yoğunlaşarak hacmin göreceli olarak daha küçük düşünülmesine sebep olur! “Nokta” yazımda bahsetmiştim; bir nokta, evreni temsil edebilir! Nokta, “Büyük-küçük” göreceliliğinde “Küçük” sanılır ama görecelilik kaldırıldığında evreni kapsar! Cazibe veya çekim potansiyeli açısından “Sınırsız” gibi düşünülebilir! Özellikle felsefi alanda “Çekim yasası” açısından düşünce ve tercihlerin olayları çekmesi, şekillendirmesi hatta yönetmesi gibi! Güzel düşünen, güzellikleri çeker; olumsuz düşünen, göreceli “Kötü” sonuçları çeker!

Aslında bu yazıyı yazış nedenim; “Mücadele” konusunu masaya yatırmak! Cazibe ve çekim konusunu az-çok anlayabiliyoruz! Mücadele, nereden kaynaklı onu anlamaya çalışacağım.

Toplumsal alanda, insanlar “Birey” olarak var olmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için üretmek durumundadır! Bu üretimlerini de diğer insanlarla değiştirerek farklı türdeki ihtiyaçlarını karşılamak isterler! İşte “Mücadele” de tam burada çıkar! Toplayıcılıktan sonra kadim üretim kaynakları; toprak, emek, sermaye olarak bilinir! Üretim araçları; ziraat, zenaat (meslek, sanayi) , ticaret! Ziraat, toprağı işlemek ve her türlü hayvancılık da bu kapsamda! Zenaat, modern dönemde “Sanayi” gibi hammaddeyi işlemek! Ticaret, bu üretilen mal ve hizmetleri değiştirmek! Ticaretin aracı olan “Para” konusuna bu yazıda girmeyeceğim çünkü “Sanal para”, çok kapsamlı olarak modern döneme damgasını vurmuş durumda!

Tamamını Oku