Çalab'ım bir şâr yaratmış iki cihan ârasınde;
Bakıcak di'dar görünür, o şâr'ın kenâresinde.
Nâgihan ol şâr'a vardım, anı ben yapılur gördüm;
Ben dahi bile yapıldım, taş u toprak âresinde.
Şâkirdleri taş yonarlar yonup üstada sunarlar;
Neden halâ gelmedi, yoksa
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Devamını Oku
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Hacı Bayram Velî’nin bu kıymetli eseri seyr-i sülûk hakkındadır. İnce anlamların remzlerle beyân edildiği bu harika nutk-i şerîf üzerine birçok şerhler yazılmıştır. Bu enfes ziyafetin sadece ilk beytindeki muhteşemlik hakkında burada paylaşım yapmak istedim.
Şârdan yani şehirden maksat insanın bizzat kalbidir. Kalp, Hakk'ın tecelligâhıdır. Kalp sözcüğünün kökü olan eylem ‘bir hâlden bir hâle geçmek’ demektir. Bu değişim de tecellîyât-ı ilâhî ile olur.
Kalp, Kur`an-ı Kerim’de çokça zikredilmiştir. İman ancak kalple tasdikle mümkündür. Yüce Kitabımız da Peygamber Efendimizin kalbine nazil olmuştur. Ahrette mal-mülk-evlat işe yaramaz. Sadece Allah'a selim bir kalp ile gidenler kurtulur. Kâfirlerin kalpleri mühürlendiği için iman edemezler.
Kalbin ‘iki cihan arasında’ olması, insanın maddî ve manevî cihetlerine işarettir. İnsanın ulvi ve süfli tarafları söz konusudur. Âlem-i ervahtan dünyaya gelip tekrar asli vatanına dönecek olmasına belirtir.
‘Şârın kenarında didâr görünür’den amaç insanın Allah'ı kendisinde bulacağına işarettir. Ehlullâhın "Ararsan Allah'ı kalbinde ara/ Kudüs'de Mekke'de Hacc'da değildir" demesi de buna işarettir.
Saygılarımla.
Rabbim Arif olmayı
Arif olup iki cihan arası 'Gönül Şar'ından'
Yararlanmayı nasip etsin.
Üstad şiirde kurucu kelimeyi çok isabetli seçmiş, ve çok güzel kullanmış. Şar kelimesi hem gönül hemde şehir anlamında. Güne güzel bir halk şiiri düşmüş. Üstada Rahmet kurula teşekkürler
Taş taş değil bağrındır senin
nereni nasıl yaksın söyle bu ateş senin...
üstâdım hocam ışığım Hacı Bayram Veliyi saygı selam MuHaBbetle anıyoruZ.
Bu şiir ile ilgili 4 tane yorum bulunmakta