Büyük insanlık gemide güverte yolcusu
tirende üçüncü mevki
şosede yayan
büyük insanlık.
Büyük insanlık sekizinde işe gider
yirmisinde evlenir
kırkında ölür
Zülfü kimi ayağın koymaz öpem nigârum
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Devamını Oku
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
sade ve güzel. bir parça kapabilmek istediğim yanları var bu adamın.
Sinyali Bey;
Evet yarın yine benzer bir şiirle genç kuşak şairlerden birinin şiirini sunacağız ve kıyaslama yapma imkanı bulacağız.
Bu bir süre devam edecek ancak bunu biz ilan etmek istemiyoruz, istiyoruz ki günün şiiri okuyucuları okuduklarını içselleştirsinler bu görünmez halkayı kendileri fark etsin istiyoruz.
Ayrıca şiire sunduğunuz katk ve yorumlarınızla ufuklar açtığınız için kurul adına teşekkürler.
İnsaf sahibi herkes bu ülkede gelir dağılımı dengesinin diğer ülkelere göre çok bozuk olduğunu kabul eder..gerçi hoş insaf sahibi dedim yanlışlıkla...istatistiklere bakan herkes..ister insaf etsin, ister etmesin...
NECİP FAZIL elbet marksist dünya görüşüne sahip değildi. Ama şu şiiri yazmıştı...
Allah'ın bir pulunu bekleye dursun on kul,
Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul,
Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa,
Yaşasın kefenimin kefili kara borsa...
Demişti..Çünkü gerçek bir aydın çözüm yolunu farklı düşünse bile en azından gerçeği (hakikatı) doğru tesbit eder..
Nazımın da, Necip fazılında tesbitini yaptığı çarpıklık, bü ülkede hala sürüp gitmektedir..İnsanlar ''Kuşa bak kuşa'' taktiğiyle, sahte problemlerle, sahte gündemlerle uğraştırılırken birileri diğerlerinin hakkını gaspetmektedir..Dün böyleydi, bugün de böyle..umarım gelecekte böyle olmaz...
Şiire gelince...
nükteli, ironik bir şiir..Nazım ustanın akıcılıkla, vurucu sadelikle, etkileyecilikle,zekayla ördüğü bir şiir..Merak ediyorum yarın yine insanlığın genel halini anlatan bir şiir ile mi,yeni şairlerden bir şairin kıyas şiiri ile mi karşılacağız..
saygılarımla...
Şairin anlattığı sahneler Türkiye de 1940-1950 yılları arasında milli şeflik döneminde yaşanmış. Biz o günlerde henüz dünya da yok idik.Rahmetlik pederden ve merhume anamdan çok dinlemiştim o, günlerin sefalet günlerini. Başka yaşlı amcalardan da başka bölümlerini dinlemiştik ve kah gülmüş kah ağlamıştık. Çünkü amcanın biri;'Eşeğe baba dedirtiler evladım' der ve nasıl eşeğe baba dediklerini hikaye edip bizleri hem düşündürür hem de güldürürdü.Bu dönemlerin devamını biz bizzat yaşadık. Merhum Bülent ecevitin başbakanlığı döneminde müstafi Denzi baykal da, maliye bakanıydı. İşte Nazım Hikmetin analattığı ve kahirin o yoklukları ve sefaleti yaşadığı o, meşum günleri biz gördük ve dersimizi de aldık.
Şairin bahsini ettiği o,enstanteler Rusya devleti sözde sosyalist gerçekte ise Kominist olduğu dönemde yani yüz yıla yakın bir zaman diliminde saadet yaşatmayı vaad ettiği halklarına o, sefalet günlerini yaşatmıştır.Şair de bizzat oralarda hayatının son demlerini yaşayıp orada öldüğü için bu sefaletleri gözleeriyle görmüştür. Hangisini kastettiğini kendisi biliyor. Belki her ikisini de kastetmiş olabilir.
Şimdilerde ise böyle şeyleri görmek neredeyse mümkün değil. Bizim belde de eskiden babası Ramazan ddavulculuğu ve hamallık yapan en fakir adamın bile oğulları ve torunları son model arabalarla gezip bizim mahallede teyibin sesi sonuna kadar açık olarak fink atıyorlar. Yani o dönemler tarihe karıştı. Şimdi millet lüks ve ısraf yarışında. Ben kiracımın giydiklerini giyemiyor, yediklerini yiyemiyorum. Hal ve keyfiyet bu minval üzere dostlar. Şairden tarihi bir hikaye dinlediniz.
Hepinize hayırlı çalışmalar.
ustaya saygılar büyük şairdi,umudumuz hiç tükenmedi şimdilik köstebek yeraltında güneş doğudan doğacak....
Bir kere şiirin isminde tuhaflık , içeriğiyle uyuşmazlık var...Büyük insanlık diye insanların ÇOĞUNLUĞUNU ,ekseriyetini,kastediyor olsa gerek...Ama İNSANLIK demek :Allah'ın özene bezene yarattığı akıllı varlıkların Allah'ın yarattığı gâyeye İNSANLIK ONURUNA , yüce değerlere UYGUNLUĞU anlamına gelir...Çoğunluk maddidir , İNSANLIK mefhumu ise manevidir...İnsanların kalitesiyle ilgilidir...Şâir ayırımcılığı iyi yapıyor...Herkes bilir ki insan topluluğu imkânları nispetinde , aklını iyi kullanarak yaşar...Bu bir İMKÂN meselesidir...Parası az olan da daha aşağı durumlarda yaşar...Baban zenginse sen de rahat yaşarsın ...Vermezse Mâbut , neylesin Mahmut...Hakkına razı olmazsan hırs ve kin içinde kendini paralarsın...Bu şiir vasatın da altında...
Seçilen Şiirler Hakkında ...
Bir haller oldu şiire , çoğu birer kördüğüm ...
Her birinde , ''beli kırık o saksağan'',gördüğüm ...
Sözcüklerden yavan çorba , boşluk dolu bir torba ;
Yazan demez , hiçbir şeye benzemiyor , ördüğüm ...
Yorumcu der , doğru yere varmıyor ki , vardığım ...
Büyük insanlığın gemiye binmek şöyle dursun
İstanbulda deniz görmemişi var
Büyük insanlık hala yayan,tavanbaya devam
Büyük insanlık hala sekizinde işe gidiyor ama
Ömrünü biraz uzattılar daha çok sürünsün diye
ekmekte,pirinçte.şekerde.kumaşta hala büyük insanlıktan başka herkese yetiyor(Dünya Gıda Örgütü’nün raporuna göre ise yaklaşık 6.5 milyar nüfusa sahip dünyada 1 milyar insan açlık çekiyor. Yaklaşık 852 milyon ise sürekli açlık ile karşı karşıya)
Kütüphaneler değil
Mapushaneler yapılıyor büyük insanlığa
Ama umudu var büyük insanlığın umudu
'işkenceyi uzatıyor'
Kucuk insanlarin mengenesinde cirpinan buyuk insanlik;
o mengeneyi kiramazsan adina daha ne siirler okursun buralarda nice ustalardan...
Tum okurlara selam ve sevgiler
Fikret Sahin
büyüksen büyüklüğünle övün küçüklük hey!
ustama saygılarımla...
Bu şiir ile ilgili 55 tane yorum bulunmakta