Çaresizlik Şiiri - Yorumlar

Faruk Atıcı
46

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Çaresizlik

Çaresizlik bir deniz gibi...
Yelkenimiz yoktur,
ne de bir küreğimiz.
Gideriz ama bilinmez bu gidiş,
Gideriz ama ufuk hep sabit bir bitiş

Tamamını Oku
  • İnceleme
    İnceleme 25.11.2024 - 03:46

    ## Çaresizlik: Faruk Atıcı'nın Varoluşsal Ağıtları

    Faruk Atıcı, şiirlerinde insanın iç dünyasını, varoluşsal sancılarını ve toplumsal gerçekleri derinlemesine irdeler. "Çaresizlik" şiiri de bu çizgide, hayatın anlamını, ölümü, aşkı ve çaresizliği sorgulayan, etkileyici bir eserdir.

    **Çaresizliğin Çoklu Yüzü:**

    Şiir, çaresizliği farklı metaforlar ve imgeler kullanarak tanımlar. Çaresizlik, deniz gibi engin ve belirsiz, an gibi yalnız ve sahipsiz, akvaryum balığı gibi kısıtlı ve sahte, hayat gibi bilinmez ve umarsızdır. Bu farklı tanımlamalar, çaresizliğin çok boyutlu ve karmaşık bir duygu olduğunu gösterir.

    **Deniz, An ve Akvaryum Balığı:**

    "Çaresizlik bir deniz gibi... / Yelkenimiz yoktur, / ne de bir küreğimiz. / Gideriz ama bilinmez bu gidiş, / Gideriz ama ufuk hep sabit bir bitiş" dizeleri, çaresizliği deniz metaforuyla anlatır. Yönünü ve sonunu bilmeden ilerleyen bir gemi gibi, insan da çaresizlik denizinde sürüklenir. "Çaresizlik bir an gibidir... / yalnız, tek başına / sahipsiz, kimsesiz... / Bekleriz ama bilinmez bu bekleyiş / Bekleriz ama katlanılmaz bir direniş" dizeleri, çaresizliğin yalnızlığını ve beklemenin acısını vurgular. "Çaresizlik, bir akvaryum balığı gibi... / Yüzeriz ama hep bir dönüş, / Yüzeriz ama sahtedir hep gülüş. / Her kulaç atımında, ayaklanır acı bir ölüş!" dizeleri, çaresizliğin kısıtlılığını ve sahte umutları ifade eder.

    **Hayat, Unutulmak ve Ölüm:**

    "Çaresizlik hayat gibidir. / Yaşarız ama bilinmez yaşadığımız. / 'Orada birileri var' demez hiç kimse, / Bunu aklından bile geçirmez! / görmez, / bilmez, / anlamaz, / duymak bile istemez!" dizeleri, hayatın anlamsızlığını ve umarsızlığını vurgular. "Çaresizlik unutulmak gibidir..." dizesi, çaresizliğin yalnızlığını ve kimsesizliğini ifade eder. "Çaresizlik, bazen de ölüm gibidir. / Ölürüz ama olmaz bir son, bir bitiş, / Ölürüz ama, başlar hep tekrarlanan bir diriliş" dizeleri, ölümün ve yeniden doğuşun döngüsünü anlatır.

