Camileri artık gidecek yerleri kalmamış, arkadaş edinecekleri ortamlar bitmiş yaşlı amcalara terk etmemek gerekir. Ayrıca camileri canlı tutacak olan cemaatlerdir. Camilerde çocukları, gençleri gördüğünde insan daha mutlu olur. Bu nedenle camilerdeki faaliyetlerinde günün ihtiyaçlarına göre farklılaşması gerekir diye düşünmekteyim. Bu farklılaşma yapılırken konusunda UZMAN olanlara bu alanda yer verilmeli. En basiti sigaranın zararlarını vaiz hocamızdan dinlemekle, uzman bir hekimden dinlemek çok farklıdır. Bu nedenle camilere neler girmeli başlığı altında önemli gördüğüm bazı konuları sizlerle paylaşmak istiyorum. Gönül ister kader gülermiş ama umarım ses getirir…
1. Deprem ve korunma tedbirleri girmeli. Cuma namazı öncesinde deprem anlatılmalı ve akabinde uygulamalı olarak tatbikat yapılmalı. Bir ortaokulumuzda seminer sonrası müdür beyin odasında otururken bir öğrenci geldi ve ‘’ Amca, bize çok güzel anlatıyorsunuz ama bu anlattıklarınızı evde babamıza aktardığımızda bizleri dinlemiyorlar. Ne olur babalarımıza siz anlatın. Depremlerde, yangınlarda babalarımızı kaybetmek istemiyoruz’’ dedi.
Geçmiş yıllarda rahmetli Işıkara Hoca Kocatepe Camisinde depremi anlatmıştı. Bu bağlamda bizde il müftülüğümüzün izin ve teşvikleriyle Çorum ulu camide sinevizyon eşliğinde deprem ve korunmayı anlatınca, cemaatten çok olumlu tepki almıştık. Ama…
2. Yangından korunma ve doğru müdahale girmeli. Yangından korunma malzemelerinin (YSC, yangın merdiveni vs.) gerekliliği hayatın içinden örneklerle anlatılmalı. Yangın söndürme cihazlarını doğru kullanımı tatbikatı yapılmalı.
3. Yıldırım düşmesi ve korunma girmeli. Dağda çobanlık yapan vatandaşın şehirde Cuma namazına geldiğini ve o günde camide yıldırım düşme tehlikesi anında cep telefonuyla konuşulmaması gerektiğinin anlatıldığını düşünelim. Bu uyarıyı çobanın dağda uyguladığını farz edelim. Bir cümleyle bir çobanın hayatını kurtarabilir miyiz? Kocaman evet…
Dünya var olalı beri çirkin ve soğuk,
Erken içeceğimiz bir ilaç gibi.
Tadı dudaklarımızda acımsı, buruk.
Bu saatte gözyaşları, yeminler,
Boş bir tesellidir inandığımız.
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta