Bu şehre her yağmur düştüğünde
Tanıdık bir hüzün iner bulutlardan
Ben ıslanmış camlarda ararım
Gözlerinin buğusunu
Sen yağmur kokarsın
Bu şehre her yağmur düştüğünde
Saçak altı yalnızlığına tutuklanırım
Sokakların en kuytusuna saklanır gölgem
Dudaklarımda yarım kalmış bir şarkı
Dünyaya susarım
Sana küserim
Kendime kızarım
Sen uzaklardan bakarsın
Tenimde bilenmiş bıçak olursun
Ben ellerine sığınırım
Bu şehre her yağmur düştüğünde
Ey cellâdım
Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu
Önce umutlarım boğulur
Sonra da hayallerim
Sellere kapılır gider
İçimde bir çocuk
Sen arkanı döner gidersin
Ben “bedeli ödenmiş” şiirlerle
Yıkarım ellerimi
Bu şehre her yağmur düştüğünde
Ben
Peşin sıra akar giderim
Kayıt Tarihi : 7.1.2009 21:30:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
D E Ğ E R L E N D İ R M E L E R ASIM YAPICI______________________Puan: 80 Değerlendirme: Şiir dili; içinde yer yer güzel yaratıcı dizeler barındırmakla birlikte genelde vasat gibi. Ancak şiir sesi ve lirizm oldukça iyi. Kurgu da keza öyle. Sade bir yapısı olmasıyla birlikte şiir sesi ve lirizm şiiri tutku ve coşkuyla okutturmakta. Kanaatimce şiiri çekici kılan da bu. Şiirin üçüncü kısmında yer alan “Ey cellâdım; Bu şehre her yağmur düştüğünde, Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu”. Dizelerinde takdim-tehir yapılsa ve dizeler; “Bu şehre her yağmur düştüğünde, Ey cellâdım; Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu.” Şeklinde kurgulansa ya da “Ey cellâdım” ifadesi kaldırılarak “Bu şehre her yağmur düştüğünde, Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu.” Dense acaba nasıl olur diye düşünmeden edemedim. Yazana ve emeğine saygı duymakla birlikte dahası onun öznel tercihini vazgeçilmez kabul etmekle birlikte sadece bir teklif olarak sunuyorum. Böylece şiirin tüm kısımları “Bu şehre her yağmur düştüğünde” ile başlar ve kurguda adeta bir bütünlük oluşur. Ya da “Bu şehre her yağmur düştüğünde” dizesi, şiirin giriş kısmında ilk dize, sonraki kısımlarda iki, üç ya ad son dize şeklinde devam ederse bu da olabilir. Ancak üç kısımda ilk dize ise bu, “Ey cellâdım; ” diye başlayan yerde de ilk olması anlamlı olur diye düşünüyorum. MURAT AYDIN DOMA_________________Puan: 100 Değerlendirme: Beğendim bu şiiri. Bu şiiri ben yazsaydım “Bu şehre yağmur düştüğünde” imgesini bir yerde kullanırdım. Belki de son sözüm olurdu. NURAY ALPER______________________Puan: 85 Değerlendirme: Şiirde uzun süreli bekleyişlerle durdum. Duru ve akıcı anlatı. Teknik ve kurgu çok iyi. Bana göre; “dünyaya susarım, sana küserim, kendime kızarım” mısralarının arka arkaya yazılımları dışında şiir sesini sıkıntıya düşüren, sekteye uğratan hiçbir nokta bulunmamakta. Telmih yüklenmese de teşbihlere, olanca esrârıyla haykırmasa da mısrâ hatta şiirde olmasının elzemliğine inandığım ağır kelimeler serpiştirilmese de esere çok başarılı…çok güzel buldum. RAMAZAN TOPOĞLU__________________Puan: 65 Değerlendirme: Şiir dili debisi etkili. Şehre düşen yağmura programlı saptamalar, haykırışlar dikkat çekiyor. Final hoş. “Ben” dizesi gereksiz diyecektim ama orada artırdığı heybetli vurguyla uygunluğunu kabul ettirdi. Şiirimi değerlendiren bütün kurul üyelerine şükranlarımı sunuyorum....
![İrfan Özcan](https://www.antoloji.com/i/siir/2009/01/07/bu-sehre-her-yagmur-dustugunde.jpg)
Şiirin üçüncü kısmında yer alan
“Ey cellâdım;
Bu şehre her yağmur düştüğünde,
Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu”. Dizelerinde takdim-tehir yapılsa ve dizeler;
“Bu şehre her yağmur düştüğünde,
Ey cellâdım;
Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu.”
Şeklinde kurgulansa ya da “Ey cellâdım” ifadesi kaldırılarak
“Bu şehre her yağmur düştüğünde,
Nafile bekleyişlerin idamına veririm boynumu.” Dense acaba nasıl olur diye düşünmeden edemedim. Yazana ve emeğine saygı duymakla birlikte dahası onun öznel tercihini vazgeçilmez kabul etmekle birlikte sadece bir teklif olarak sunuyorum.
Böylece şiirin tüm kısımları “Bu şehre her yağmur düştüğünde” ile başlar ve kurguda adeta bir bütünlük oluşur.
Ya da
“Bu şehre her yağmur düştüğünde” dizesi, şiirin giriş kısmında ilk dize, sonraki kısımlarda iki, üç ya ad son dize şeklinde devam ederse bu da olabilir. Ancak üç kısımda ilk dize ise bu, “Ey cellâdım; ” diye başlayan yerde de ilk olması anlamlı olur diye düşünüyorum.
Asım Yapıcı
Not: Filiz Hanım, gittikçe yaşlanıyorum ve yaşlandıkça puanlar artmaya başlıyor.
Ve yaşlanmamak elimde de değil, keşke olsaydı ve keşke puanda cimrilik yapsaydım.
Murat Aydın DOMA :)) 100 vermişsin ( yani tam puan ) şiirin iyi olduğu aşikar, verilen puanın elbette yüksek olması gerekir ama unutulmamalı ki hiç bir şiir kusursuz değildir! yani tam not alan bir şiir gözüme ' objektif görünmez' belki 95 demeliydin dostum :))
Nuray ALPER sevgili Nuray;
Dünyaya susarım
Sana küserim
Kendime kızarım
şiirdeki bu bölümdeki sesi sıkıntılı görmüş ama bence şiirin yükseliş noktasıdır...serbest vezinde şair kelime oyunları ve sesi tırmanışa sürüklemesi ile estetik tüketiciye sağlam bir çıkış sunmuş ( bana göre ) diğer değerlendirmene birebir katılıyorum.
Ramazan TOPOĞLU: şiirin tekniğini değil duygu penceresini irdelemiş, güzel de etmiş...ama galiba puan konusunda cimrileşmiş :)
Hep şiire bakmanın sıkıntısıdır; mekanikleştirir kişileri..bunun içindir ki bukez şiire bakanlara baktım...bir ince de keyif aldım hani.
sevgiler.
yağmur bereketin ve temizliğin kaynağı bazende tufanlarıyla gelir ya ondandır herhalde bir garip olur sevincim ve hislerim yağmurda
kutlarım tebrik ve takdirlerimle
Saygılar
TÜM YORUMLAR (17)