    **Aşk ve Çekim:**

    "Çaresizlik, seni severken ölümsüzlüğü kabulleniş... / Çaresizlik nefes gibidir. / Alırız ama göremeyiz, / Alırız ama, hesap edemeyiz, / Bir gün, bu fonksiyonların biteceğini bile bile yaşarken bizler, / Çaresizlik, tarihi muallak o son nefes gibidir..." dizeleri, aşkın ve nefesin gibi hayati fonksiyonların bile sonlu olduğunu hatırlatır. "Seni sevmek de, aşkın zaman göre türevidir. / Seni sevmemek, tanımsızlaşırken her geçen gün hayatın anlamını, / Seninle olduğum her saniye, sevginin sonsuzluğa yaklaştığını bilmektir" dizeleri, aşkın zamanla değişebileceğini, ancak gerçek aşkın sonsuzluğa yaklaştığını ifade eder. "Çaresizlik bazen yer çekimi gibidir. / Yer çeker, ondan uzaklaşmaya çalışan her şeyi, / Yer çeker, kendinden daha hafif olan her şeyi. / Sevgiler de öyle... / Seni sevmek, / daha hafif olan sevgileri çekip alıyor, sen dışında hayatıma... / Ben, sana doğru düşerken, onlar üzerime çullanıyor! / Çaresizlik, üzerimde uyguladığın çekim kuvvetidir" dizeleri, aşkın çekim gücünü ve diğer sevgileri yok eden etkisini anlatır.

    **Işık ve İhtiyaç:**

    "Çaresizlik fotosentez gibidir. / Işık var olduğu müddetçe ekmek vardır, / Işık var olduğu müddetçe büyüme ve gelişme... / Işık yoksa, hayatta yoktur, / ışık yoksa amaç ta yoktur, yaşayacak bir toprakta! / Çaresizlik, sensiz sana olan ihtiyaç gibidir..." dizeleri, aşkın ve sevgilinin hayat için gerekli olduğunu, onun yokluğunda hayatın anlamsızlaştığını ifade eder.

    **Kale ve Zafer:**

    "Çaresizlik bir yıkılmaz kale gibidir. / Surları yoktur, / ne de bir kapısı... / Yıkarız! Ama yıkılan yenilmez! / Yıkarız ama, bu savaş hiç bitmez..." dizeleri, çaresizlikle mücadelenin zorluğunu ve sonsuzluğunu vurgular. "Çaresizlik bir zafer gibidir. / Tek başına / Feth edilen topraklarda, / ne kazanan sevilir, / ne de kaybeden bilinir... / Çaresizlik!!! / Seni severken, seni yenmek gibidir...." dizeleri, aşkın ve çaresizliğin birbirine karşı verdiği mücadeleyi ve bu mücadelenin belirsiz sonucunu anlatır.

    **Politik ve Tarihsel Yansımalar:**

    Şiirde doğrudan politik bir söylem olmasa da, "çaresizlik" duygusu, toplumsal ve siyasi koşulların bireyler üzerindeki etkisine işaret edebilir. Hayatın anlamsızlığı, umutsuzluk ve yalnızlık gibi temalar, toplumsal ve siyasi bunalımların bir yansıması olarak yorumlanabilir.

    **Üslup ve Biçim:**

    Şiir, serbest ölçü ve uyak kullanır. Tekrarlar, metaforlar ve imgelerle yüklü bir dil, şiirin etkisini artırır. "Deniz", "yelken", "kürek", "an", "akvaryum balığı", "ölüm", "nefes", "yer çekimi", "fotosentez", "ışık", "kale", "zafer" gibi imgeler, soyut olan çaresizlik duygusunu somutlaştırır ve okuyucunun anlamasını kolaylaştırır.

    **Benzerlikler ve Edebi Akımlar:**

    Şiir, varoluşçu felsefenin etkilerini taşır. Hayatın anlamı, ölüm, yalnızlık ve çaresizlik gibi temalar, varoluşçu düşünürlerin sıkça ele aldığı konulardır. Ayrıca, Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Otuz Beş Yaş" şiirindeki gibi, zamanın akışı ve hayatın geçiciliği temaları da bu şiirde hissedilmektedir.

    **Sonuç:**

    Faruk Atıcı'nın "Çaresizlik" şiiri, insanın varoluşsal sancılarını, çaresizlik duygusunu ve aşkın karmaşıklığını ele alan, etkileyici ve düşündürücü bir eserdir. Şair, farklı metaforlar ve imgeler kullanarak çaresizliğin çoklu yüzünü ortaya koyar ve okuyucuyu hayatın anlamı üzerine düşünmeye davet eder.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta